Rokotukset :: Sikainfluenssa
MIKSI AMISH-LAHKON LAPSILLA EI OLE AUTISMIA?

Amerikkalainen reportteri, Dan Olmsted, päätti lähteä etsimään Amish-lahkon keskuudesta autistisia lapsia. Tilastojen mukaan yksi lapsi, 166 lapsesta on USA:ssa autistinen. Tämän laskelman mukaan Amishien asuttamassa, Pennsylvanian Lancaster Countyssa pitäisi olla pitkälti yli 100 autistista lasta. Heitä löytyi kuitenkin vain kolme. Mistä tämä voi johtua?

Ensimmäiset autismitapaukset Amerikassa kirjattiin 1940-luvun alkupuolella ja lasten psykiatriaan perehtynyt Leo Kanner kuvaili tautia tuolloin, ”uudeksi ja nopeasti lisääntyväksi”. Jos Kanner oli oikeassa, niin mitä sellaista tapahtui 1930- ja 1940-luvuilla, joka sai aikaan tällaisen taudin? Perinnölliset taudit eivät ala yhtäkkiä tai lisäänny voimakkaasti pienessä ajassa. Jokin muu syy täytyy olla taudin takana.

Amish – vanhaa kulttuuria noudattava lahko
Amish-lahko elää melko tehokkaasti eristyksissä ns. sivilisaatiosta. He pukeutuvat mustiin, ajavat hevoskärryillä, eivät käytä puhelimia tai muita sähkölaitteita, eivät osallistu julkiseen koulunkäyntiin, eivätkä mielellään keskustele ”ulkopuolisten” kanssa. Jotkut ovat jo hieman vapautuneempia, he ajavat autoja, käyttävät puhelimia ja käyvät lääkärissä. Heidän kulttuurinsa ja elämänsä on kuitenkin hyvin erilaista, kuin keskivertoamerikkalaisen yleensä. Tästä syystä autismin syntyyn voi löytyä joitain vastauksia heidän keskuudestaan.

Etsinnän tulos – kolme tapausta
Autismia sairastavia pitäisi löytyä Amishien keskuudesta yli 100, mutta tähän mennessä on löytynyt vain kolme autistista lasta. Eräs paikallinen nainen oli kertonut, että koulussa on luokka, jossa on 30 ”erityistarve” lasta ja yksi heistä on autistinen, yksi autistinen ei käy koulua ja kolmas on tämän naisen esikouluikäinen tytär. Nainen myös kertoi, että jos lapsia olisi enemmän, hän tietäisi siitä.

Reportteri saa kutsun mennä tapaamaan yhtä näistä lapsista. Kolmevuotiaan autistilapsen, Julian, äiti pahoittelee kuitenkin reportterille, että heidän lapsensa on adoptoitu Kiinasta ja lapsi on saanut kaikki rokotukset ennen Kiinasta lähtöään ja lisää rokotuksia USA:ssa, ennen perheeseen tuloa, joten lapsi ei ole reportterin etsimä autismia sairastava Amish. Äiti myös kertoi, että nykyään pieni osa Amish-lapsista rokotetaan, lähinnä viranomaisten painostuksesta. Aikaisemmin rokotuksia ei annettu lainkaan.

Yksi näistä kolmesta autistilapsesta oli ennen rokotusta kävellyt ja ollut iloinen ja pirteä 15kk lapsi, mutta 24 tunnin kuluttua rokotuksesta lapsen jalat olivat tulleet veltoiksi ja lapsella oli tyypillistä ja voimakasta, korkeaäänistä kirkumista, jonka lääkäri oli todennut hyvin tavanomaiseksi rokotusreaktioksi. Tämän jälkeen lapsi muuttui täysin puhumattomaksi, ei ottanut enää katsekontaktia ja vaipui lopulta täysin omaan maailmaansa. Lapsi on nyt noin 8-vuotias.

Massarokotukset ja tiomersaali
Kiina, Intia ja Indonesia ovat maita, joissa on aloitettu pienessä ajassa laajat massarokotukset. Jotkut rokotteet sisältävät myös tiomersaalia eli orgaanista elohopeaa, joka on voimakas hermomyrkky. Adoptoitu 3-vuotias Julia sai Kiinassa 15 kuukauden ikäisenä, yhtenä päivänä, kaikki rokotteet, joissa oli mukana myös tiomersaalia. Julian äiti näyttää kuvia lapsesta ennen rokotusten antamista, joissa naurava lapsi katsoo suoraan kameraan. Autismin oireista ei siis ollut merkkiäkään ennen rokotuksia.

Milloin ihmiset heräävät?
Reportteri jatkaa etsintöjään Amish-heimon keskuudessa, mutta tämän hetken tilanne on siis kolme autismiin sairastunutta lasta. Yksi on kiinalainen ja rokotettu, kaksi muuta on Amisheja ja ainakin toinen heistä on rokotettu, mutta toisesta ei ole varmaa tietoa. Näiden tulosten perusteella voidaan kuitenkin yhtyä Julian äidin toteamukseen: ”Emme ole mieheni kanssa koskaan tavanneet autismia sairastavaa lasta perheissä, joissa eletään tervettä elämää, eikä rokotuteta lapsia.”

Luonnonmukainen elämä ja rokottamattomuus näyttävät siis olevan tekijöitä, jotka suojaavat lapsia autismilta.

Lähteinä: http://www.washtimes.com/upi-breaking/20050321-115921-9566r.htm
http://washingtontimes.com/upi-breaking/20050417-052541-5549r.htm

Marjo Sukeva

Takaisin rokotukset sivulle