Arkisto :: 2018
TEHOKAS - matala-annoksinen RAUTA
 

Raudalla on suuri merkitys ihmisen terveydelle ja erityisesti vastustuskyvylle. Erilaiset tulehduskierteet, väsymys ja hengästyminen ovat usein merkkejä alhaisista rautavarastoista. Matala-annoksinen rauta lisää vastustuskykyä ja torjuu niin flunssaa kuin parantaa kroonisesti sairaiden yleiskuntoa.

Nestemäiset rautapitoiset yrttimehut ja rautatipat sisältävät pieniä määriä hyvin imeytyvää rautaa ja niitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja. Sen sijaan epäorgaanista rautaa isoina pitoisuuksina sisältävät tabletit ovat usein haitallisia. Ne aiheuttavat erilaisia vatsavaivoja ja elimistön hapetusstressiä sekä bakteeritulehduksissa lisäävät bakteerien kasvua. Tätä pelkoa ei ole, kun nautitaan matala-annoksisia rautavalmisteita.

Seerumin rauta (fS-Fe) kertoo elimistön rautavaraston tilanteesta. Seerumin raudan viitearvot ovat aikuisilla 9-34 ja lapsilla 7-28, mutta arvon tulisi olla 20-25, jotta immuunijärjestelmä toimisi tehokkaasti.

Hemoglobiini (Hb) ei ole hyvä raudanpuutteen mittari, sillä se ei kerro elimistön todellisesta raudan määrästä. Kun elimistö kärsii hapenpuutteesta Hb nousee, esim. tupakoitsijoilla on tästä johtuen yleensä aina korkea Hb. Ferritiini ei yksin riitä rautamarkkeriksi, koska se nousee usein tulehduksissa ja todellinen raudanpuute voi jäädä huomaamatta.

Rauta (26mg/pv) ja vitamiinit tehokkaita raudanpuutteeseen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6089218/

15 mg/pv rautaa tehokas iäkkäiden raudanpuuteanemiaan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16194646