Terveydenhoito :: lapset
LUOMURUOKA TERVEELLISEMPÄÄ

Luomu tarkoittaa luonnonmukaista tuotantotapaa. Luomutuotanto on hyvälaatuisen, puhtaan ruoan kasvattamista ja jalostamista luontoa säästäen ja elämää kunnioittaen. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita. Luomutuotteen valitseminen on ainoa keino varmistaa, että ruokaa ei ole tuotettu geeniteknologian avulla. Luomutuotteissa ei myöskään käytetä keinotekoisia väri-, aromi- eikä makeutusaineita.
Luomutuottajat terveempiä

Tanskalainen tutkimus osoitti, että luomutuotantoa harjoittavien viljelijämiesten sperma oli hedelmällisempää kuin muiden miesten. Amerikkalainen tutkimus onkin liittänyt miesten hedelmättömyyden heidän altistumisestaan hyönteismyrkyille.

Luomututkimuksia
EU:n rahoittamassa selvityksessä tutkittiin luomumaidon ja tavallisesti tuotetun maidon laatueroja. Tutkimuksessa havaittiin, että luomumaidon omega-3 pitoisuus oli yli 60 % korkeampi ja antioksidantti- ja vitamiinipitoisuus 20 % korkeampi tavanomaiseen maitoon verrattuna. Ero selittyy mm. luomunautojen ruokinnan eroilla, sillä luomunautojen ravinto koostuu pääasiassa hyvänlaatuisesta luomukorsirehusta.
Hollantilaisessa tutkimuksessa luomumaito ja luomuliha vaikuttivat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen nostaen sen konjukoidun linolihapon (CLA) määrää.

Suomessa on tutkittu luomumaidon ja tavanomaisesti tuotetun maidon koostumus ja mikrobioloogisten laatujen eroavaisuuksia Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitoksella. Professori Tapani Alatossavan mukaan luomumaito on mikrobiologiselta laadultaan jopa hieman parempaa kuin samalla alueella tuotettu tavanomainen maito. Samansuuntaista tulosta osoittaa myös Maitohygienialiiton keräämät tilastotiedot.

Kalifornian yliopistossa työskennellyt ryhmä vertasi luomutomaatin ja tavallisen tomaatin kahden eri flavonoidin pitoisuuksia kymmenen vuoden ajalta. Seurattujen kahden flavonoidin määrä oli keskimäärin 79 % ja 97 % suurempi luomutomaateissa.

Puolalaistutkimuksessa puolestaan havaittiin tuoreissa luomuomenissa olevan tavanomaista omenaa korkeampi C-vitamiinipitoisuus. Samassa tutkimuksessa luomuomenista valmistettu sose sisälsi merkittävästi enemmän C-vitamiinia, flavonoideja ja antioksidantteja kuin vastaava sose tavanomaisesti tuotetuista omenista.

Vastustuskyky paremmaksi luomuruualla
Vastustuskyky tauteja vastaan paranee syömällä luomuruokaa. Kanat, joita ruokittiin luomurehulla, kasvoivat aluksi hitaammin, mutta kasvoivat paremmin tautialtistuksen jälkeen. Nämä merkittävät tulokset saatiin hollantilaistutkimuksessa, jossa tutkittiin luomuelintarvikkeiden potentiaalisia terveyshyötyjä käyttäen kaksi sukupolvea kanoja koe-eläiminä. Kanojen immunologinen vaste oli merkittävästi parempi, kun eläimet ruokittiin luomurehuilla. Vastustuskyky tauteja vastaan näyttää tämän perusteella olevan luomurehua käytettäessä parempi. Tutkimukseen osallistuivat Louis Bolk Instituutti ja Wageningen Yliopisto.

Luomueläinkokeet
Luomurehua saaneet rotat olivat rauhallisempia ja niillä oli huomattavasti enemmän veressään paremmasta vastustuskyvystä kertovaa immunoglubuliinia. Myös rotilla, jotka saivat luomutuotteita, oli veressä enemmän E-vitamiinia kuin verrokkiryhmillä.
Geenimuunneltua maissia saaneiden rottien sisäelimissä ja veren koostumuksessa löydettiin muutoksia. Munuaiset olivat pienemmät ja veren koostumus oli muuttunut epänormaaliksi. Tiedot perustuvat Monsanton salaiseen 1100-sivuiseen tutkimusraporttiin.

Siirtogeenistä hernelajiketta syöneet hiiret saivat allergiaoireita. Herne oli geenimuokattu siirtämällä siihen pavun geeni, joka teki kasvin hernekääriäistä kestäväksi. Hernelajikkeen jalostus jouduttiin keskeyttämään 10 vuoden työn jälkeen. Tapaus osoittaa, että siirtogeenisten lajikkeiden valkuaiset voivat olla allergiaa aiheuttavia. Voi vain arvailla minkälaisia sairauksia ihmiset saavat jo markkinoilla olevista geenimuunnelluista elintarvikkeista.

Miia Haikonen

Takaisin terveydenhoito :: lapset sivulle