Terveydenhoito :: lapset
LUONTAISTUOTTEET JA LAPSET

Tutkimusten mukaan suuri osa lapsista kärsii vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta, sen vuoksi on tärkeää turvata lasten riittävä ravintoaineiden saanti luonnonmukaisilla ravintolisävalmisteilla. Luontaistuotteista löytyy useita valmisteita, jotka sopivat erinomaisesti lapsille.

Päiväkotiruoka köyhää kotiruoka vielä köyhempää!
Helsingissä ja Jyväskylässä on tutkittu päiväkotien ruokailun laatua ja todettu, että lapset saavat liian vähän vitamiineja sekä kaloreita. Päiväkotiruoka on kokonaisravinto-opillisesti ja määrällisesti ok, kun se valmistetaan. Lasten suu erittelee sitten lopputuloksen niin, että tarpeellisesta 930 kalorista tuleekin hankituksi vain 640 ja pienimillä puuttuu rautaa, isommilla D-vitamiinia. C-vitamiiniakaan eivät saa tarpeeksi ne, jotka eivät juo paljon mehuja.

Helsingissä seurattiin myös lasten kotiruokaa, havaittiin että varsinkin isommat lapset syövät kotona iltaisin ja viikonloppuisin huomattavan rasvaista ruokaa. Sokeriherkkuja syödään myös paljon. Kuituja, rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja mangaania saadaan kotiruoasta liian vähän. Toisin sanoen kotona tankataan puuttuvat kalorit, mutta tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden tankkaus jää sielläkin puutteelliseksi. Asiantuntijat ovat huolestuneita, seuraako tästä entistä raihnaisempi ja luukatoisempi aikuispolvi.

"Roskaruoka" lisää vitamiinien tarvetta
New yorkin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tyhjiä kaloreita sisältävä ruokavalio vähentää merkittävästi pienoisravintotekijöiden saantia. Tutkimuksissa kävi ilmi että "roskaruokaa" syövien veren seerumin vitamiini ja rasvahappotasot olivat huolestuttavan alhaiset.

Oikein toimiva immuunipuolustus, terveyden perusta
Hyvä immuunipuolustus eli vastustuskyky on ensisijaisen tärkeää, kun halutaan että lapsi pysyy terveenä. Luonnonvitamiineilla, hivenaineilla ja rasvahapoilla on tärkeä tehtävä immuunijärjestelmässä, pystyäkseen torjumaan sairautta aiheuttavat pieneliöt. Kurkku- ja korvatautien erikoislääkäri Rauli Mäkelä antaa kirjassaan, Irti tulehduskierteestä, hyvän esimerkin: "Nielussa on jatkuvasti bakteereita, jotka kykenevät aiheuttamaan sairauksia, mutta ne pysyvät kurissa, jos niiden kasvua ei suosita väärällä ravinnolla ja oma puolustusjärjestelmä on kunnossa. Jos taas oma immuunipuolustusta heikennetään ja bakteereille luodaan otolliset kasvuolosuhteet, niin mikään mahti ei pidä tulehduksia pois korvista ja sivuonteloista."

Miten tulehdustaudit syntyvät?
Tulehdustaudin syntymiseen tarvitaan aina kaksi tekijää; pieneliö, joka kykenee aiheuttamaan tartunnan ja alentunut vastustuskyky, joka tekee mahdolliseksi taudin kehittymisen. Toiset infektiotaudit taas ovat kehon omassa bakteerikannassa jatkuvasti asustavien "kilttien kotibakteerien" aiheuttamia, jotka elimistön vastustuskyky pitää normaalisti kurissa. Ne kykenevät aiheuttamaan sairauksia vain silloin kun vastustuskyky on syystä tai toisesta heikentynyt. Taudin ensisijainen syy ei siis ole bakteeri tai virus, vaan haitallisten elintapojen, puuttuvien vitamiinien ja rasvahappojen puute tai stressin heikentämä vastustuskyky.

Terve lapsi on iloinen ja onnellinen
Oman lapsen hyvinvointi on varmasti jokaisen äidin ja isän tärkeimpiä asioita, niin myös itselleni. Sen vuoksi jo odotusaikana kiinnitin erityistä huomiota vitamiinien ja rasvahappojen saantiin, että tulevalla pienokaisella on hyvät lähtökohdat. Nyt tyttäreni Henna on kaksivuotias toimelias pikkuneiti, eikä varmasti ole sattuma, että hän on pysynyt erittäin terveenä. Sen lisäksi, että Henna syö luomuruokaa, annan hänelle säännöllisesti Acerola C-vitamiinia, kalanmaksaöljyä, Kivennäisainejauhe+ B-vitamiinia, Herukansydäntyrniä, maitohappobaktee-reja sekä tarvittaessa homeopaattisia valmisteita.

Marjo Sukeva
Luontais-Prisma Uutiset 1 / 2002

Takaisin terveydenhoito :: lapset sivulle