Sairauksien tukihoito
LÄÄKÄRI SUOSITTELI AMPUTAATIOTA

Ravitsemushoito ja homeopatia pelastivat Maija-Liisan sormet
Maija-Liisan sormien tarina on loistava esimerkki siitä, kuinka ravitsemushoito voi tulla avuksi silloin, kun koululääketiede joutuu nostamaan kätensä pystyyn. Terveyskeskuslääkäri väitti, ettei muuta vaihtoehtoa enää ollut kuin amputaatio, Maija-Liisa huokaa.

Viime vuoden marraskuun kylmissä viimoissa ja ihon kuivuessa Maija-Liisan oikean käden etusormeen ilmaantui kiusallinen ns. pykimähaava. Hetken päästä sellainen ilmaantui vasemmankin käden etusormeen ja sormet alkoivat pikkuhiljaa mustua.

- Kyse ei ollut paleltumasta, hän tähdentää. - Olin hyvin hädissäni, sillä niissä oli niin kova särky, etten saanut yön lepoa enkä päivän rauhaa. Sormet muuttuivat koko ajan punaisemmiksi ja turvonneemmiksi.

Maija-Liisa meni näyttämään sormiaan terveyskeskukseen. Lääkäri pyöritteli päätään ja tunnusti suoraan, ettei hän ymmärtänyt, mistä oli kysymys. Lopulta lääkäri tuli siihen tulokseen, että kyseessä oli molempien etusormien kuolio, joka vaati amputaatiota. Hän kirjoitti lähetteen Satakunnan keskussairaalaan.

- Silloin minä suutahdin ja sanoin, että soo soo, Maija-Liisa naurahtaa ja nostaa etusormensa pystyyn. - Menin kuitenkin sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Muistan vielä päivänkin, se oli 14.2. eli ystävänpäivä. Olin sairaalassa kuusi vuorokautta, jonka aikana minulle tehtiin monenlaisia kokeita. Diagnoosiksi tuli ääreisverenkiertohäiriö, jonka seurauksena yksi lääkkeistäni vaihdettiin. Uuden lääkkeen piti vaikuttaa suotuisammin ääreisverenkieroon. Sairaalan lääkäri ei puhunut mitään amputaatiosta.

- Satuin muistamaan vanhan Terveys-Hymyn, josta olin lukenut jutun porilaisesta miehestä. Hän oli pudonnut vuorelta ja repinyt jalkansa avohaavalle, joka ei ruvennut millään parantumaan. Mies oli mennyt homeopaatti Merja Lindströmin luo Luontaisprismaan ja jalka oli saatu kuntoon. Päätin hakea Merjan käsiini.

Pelastakaa nämä sormet!
Maija-Liisa marssi liikkeeseen 5.3. 2003 kello 10.15 ja huudahti hädissään:
- Pelastakaa nämä sormet! Olen valmis kokeilemaan kaikkia valmisteita, jotka voivat pelastaa sormeni amputoinnilta.

Kun Maija-Liisa avasi sormissaan olleet kääreet, näky oli puistattava. Sormenpäät olivat mustat, jääkylmät ja särkevät. Merja Lindström tunnustaa nyt, kun kaikki on ohi, että tilanne näytti hänenkin mielestään vaikealta, mutta hän päätti kuitenkin yrittää.
Kun Merjalle valkeni, kuinka kova lääkitys Maija-Liisalla oli, tilanne alkoi aueta hänelle. Maija-Liisa sairasti kilpirauhasen vajaatoimintaa, hän oli läpikäynyt infarktin, hänellä oli korkea kolesteroli ja hän poti myös verenpainetautia. Niinpä hän söi peräti kymmentä lääkettä päivittäin, ja niistä Merja löysi heti syypään koko ongelmaan: Verenpainelääkkeet oli aiheuttanut ennenkin vastaavankaltaisia verenkierto-ongelmia.
Maija-Liisan syömien kovien lääkkeiden lista oli vaikuttava: Emconcor 5 mg, Disperdal 2 mg, Ormox 20 mg, Cipramil 20 mg, Xanor 0,5 mg, Thyroxin, Zocor 10 mg, Diurex mite, Cardio 100 mg ja Adalat 10 mg.

Ravitsemushoito avuksi
Merja puolestaan suositteli Maija-Liisalle lääkkeiden rinnalle ravitsemushoitoa, joka sisälsi useita ravintolisä-valmisteita. Lisänä oli vielä homeopaattisia aineita. Koko paketti tähtäsi yhteen ja ainoaan asiaan: Maija-Liisan verenkierron paranemiseen.
- Jo viidessä päivässä tapahtui, Maija-Liisa kertoo. - Vasen sormi alkoi parantua, mutta oikea sormi rupesi märkimään. Parin päivän kuluttua sekä märkiminen että särky olivat lakanneet ja sormet tuntuivat erittäin lämpimiltä.
Sittemmin kävi ilmi, että Maija-Liisa oli ottanut omin neuvoin kolminkertaisia annoksia Merjan suosittelemia luontaistuotteita. Se selittää nopean paranemisvauhdin. Kun ensitapaamisesta Merjan kanssa oli kulunut vajaat kaksi viikkoa, Maija-Liisan vasen sormi oli lähes kokonaan kunnossa. Maalis-huhtikuun vaihteessa vasen sormi oli jo täysin kunnossa ja oikea oli paranemassa. Vasta silloin sormista huomattiin ottaa ensimmäinen valokuva.

Maija-Liisa oli koko episodin ajan myös sairaalahoidossa. Koska sairaalan lääkäri oli heti ensimmäiseksi kysynyt, käyttikö Maija-Liisa luontaistuotteita, hän ei uskaltanut puhua koko asiasta halaistua sanaa. Hän pelkäsi, että lääkäri potkaisisi hänet pihalle.

Itsepäinen lääkäri
Huhtikuun ensimmäisellä viikolla Maija-Liisan oikea sormi alkoi muuttua taas kylmäksi. Hän tunnusti Merjalle pienentäneensä luontaistuotteiden annostelua, jolloin palattiin alkuperäisiin määriin. Se tepsikin, sillä jo viikon kuluttua sormi oli taas lämmin ja sen verenkierto oli selvästi parantunut. Kuolio oli enää murto-osa alkuperäisestä.
- Olen kirjoittanut allakkaani oikein isoilla kirjaimilla päivämäärän 26.5., Maija-Liisa naurahtaa. - Silloin sormessa ollut rupi lähti pois ja jäljelle jäi vain pieni kuoppa. Sormi oli muuten täysin kunnossa. Kävin vielä heinäkuun toisella viikolla näyttämässä Merjalle sormiani. En voi sanoin kuvata, kuinka kiitollinen olen. Mitä elämästäni olisi tullut, jos molemmat etusormet olisi amputoitu?

- Pharmaca Fennica kertoo, että yksi verenpainelääkkeiden haitallisista sivuvaikutuksista on ääreisverenkierron heikkeneminen, Merja Lindström toteaa. - Jostain syystä lääkärit eivät vain halua uskoa sitä, ja vaikka Maija-Liisa pyysi moneen kertaan valmisteen vaihtamista johonkin toiseen lääkkeeseen, jolla ei ole samanlaisia sivuvaikutuksia, hänen pyyntöönsä ei suostuttu. Vasta kun hän ilmoitti lopettavansa kokonaan lääkityksen käytön, lääkäri lopulta suostui. -Tiedän ainakin viisi tapausta joissa on ollut sama lääke käytössä, kun varpaat ovat menneet kuolioon, sanoo Merja.
Maija-Liisa kertoi terveyskeskuslääkärille noudattavansa myös Merja Lindströmin neuvoja sormiensa hoidossa. Eipä ammatillinen mielenkiinto riittänyt ottamaan asiaa selville sen paremmin, Maija Liisa puuskahtaa.
- Kyllä sulta on mennyt rahaa, terveyskeskuslääkäri tokaisi tylysti Maija-Liisalle.
- Juu, menihän multa rahaa, hän nauraa. - Luontaistuotteisiin meni kaikkiaan noin 300 euroa, mutta sainpa pitää sormeni. Kuinka paljon yhteiskunnalta olisi kaikkine jälkiseurauksineen mennyt rahaa, jos sormeni olisi amputoitu?

Maija-Liisalla on luonnollisesti terveisiä useampiin suuntiin.
- Totta kai olen sanomattoman kiitollinen Merjalle, joka pelasti sormeni, mutta ilman Terveys-Hymyä en olisi osannut mennä Merjan puheille.

Teksti: Reijo Ikävalko, Terveys Hymy

Takaisin sairauksien tukihoito sivulle