Artikkelit
Metylaation vaikutus elimistöön!

Metylaatio on tällä hetkellä yksi kiivaimmin tutkituista tieteenaloista. Viime vuosina on havaittu, että elimistön puutteellinen metylaatio johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Metylaatiota tarvitaan mm. DNA vaurioiden korjaamiseen, joita syntyy jatkuvasti elimistössä. Metylaatiota tarvitaan myös glutationin toimintaan. Glutationi on elimistön oma antioksidantti, joka poistaa verenkierrosta ja kudoksista myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Tärkeimpänä vitamiinina metylaation onnistumiselle pidetään folaatteja, mutta myös muilla vitamiineilla ja hivenaineilla on metylaatiossa tärkeä rooli.

Geneettisestä metylaatio-ongelmasta arvioidaan kärsivän jopa 45% ihmisistä, myös huono ruokavalio, erityisesti runsas sokerin syönti huonontaa metylaatiota. Sinkin, magnesiumin, B12, B2, B6 ja folaatin ja D-vitamiinin puute, huono ruoansulatus, probioottien puute, keliakia ja muut suolistosairaudet aiheuttavat metylaatio-ongelmaa. Lisäksi stressiä pidetään yhtenä merkittävänä metylaatio-ongelman aiheuttajana. Ihmiset jotka saavat oireita kosteusvauriohomeista, muista ympäristömyrkyistä sekä rokotteista ja lääkkeistä, kärsivät usein juuri metylaatio-ongelmista. Myös useat lääkkeet häiritsevät metylaatiota, kuten happosalpaajat eli protonipumpun estäjät, sokerilääke metformiini, reumalääke metotreksaatti, estrogeenit, E-pillerit, kortikosteroidit, sekä jotkut kolesterolilääkkeet.

Mitä metylaatiossa tapahtuu?
Metyloitumisella tarkoitetaan metyyliryhmiksi nimitettyjen hiiliyhdisteiden kiinnittymistä dna:han (perimäainekseen). Metylaatio on kemiallinen reaktio, joka tapahtuu kehon jokaisessa solussa ja kudoksessa jatkuvasti. Metylaatio varmistaa, että geenimme toimivat oikein. Metylaatio tarvitsee optimaalisen tason aktiivisia B-vitamiineja, jotta elimistön immuunijärjestelmä toimii normaalisti.

Metyloitunut geeni on yleensä ”tyytyväisenä hiljaa”. Mikäli elimistöstä puuttuu metyyliryhmä tärkeästä metylaatiogeenistä, niin epäedullinen geenivariaatio voi aktivoitua ja kyseinen geeni käynnistyy. Tämä johtaa heikentyneeseen metylaatioon.

Tärkeitä vitamiineja onnistuneelle metylaatiolle ja immuunijärjestelmän normaalille toiminnalle ovat metylifolaatti (B9-vitamiini) ja meytyylikobalamiini (B12-vitamiini). Folaatti ja B12-vitamiini osallistuvat solujen jakautumisprosessiin ja sen vuoksi niillä on tärkeä rooli metylaatiossa. Lisäksi ne auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12-vitamiini edistää myös hermoston normaalia toimintaa.

Huonon metylaation oireita ovat mm:
Unettomuus, psyyken ongelmat, masennus, mielialan vaihtelut, autismi, ADHD, raivokohtaukset, skitsofrenia, kaksisuuntainen mielialahäiriö, useiden aineiden allergiat, tuoksuyliherkkyys, korkea histamiini. Kilpirauhasen vajaatoiminta, Hashimoton tauti, kilpirauhashormoni T4:n muuttumattomuus aktiiviseksi T3-hormoniksi. Hermosärky, fibromyalgia, puutuminen tai pistely, migreeni, aivosumu, krooninen väsymysoireyhtymä (CFS). Kohonnut homokysteiini, sydän- ja verisuonisairaudet. Hedelmättömyys, keskenmenot, hermostoputken häiriöt vastasyntyneillä sekä huuli- ja suulakihalkio, kohdunkaulan kudosmuutokset (HPV papilloomavirus) ALS, MS, Parkinsonin ja Alzheimerin tauti, erilaiset syövät. Borrelian kroonistuminen, pitkittyneet virussairaudet puutteellisesta myrkynpoistosta johtuen. Varhainen ikääntyminen. Epilepsia.

Metylaation tehostaminen
Vaikka ihmisellä olisi epäedullisia geenivariaatioita, niin kehon toimintoja voidaan tehostaa terveellisillä elämäntavoilla kuten stressin vähentämisellä, rentoutumisella, liikunnalla, riittävällä unella ja terveellisellä kasvisvoittoisella ravinnolla ja ravintolisillä. Näillä toimenpiteillä saadaan normalisoitua immuunijärjestelmän toimintaa, joka on edellytys hyvälle metylaatiolle. Lisäksi yrttipohjaiset kehon detox-puhdistuskuurit ovat tehokas apu aktivoida maksan ja munuaisten kuonan poistoa ja keventää elimistön taakkaa.

Metylaatiota parantavat
Kaikki kasvikset, palkokasvit, luomuliha ja fermentoidut ruuat ovat luonnollisia folaatin lähteitä. Eläinkunnan tuotteet arginiinin ja B12-vitamiinin lähteitä. Betaiinin lähteenä punajuuri ja pinaatti. Kananmunat koliinin lähteenä. Tauriinia saadaan lihasta, kalasta ja siipikarjasta. Munat, maitotuotteet, sipulit, persilja, kirpeät yritit ja ristikukkaiset kaalikasvit ovat kysteiinin ja L-glutationin lähteitä.

Metylaatio ja ravintolisät
Tärkeässä osassa metylaation onnistumiselle ovat aktiiviset B-vitamiinit, erityisesti folaatit. Folaatit ovat koentsyymejä, jotka katalysoivat useita aineenvaihdunnan reaktioita. Jos elimistössä on metylaatio-ongelma, niin synteettisistä suurista B-vitamiinimääristä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Useimmissa vitaminivalmisteissa B-vitamiinit ovat synteettisessä muodossa. Foolihappo on muoto, jota ei esiinny luonnossa vaan sen luonnolliset aktiiviset muodot ovat folaatteja. B12-vitamiinin synteettinen muoto on syanokobalamiini ja aktiivinen muoto on metyylikobalamiini, B6-vitamiinin aktiivinen muoto on P-5-P eli pyridoksaali-5-fosfaatti.

 

Vita Aktive® monivitamiini-hivenainevalmiste tukee elimistön metylaatiota ja normaalia immuunijärjestelmän toimintaa.

Vita Aktive® on ainutlaatuinen ravintolisä, sillä se sisältää 8 luonnollista B-vitamiinia, E- ja C-vitamiineja sekä hyvin imeytyvää sinkkiä, seleeniä, kromia, jodia, molybdeeniä, piitä ja magnesiumia. Vita Aktivessa kaikki B-vitamiinit ovat luonnollisessa orgaanisessa aktiivimuodossa.

 

DNA tutkimuksen myötä ravitsemus nousee yhä tärkeämpään rooliin, sillä oikeinvalitulla ravinnolla ja ravintolisillä voidaan tukea elimistön normaalia immuunijärjestelmän toimintaa, joka on edellytys onnistuneelle metylaatiolle.

Täältä löydät tietoa Terveys ja hormonit geenitestistä:

Merja Lindström
Kouluttaja, geenitestien tulkitsija