GEENIT – RAVINTO ja RAVINTOLISÄT -kurssi
Kurssipäivän ohjelma:
Klo 10.00 -12.00
KEHON HYVINVOINTI Osiossa käydään läpi geeniperimään liittyen pääosa puolustus- ja säätelymekanismeista sekä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa hyvinvointia heikentävästi, mutta joihin voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi elintavoilla. Osa-alueet, joihin kehon hyvinvointi osiossa keskitymme ovat:
METYLAATIO, katso linkki Tietoa metylaatiosta
TULEHDUSTEKIJÄT miten voimme vähentää kroonisia vaivoja aiheuttavaa hiljaista tulehdusta tukemalla tulehdukseen vaikuttavien geenien toimintaa ravitsemuksellisin keinoin.
DETOKSIFIKAATIO (kehon puhdistus) elimistöä kuormittavat niin elimistön omat aineenvaihduntatuotteet kuin ruoan sisältämät lisä- ja torjunta-aineet, ympäristömyrkyt, lääkkeet ym. keholle vieraat aineet. Kurssilla käymme läpi, miten tuemme elimistöä puhdistavien geenien toimintaa.
HAPETUSSTRESSI Vapaita radikaaleja muodostuu jatkuvasti kehon normaalissa toiminnassa, mutta tulehdukset ja ravintoaineiden puutokset nostavat radikaalien määrää vielä merkittävästi lisää. Kurssilla opimme, miten parannamme hapetusstressiin vaikuttavien geenien toimintaa, jotta voimme vähentää vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia elimistössä.
Klo 12.00 – 13.00 Ruokatauko
Klo 13.00 – 14.30
AINEENVAIHDUNTA / METABOLISET TEKIJÄT tässä osiossa käydään läpi geenejä, jotka liittyvät rasva-aineenvaihduntaan, sokeriaineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan. Geeniperimän, iän, sukupuolen ja hormonitoiminnan lisäksi myös fyysinen aktiivisuus, ravinto ja elämäntavat vaikuttavat yksilön hyvinvointiin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset ja mitä asialle voidaan tehdä huomioimalla geeniperimä.
TUKI- JA LIIKUNTAELIMET tuki- ja liikuntaelimillä on hyvinvointiamme ajatellen erittäin suuri merkitys, koska niillä ja niitä säätelevillä toiminnoilla on erittäin suuri vaikutus muiden elinjärjestelmien toimintoihin. Tässä osiossa käsitellään luustoon, niveliin ja lihaksiin vaikuttavia geenejä ja niiden toimintaa tukevia toimenpiteitä sekä ravintoaineita.
Klo 14.30 – 15.00 Kahvitauko
Klo 15.00 – 17.00
RAVINTOTEKIJÄT / ELÄMÄNTAVAT osiossa keskitytään ravintoaineisiin liittyviin geeneihin kuten kofeiini, laktoosi, rauta ja suolatasapaino. Käymme läpi näiden lisäksi vuorokausirytmiin ja uneen vaikuttavia geenejä, jotka lisäävät myös ylipainoriskiä.
HORMONIAINEENVAIHDUNTA osiossa käsitellään geenejä, joilla on vaikutusta suku- hormoneihin sekä kilpirauhasen hormonitasapainoon. Hormonitasapaino voi järkkyä ympäristötekijöiden, stressin, iän tai elämäntapojen vaikutuksesta. Terveyttä ja hyvinvointia ajatellen on tärkeää, että hormoniaineenvaihdunta toimii hyvin. Kurssilla käydään läpi toimenpiteitä, joilla voidaan tukea niin sukuhormonien kuin kilpirauhasen toimintaan vaikuttavien geenien toimintaa. |