VHH Ruokavalio
VATSA- JA RUOANSULATUSONGELMA

Vatsan ja suoliston toiminnalla on ratkaiseva merkitys ihmisen terveydelle. Jos vatsa ei ole kunnossa koko ihminen tuntee olonsa epämukavaksi, väsyneeksi ja haluttomaksi. Elimistön tarvitsemista tuhansista entsyymeistä, keho käyttää enemmän voimavaroja tuottaakseen ne muutamat entsyymit, jotka huolehtivat ruoansulatuksesta, kuin niiden satojen aineenvaihduntaentsyymien tuottamiseen, joita muu keho tarvitsee. Ei siis ihme, että väsyttää, jos ruoansulatus ei toimi.

Ruoan pilkkomiseen tarvittavat entsyymit ovat peräisin sylkirauhasista, mahalaukusta, haimasta, ohutsuolesta ja sapesta. Entsyymien avulla ravintoaineet saadaan pilkottua niin pieniin molekyyleihin, että ne pääsevät tunkeutumaan suolen seinämän läpi verenkiertoon ja sitä kautta elimistön ravintoaineiksi. Entsyymit tarvitsevat toimiakseen niin sanottuja koentsyymejä, näistä tärkeimpiä ovat B-ryhmän vitamiinit, C-vitamiini, E-vitamiini ja sinkki.

Huonosti sulanut ruoka
Jos elimistön entsyymituotanto on heikentynyt, huonon ruokavalion seurauksena, puuttuvien entsyymien (keliakia, laktoosi-intoleranssi) tai vitamiinien ja mineraalien vuoksi, koituu siitä monenlaisia ongelmia. Ruoka ei sula enää kunnolla, pystyäkseen läpäisemään suolen seinämän. Tästä seuraa ravintoaineiden, vitamiinien, hivenaineiden ja mineraalien puutoksia, jotka taas puolestaan heikentävät elimistön kykyä tuottaa uusia entsyymejä. Näin syntyy noidankehä, joka saa aikaan uusia ongelmia. Huonosti sulanut ruoka aiheuttaa monenlaisia häiriöitä, närästystä sekä refluksivaivaa, suolisto- ja vatsaoireita, allergiaa, ruokaintoleransseja ja niveltulehduksia.

Häiriintynyt bakteerifloora
Huonon ruoansulatuksen seurauksena paksusuolen bakteerifloora häiriintyy, koska paksusuoleen pääsee sulamatonta ruokamassaa, joka alkaa käydä ja tuottaa haitallisia suolistomyrkkyjä ja hiivoja, jotka pahentavat tilannetta entisestään. Vatsaa turvottaa, tulee ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta, päänsärkyä ja muita oireita, pahimmassa tapauksessa koko immuunijärjestelmä pettää.

Entsyymejä ja kuitua
Ranskalainen biologi Yves Delatte on kehittänyt laajan ruoansulatusta ja suoliston toimintaa tukevan Biolatte sarjan, josta löytyy apua kaikenlaisiin vatsa ja suolisto-ongelmiin. Entsyymivalmisteet tehostavat ruoan sulatusta, jolloin ruoka-aineet pilkkoutuvat tehokkaasti ja ravintoaineet pääsevät imeytymään elimistöön. Kuituvalmisteella saadaan suoliston toiminta normalisoitua, ja haitalliset kuona-aineet siivottua pois paksusuolesta.

Maitohappobakteerit
Istuttamalla paksusuoleen oikeanlainen bakteerifloora, ihmisspesifisillä maitohappobakteereilla, saadaan koko elimistön immuniteettiä korjattua, sillä yli 90 prosenttia sairauksista, mm. tartuntataudit ja turistiripulit tulevat elimistöön juuri suoliston kautta. Kun suolistossa on riittävä määrä oikeanlaisia maitohappobakteereja, ei taudinaiheuttajille jää tilaa kiinnittyä suolenseinämiin, vaan ne poistuvat elimistöstä ulosteen mukana pois.

Merja Lindström

Takaisin VHH ruokavalio sivulle