Terveydenhoito :: lapset
LASTEN YLIPAINO JA KORKEA KOLESTEROLI

Suurin syy lasten kohonneisiin kolesteroliarvoihin löytyy roskaruoasta ja makeisista. Myös vääränlaisten rasvojen saanti pahentaa tilannetta. Kouluruokaakin voidaan pitää yhtenä syyllisenä, sillä se sisältää paljon huonolaatuisia hiilihydraatteja ja rasvoja. Nämä huonot hiilihydraatit ovat suurin syy kolesteroliarvojen nousuun sekä lisääntyvään ylipainoisuuteen.

Monikaan ei ymmärrä syövänsä roskaruokaa ostaessaan erilaisia eineksiä ja valmisruokia. Se mikä tekee ruoasta roskaruokaa on raaka-aineiden laatu ja erilaiset käsittelyt. Hiilihydraateista haitallisimpia ovat puhdistettu sokeri, valkoiset vehnäjauhot, valkoinen makaroni, valkoinen riisi ja kuorittuna keitetty peruna. Haitallisia rasvoja ovat käsitellyt ja muokatut rasvat eli kaikki margariinit ja kevytlevitteet sekä tavalliset ruokaöljyt.

Otetaan esimerkiksi hampurilaisateria. Hampurilaisen sämpylä valmistetaan valkoisista vehnäjauhoista ja sen sisällä oleva halpa jauhelihapihvi maustetaan seoksilla, joissa on haitallista aromivahvennetta. Majoneesin valmistukseen ja ranskalaisten uppopaistamiseen käytetään raffinoitua öljyä. Perunassakaan ei ole enää mitään ravintoa jäljellä. Cola-juoma puolestaan sisältää sokerin lisäksi muita haitallisia aineita, jotka tuhoavat hampaita ja heikentävät ruoansulatusta. Light-valmisteet ovat vielä pahempia sisältäen aspartaamia, keinotekoista makeutusainetta, joka on voimakas hermomyrkky. Sen on todettu aiheuttavan mm. masennusta, ahdistuskohtauksia, aivokasvaimia, MS-tautia, tunnottomuutta, näön heikentymistä, korvien soimista, fibromyalgiaa ja monia muita sairauksia. Tällaisia aterioita lapset syövät nykyään "perheravintoloissa" hyvin usein, joten ei tarvitse ihmetellä kun paino-ongelmat lisääntyvät ja kolesteroliarvot kohoavat.

Lihavia lapsia uhkaa huostaanotto Ruotsissa
Ruotsissa on aloitettu radikaalit toimenpiteet reilusti ylipainoisten lasten laihduttamiseksi. Ruotsin sosiaalihallituksen asiantuntijan mielestä ylilihavat lapset tarvitsevat joissakin tapauksissa ns. pakkohoitoa. Suomessakin saatetaan harkita samoja toimenpiteitä. Nyt herää kysymys, kuka on vastuussa lapsen ylipainoisuudesta, onko vika yhteiskunnassa vai vanhemmissa? Näissä tapauksissa monet syyttävät yhteiskuntaa, mutta jos lapsi tekee esim. jotain vahinkoa, vastuu on aina vanhempien. Mielestäni vastaus on hyvin yksiselitteinen, vanhemmat ovat aina vastuussa lapsistaan. Vanhempien tulee huolehtia lasten kasvatuksesta myös ravitsemuksen osalta.

Kotiruoka takaisin
Useinkaan vanhemmat eivät enää valmista kotiruokaa, vaan koululaista odottaa kotona jokin valmisateria, joka lämmitetään mikrossa, tai sitten on jätetty raha pikaruokaa varten. Pientenkin lasten kohdalla valmisaterioiden syöttäminen on hyvin yleistä. Marketeissa voi seurata, kuinka lasten vanhemmat lastaavat laatikoittain äidinmaidonkorvikkeita, vellejä sekä purkkiruokia kärryihinsä, myös irtokarkkikäytävä on tungokseen asti täynnä aikuisia ja lapsia.

Vauvojen keinoruokinta
Uusimpien tutkimusten mukaan äidinmaidonkorvikkeita saavat lapset ylisyötetään. Tutkijoiden mielestä tämä voi olla yksi syy, miksi tämän sukupolven aikuiset ovat niin lihavia. 20 vuoden ajan viralliset kasvukäyrät ovat asetettu korvikeruokittujen lasten kasvun mukaan, jolloin rintaruokitut lapset ovat olleet suosituksiin nähden hidaskasvuisia. Nyt WHO aikoo asettaa uudet kasvukäyrät rintaruokittujen lasten kasvun mukaisiksi. Uudet suositukset pyritään saamaan voimaan vielä tämän vuoden aikana. Äidinmaidon ja imettämisen tärkeydestä ei puhuta riittävästi. Monet äidit ovat valittaneet, että neuvoloista ei saa minkäänlaista tukea, eikä neuvontaa imettämiselle, päinvastoin, heti ollaan suosittelemassa Tuttelin käyttöä.

Huonot hiilihydraatit
Huonolaatuiset hiilihydraatit aiheuttavat insuliinitason nousua elimistössä ja sen seurauksena kolesterolitasot ja verenpaine alkavat nousta, tulee ylipainoisuutta ja viimein kehittyy ns. insuliiniresistenssi, joka johtaa kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen. Ylipainoisuus kehittyy ylimääräisestä hiilihydraatista, joka varastoituu rasvana rasvakudokseen. Toisin kuin ihmiset luulevat ja mainokset antavat ymmärtää, niin luonnolliset rasvat eivät lihota, vaan huonot hiilihydraatit, etenkin kevyt tuotteet. Rasvalla poltetaan rasvaa, esim. voi sisältää konjugoitua linolihappoa eli CLA:ta, joka on tunnettu rasvanpolttaja.

Kampanja koulu- ja päiväkotiruoan parantamiseksi
Vanhemmat joutuvat ikävään tilanteeseen, kun heidän lapsilleen syötetään päiväkodeissa ja kouluissa edelleen ravintoköyhää ruokaa. Muutos parempaan saataisiin siirtymällä täysjyväriisiin, täysjyvädurumvehnä-makaroneihin sekä kuorineen keitettyihin perunoihin. Ruokajuomaksi olisi vettä tai homogenoimatonta täysmaitoa. Kalana tulisi suosia vapaana kasvanutta silakkaa ja muikkuja sekä rasvoina voita ja kylmäpuristettuja öljyjä. Myös erilaiset limsa- ja karkkiautomaatit tulisi poistaa kouluista. Näillä toimenpiteillä lasten ravitsemus paranisi ja positiiviset tulokset alkaisivat näkyä parempana terveytenä. Vanhempien tulisi myös tarkastella perheen ruokailutottumuksia ja varata aikaa yhteisiin ruokailuhetkiin sekä kotona valmistettuun ruokaan. Ruoanvalmistus on hauska ja herkullinen kokoperheen harrastus.

Suosittelen kokoperheen elokuvaksi SUPER SIZE ME. Se kertoo miehestä, joka elää kuukauden hampurilaisravintolan ruoalla. Lääkärit kehottavat miestä luopumaan kokeilusta, koska se osoittautuu hengenvaaralliseksi.

Marjo Sukeva

Takaisin terveydenhoito :: lapset sivulle