Arkisto :: 2018
TUTKIMUKSIA
Tutkimusviitteet löytyvät HYVE/CAM -oppaasta: www.terveysjarjesto.fi

Q10 –tutkimuksia
Äskettäin tehty meta-analyysi (tutkimus) osoittaa, että ubikinoni (Q10) vaikuttaa useisiin tulehdusmerkkiaineisiin kuten CRP, IL-6 ja TNF-a laskemalla näiden arvoja merkitsevästi. Fibromyalgiapotilailla on havaittu mitokondrioiden toimintahäiriöitä, joista seuraa kroonista tulehdusta. Tähän voidaan käyttää hoitona Q10 valmistetta. Q10 voidaan käyttää myös migreenin hoidossa ja silmän verkkokalvon sairauksissa.

Q10 ja melatoniini vähentävät okratoksiini A:n haittavaikutuksia. Okratoksiini A:ta on mm. homeen saastuttamissa rakennuksissa ja viljoissa. Q10 voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä hoitona estämään komplikaatioita ohitusleikkauspotilaille. Äskettäin tehdyssä tutkimuksessa Q10 -lisä vähensi merkitsevästi systolista verenpainetta. Ubikinolista voi olla apua lapsettomuuteen, koska se vaikuttaa follikkelia stimuloivaan (FSH) ja luteinisoivaan (LH) hormoneihin.

Tutkimuksessa havaittiin, että ubikinoli vähentää oksidatiivista stressiä neuroendokriinisessa järjestelmässä. Ubikinolin käyttö parantaa autonomisen hermoston toimintaa ja kognitiivisia toimintoja kroonisessa väsymysoireyhtymässä (CFS). Alzheimerin tautia sairastavilla on aivo-selkäydinnesteessä lisääntynyt hapettuneen Q10:n -määrä, joten myös heille aktiivinen ubikinoli on parempi vaihtoehto kuin ubikinoni.

NADH B3-vitamiinin aktiivimuoto
NADH:ta käytetään mm. parantamaan muistia ja keskittymiskykyä sekä hidastamaan ikääntymisprosessia. Sitä käytetään myös masennukseen sekä krooniseen väsymysoireyhtymään (CFS) ja urheilijat käyttävät NADH:ta parantamaan suorituskykyä. (Vita Aktive valmisteessa on mukana NADH)

Aktiivisessa muodossa olevat metyylikobalamiini (B12), P-5-P (B6) ja L5-MTHF (foolihappo) ovat tehokas yhdistelmä diabeetikkojen perifeeriseen neuropatiaan.

B6-vitamiinin aktiivimuoto P-5-P voi auttaa vaikeahoitoisessa epilepsiassa.

Ylipainoisilla naisilla on alhaisemmat P-5-P, folaatti, B12- ja B2-vitamiinitasot kuin normaalipainoisilla. Koska optimaalinen B-vitaminien taso on elintärkeä normaalin sikiökehityksen kannalta, tulisi näiden vitamiinien riittävä saanti huomioida jo ennen raskautta.

Tutkimus vahvisti, että B6-vitamiinin ja raudan puute altistavat paniikkikohtauksille.

Vita Aktive-valmisteessa on mukana kaikki 8 B-vitamiinia aktiivisessa muodossa.

Tutkimuksia tyrniöljystä
Tutkimustulokset osoittavat, että tyrniöljyn positiiviset vaikutukset kuiviin silmiin eivät välity pelkästään sen sisältämistä rasvahapoista, vaan siihen vaikuttavat myös tyrnin sisältämät muut ainesosat kuten karotenoidit ja tokoferolit. Tyrniöljyllä on voimakas maksaa suojaava vaikutus, sillä se vähentää homemyrkky aflatoksiini B1 haittavaikutuksia maksassa. Tyrniöljy suojaa maksaa myös parasetamolin aiheuttamilta haitoilta. Tyrniöljy vähentää eläinkokeissa säteilyn aiheuttamia suolisto vaurioita ja näyttäisi olevan potentiaali hoito vähentämään sädehoidon aiheuttamia haittoja.

Pycnogenol® tutkimuksia
Pycnogenol® suojaa ihoa UV-säteilyn sekä stressin ja ympäristövaurioiden aiheuttamilta vapailta radikaaleilta. Pycnogenol® vahvistaa verkkokalvon kapillaareja ja auttaa ylläpitämään tervettä näkökykyä. Pycnogenol® tunnetaan myös sen kyvystä torjua eri syistä johtuvaa turvotusta.

Acetyl L-karnitiini -tutkimuksia
Acetyl L karnitiinilla (ALC) on saatu tieteellisissä tutkimuksissa hyviä tuloksia useisiin eri terveysongelmiin. ALC:tä käytetään laajalti ravintolisänä laihdutukseen, rasvanpolttoon ja fyysisestä rasituksesta palautumiseen. Uusia lupaavia tutkimuksia on tehty ALC:n vaikutuksista masennuksen ja stressin hoitoon. ALC oli tehokas myös ikäihmisten kärsimään masennukseen. Eläinkokeissa on käynyt ilmi, että ALC soveltuu käytettäväksi myös MS-taudin hoitoon.

ALC on tutkimuksissa osoitettu parantavan naisten hedelmällisyyttä ja voi olla hoitovaihtoehtona lapsettomuusongelmista kärsiville naisille. ALC parantaa myös miesten siittiöiden laatua. Baci D et al. ovat osoittaneet, että ALC:lla on antiangiogeenisiä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia ja se voi olla potentiaali aine syövän hoidossa.

http://www.readcube.com/articles/10.7717/peerj.5309 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5785901/ https://www.ncbi.nlm.nih.govpubmed/2205455?dopt=Abstract https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29864912 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii S0015028205012306