VHH Ruokavalio
MIKÄ ON TERVEELLINEN RUOKAVALIO?

Ruoan terveellisyyteen vaikuttaa ennen muuta se miten ruoka on tuotettu ja käsitelty. Luomuruoka on ehdottomasti paras vaihtoehto ja sitä kannattaa suosia. Terveyden kannalta haitallisimpia elintarvikkeita ovat runsaasti huonolaatuisia hiilihydraatteja sisältävät valmisteet kuten, sokeri ja valkojauhotuotteet sekä margariinit ja muut raffinoidut elintarvikkeet, etenkin kevyttuotteet. Kevyttuotteiden haitallisuus johtuu valmisteiden kemiallisesta käsittelystä ja lisäaineista, joita niissä käytetään parantamaan tuotteen säilyvyyttä, koostumusta ja makua.

Puhuttaessa terveellisestä ruokavaliosta yksilölliset erot voivat olla suuria. Mikä on terveellistä suurimmalle osalle ihmisiä voi olla joillekin lähes myrkkyä, vaikka kyseessä olisi kuinka terveellisenä pidetty ruoka-aine. Sen vuoksi on tärkeä huomioida aina yksilölliset erot ruokavalioita suunniteltaessa.

Ihmiset voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen eri aineenvaihduntatyyppiin, joka määrää sen kuinka helposti he lihovat ja minkälainen ruokavalio heille parhaiten sopii, tai minkälaisille sairauksille he ovat alttiita.

Proteiinityyppi, joka on yleisin, ei siedä runsashiilihydraattista ruokavaliota, koska se nostaa heidän insuliinitasojaan ja tämän seurauksena verenpaine, kolesteroli ja paino nousevat. Heille kehittyy myös usein kakkostyypin diabetes.

Hiilihydraattityypin aineenvaihdunta ei taas pysty kunnolla käsittelemään eläinproteiineja, jotka aiheuttavat heille mm. erilaisia ruoansulatusongelmia.

Onnekkaaseen sekatyyppiin kuuluva vähemmistö voi puolestaan syödä lähes mitä tahansa ja pysyä silti normaalipainoisena, koska heidän insuliinituotantonsa pysyy ruokavaliosta riippumatta vakaana.

Takaisin VHH ruokavalio sivulle