Sairauksien tukihoito
A-VITAMIINI TORJUU JA PARANTAA SAIRAUKSIA

A-vitamiini lisää vastustuskykyä kaikenlaisia tartunta- ja tulehdustauteja vastaan. Se on myös tärkeä osa varsinaisessa immuunipuolustuksessa, erityisesti T-lymfosyyttien muodostumisessa kateenkorvassa. Se on välttämätön näkemiselle, lisääntymiselle, kasvulle sekä limakalvojen, hiusten ja ihon kunnolle. A-vitamiini tehostaa limakalvojen uusiintumista ja ylläpitää niiden luonnollista vastustuskykyä. Se suojaa myös liialta auringolta.

A-vitamiini vaikuttaa suojaavasti vatsan epiteelikudokseen, suojaten siten vatsahaavan synnyltä ja edesauttaa jo syntyneen vatsahaavan paranemista. Kilpirauhasen normaaliin toimintaan vaaditaan riittävä määrä A-vitamiinia, ja se osallistuu myös luukudoksen aineenvaihduntaan. A-vitamiinia tarvitaan proteiinisynteesissä, elimistön pilkkoessa valkuaisaineita aminohapoiksi. Jos A-vitamiinia on vähän, se kuluu kokonaan proteiinien muodostumiseen ja muu keho jää ilman riittävää vitamiinisuojaa. Jos puutos on merkittävä, kertyy maksaan liikaa aminohappoja, eikä elimistö pysty käyttämään niitä rakennusaineenaan. Siksi runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio lisää A-vitamiinin tarvetta.

A-vitamiinin puute altistaa syövälle
Väestötutkimuksissa on käynyt ilmi, että veren matala A-vitamiinin taso altistaa syöpätaudeille sekä sydän- ja verisuonisairauksille, tulehduksille, reumalle, harmaakaihille ja muille rappeutumissairauksille. Puute voi aiheuttaa myös kuulon alenemista, maku- ja hajuaistin heikkenemistä, limakalvo- ja keskushermostomuutoksia, anemiaa jne..

Elimistössä A-vitamiini varastoituu maksaan ja muihin kudoksiin, myös rintoihin. Jos rintasoluissa ei ole riittävästi A-vitamiinia varastossa, reseptorit eivät aktivoidu, solut eivät erilaistu ja ne voivat kehittyä syöpäsoluiksi. Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että rintasyöpäisessä kudoksessa A-vitamiinivarastot ovat alhaiset. A-vitamiinilla on tärkeä tehtävä solujen jakautumisen säätelyssä. A-vitamiini voikin estää pahanlaatuisen solun jakautumista ja muuttaa kasvainsolut uudelleen normaaliin muotoon.

A-vitamiinin puutosoireita
Raskaudenaikainen A-vitamiinin puute voi aiheuttaa sikiölle mm. luuston kehityksen hidastumista, keskushermostovaurioita ja huulihalkiota. Miehillä A-vitamiinin puute vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, ja voi siten johtaa steriliteettiin. Lapsilla A-vitamiinin puute aiheuttaa vastustuskyvyn heikkoutta, alakuloisuutta sekä henkisen ja ruumiillisen kasvun hidastumista. Luissa ja hampaissa voi esiintyä kasvuhäiriöitä ja anemia on tavallista. A-vitamiinin puutteessa mm. tuhkarokko ja muut tartuntataudit ovat lapsilla tavallista vakavampia.

Rokotteiden(mm. MPR) on huomattu aiheuttavan A-vitamiinivarastojen tyhjenemistä, ja tämä on osaltaan liitetty autismiin. A-vitamiinin puute aiheuttaa immuunipuolustuksen tukahtumisen, jolloin lapselta puuttuu soluvälitteinen vastustuskyky. T-solujen aktivointi, joka on tärkeää pitkäaikaiselle immuunimuistille, vaatii 14-hydroxy-retro-retinolia. Kalanmaksaöljy on ainoa luonnollinen lähde tälle luonnon aineelle. Kun lapsia on hoidettu kalanmaksaöljystä saatavalla A-vitamiinilla, lapset paranevat ja monet autismin oireet ovat poistuneet.

A-vitamiinin turvallisuus
Kalanmaksaöljystä tuleva luonnon A-vitamiini on erittäin turvallista käyttää. Saadakseen A-vitamiinimyrkytyksen pitäisi kalanmaksaöljyä käyttää monikymmenkertaisesti normaalin tarpeen ylittävä määrä kuukausien ajan. Turvallisena A-vitamiini määränä aikuisille pidetään vielä 15 000 mikrogrammaa päivässä. Näin ollen esim. Hig Epa kalanmaksaöljykapseleita voisi nauttia 67 kapselia päivittäin, normaalin suositusannoksen ollessa 2-4 kpl päivässä. A-vitamiinin haittoja esiintyykin lähinnä vain keinotekoisilla, erittäin suurilla A-vitamiini pitoisuuksilla, joten turha pelottelu liiallisesta A-vitamiinin saannista kalanmaksaöljyn kohdalla voidaan jättää omaan arvoonsa.

A-vitamiinin saanti ja tarve
Valmista A-vitamiinia saadaan vain eläinkunnan tuotteista. Paras lähde on rasvainen kala tai kalanmaksaöljy. Muita merkittäviä lähteitä ovat maksa, munankeltuainen, kesävoi ja rasvainen maito. Suositeltavat A-vitamiini annokset ovat; lapsille, aikuisille ja odottaville äideille 800 mikrogrammaa (mcg) /vrk. Odottaville äideille turvallisena päivittäisenä annoksena pidetään enintään 3000 mikrogrammaa. Näin raskaana oleva äiti voisi nauttia turvallisin mielin esim. Hig Epa kapseleita 13 kpl päivässä, joten suositeltu neljä kapselia päivässä on erittäin turvallinen annos myös odottaville äideille. Imettäville äideille suositus on 1200 mcg/vrk ja miehille 900 mcg/vrk.

Käytä vain Aitoa luonnon vitamiinia
Varmista, että käyttämäsi A-vitamiini on luonnollista alkuperää. Lähes kaikissa moni vitamiini- ja kalaöljyvalmisteissa, niin A-vitamiini, kuin muutkin vitamiinit on keinotekoisesti valmistettuja, eikä niillä ole siten luonnollisen vitamiinin vaikutuksia.

Merja Lindström

Takaisin sairauksien tukihoito sivulle