Eläinten hoito
LEMMIKKIELÄINTEN KIERRÄTYS VALMISRUOKIIN

Valmisruokien kyseenalaiset raaka-aineet ovat olleet puheenaiheena Amerikassa ja Kanadassa jo vähintään kymmenen vuotta. Vasta nyt Suomessa on herätty tähän tosiasiaan, että koirien ja kissojen valmisruoat eivät ehkä olekaan se paras tapa ravita lemmikkiään. Koirat ja kissat sairastavat yhä enemmän erilaisia elintasotauteja, ja suurimpana syynä tähän ovat nämä teolliset valmisruoat.

Yleisesti luultu asia on, että valmisruoassa kaikki ravintoaineet olisivat tasapainoisessa suhteessa, jolloin lemmikin omistajan ei tarvitse miettiä ruokintaa sen kummemmin. Eläinlääkäritkin suosittelevat yleensä valmisruokia, jolloin on syntynyt käsitys valmisruokien paremmuudesta. Tämä käsitys on kuitenkin väärä. Paras ja luonnollisin ruokintatapa on raakaravinnolla ruokkiminen.

Teollisten ruokien kyseenalaiset raaka-aineet
Teurastamoissa teurastetaan vain terveitä, yhä kävelemään pystyviä eläimiä. Muille eläimille on mm. Amerikassa ja Kanadassa olemassa omat ”kierrätystehtaat”, jonne otetaan kaikenlaisia eläimiä ja eläinperäistä jätettä. Näissä tehtaissa valmistetaan eläinproteiinia, joka myydään edelleen lemmikkieläinruokavalmistajille.

Eräässä lehdessä oli kirjoitus tällaisen tehtaan toiminnasta:
”Tehtaan lattialla oli tuhansia kuolleita koiria ja kissoja; karjan päitä ja sorkkia; lampaita, sikoja ja hevosia; kokonaisia haisunäätiä; rottia ja pesukarhuja – kaikki odottamassa valmistusta. Tehtaan kuumuudessa kuolleella eläinkasalla tuntui olevan oma elämänsä, miljoonien matojen luikerrellessa ruhojen ympärillä.”

”Tehdas käsittelee mädäntyneet eläinruhot, auton alle jääneet sekä lopetetut koirat ja kissat, joista valmistuu kuivaproteiinivalmistetta myytäväksi lemmikkieläinruoan valmistajille. Eräs pieni tehdas Quebecissä kierrättää n. 10 000kg koiria ja kissoja viikossa….Turkkia ei poisteta ja kuolleet eläimet keitetään kaikki yhdessä, sisäelimineen, luineen ja rasvoineen 115 ?C n. 20 minuuttia.”

”Joka vuosi USA:n 286:ssa ”kierrätystehtaassa” hävitetään hiljaisuudessa n. 12,500,000 tonnia kuolleita eläimiä, rasvaa ja lihajätettä… Baltimore’s Valley Proteinin isossa sammiossa on erilainen sekoitus kuolleiden koirien, kissojen, pesukarhujen, opossumien, kauriiden, kettujen, käärmeiden, sirkusnorsun poikasten ja poliisihevosten ruumiinosia…USA:laiset lemmikkieläinruoan valmistajat, kuten Alpo, Heinz ja Ralston-Purina ostavat täältä eläinproteiinia.”
Lähde: http://www.mad-cow.org/~tom/cats_bse_rend.html

Raaka-aineiden käsittelyt
Näihin tehtaisiin tuodaan myös teurastamoista jätettä, joka joudutaan viranomaisten määräyksestä denaturoimaan, jottei sitä voida käyttää enää ihmisravinnoksi. Eläinlääkäri Wendell O. Belfieldin mukaan hyväksytyt denaturointiaineet ovat polttoöljy (fuel oil), paloöljy (keronsene), jalostamaton karbolihappo ja sitronella, joista kolme ensimmäistä ovat erittäin myrkyllisiä aineita.

Lemmikkieläinten lopettamiseen käytettävä myrkyllinen aine, sodium pentobarbital, pysyy eläinten keittolämpötilassa (115?C) muuttumattomana, joten sitä on myös valmiissa lemmikkieläinruuissa. Kerta-annospitoisuudet ovat pieniä, mutta vuosien kuluessa niitä kertyy elimistöön suurempia määriä, ja haittavaikutuksena on todettu mm. maksa- ja munuaisvaurioita sekä syöpää.

Lopetus- ja denaturointiaineiden lisäksi ruokiin joudutaan lisäämään erilaisia säilöntä-, väri-, maku- ja muita lisäaineita, joilla on haitallisia sivuvaikutuksia. Yleisesti käytetyt BHA ja BHT aiheuttavat paljon allergisia reaktioita sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Erään rasvan stabilointiin käytettävän aineen, Ethoxyquin, epäillään aiheuttavan mm. syöpää. Puolikosteissa kuivamuonissa käytetään usein propylene glycolia, joka tuhoaa punaisia verisoluja.

Myrkyllisten aineiden lista on lähes loputon, joten ei tarvitse ihmetellä lemmikkien runsasta sairastelua. Suomeenkin tuodaan Amerikasta ja Kanadasta monenlaisia lemmikkien valmisruokia. Tuoteselosteita lukemalla on mahdoton selvittää, minkälaisista raaka-aineista ruoka on valmistettu. Kuten Eileen Layne, Kalifornian Eläinlääketieteelliseltä Laitokselta, toteaa: ”Kun luet lemmikkieläinruoan tuoteselostetta ja siinä sanotaan, että sisältää lihaa tai luuateria, se on juuri sitä – keitettyjä tai konvertoituja eläimiä, joista osa on koiria ja kissoja.”

Valmisruokapakkauksissa oleva lause; ”Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja.”, tarkoittaa mm. yllämainittuja BHA:ta ja BHT:tä.

Lähteet: http://www.belfield.com/article3.html
http://www.fuzzyfaces.com/lfood2.html

Monilla lemmikkieläinten valmisruokia valmistavilla tehtailla on omat koelaboratoriot, joissa ruokia testataan mm. koirilla ja kissoilla.

Tässä eräs linkki, jossa aiheesta lisää: http://www.kulkukoirat.com/Tiesitko.htm

Lähteistä koonnut Marjo Sukeva

Takaisin eläinten hoito sivulle