Eläinten hoito
BARF - luonnonmukaista ruokintaa

Koiralle ja kissalle parasta ja luonnonmukaisinta ravintoa on raakaravinto. Tälle ruokintatavalle on annettu nimi BARF, joka tulee englanninkielisistä sanoista Bone And Raw Food (luita ja raakaa ravintoa) tai Biologically Appropriate Raw Food (biologisesti oikeaoppista raakaa ravintoa). BARFin kehitti australialainen eläinlääkäri Ian Billinghurst 1980-luvun puolivälissä, tarkoituksenaan pyrkimys matkia villin eläimen ruokailutapoja.
Hän kirjoitti innoissaan aiheesta erilaisissa eläinlääketieteen julkaisuissa, levittääkseen tietoa sairauksia ehkäisevästä ja parantavasta ruokintatavasta. Valitettavasti muut eläinlääkärit eivät olleet kiinnostuneita hänen tuloksistaan, sillä he pelkäsivät potilasmääriensä pienenevän liikaa. Ian Billinghurst ei kuitenkaan lannistunut, vaan päätti lähestyä tavallisia koiranomistajia kirjoittamalla kirjan; Give Your Dog A Bone (anna koirallesi luu). Nyt BARF on levinnyt ympäri maailmaa ja yhä useammat koirien sekä kissojen omistajat ja kasvattajat ovat alkaneet ruokkia lemmikkejään raakaravinnolla.

BARF käytännössä
Meidän perheen koirat on ruokittu jo vuosia kotiruoalla, mutta reilu vuosi sitten päätin siirtyä kokonaan raakaravintoon, sillä molemmilla koirilla oli jatkuvasti erilaisia pikkuvaivoja. Koiramme ovat molemmat karvattomia, ja karvattomuuteen liittyy hammaspuutokset. BARF ruokavalio koostuu suurelta osin lihaisista luista, ja hammaspuutosten johdosta mietin aluksi, miten luiden syönti onnistuu. Aloitin naudan kylkiluilla ja ilokseni huomasin koirien syövän niitä innoissaan. Ne jopa saivat lihan lisäksi syötyä itse luutakin, joka on erittäin tärkeää mm. kivennäisten ja mineraalien saannin kannalta. Myös nivelvaivoihin luut ja erityisesti rustot auttavat, sillä esim. kanan rusto sisältää tyypin II kollageenia ja imeytyessään kehoon vaikuttavat aineet (glukosamiini, hyaluronihappo, kondroitiinisulfaatti ja lyhyet peptidit) kerääntyvät niveliin ja ylläpitävät nivelen normaalia toimintaa. (HUOM! Keitettyjä luita ja rustoja ei saa koskaan antaa koirille eikä kissoille, ainoastaan raakoja luita ja rustoja.)

Jo muutamissa viikoissa koirissa tapahtui selvä muutos parempaan. Vanhempi koira, Leslie muuttui iloisemmaksi ja liikuntakin parani huomattavasti. Ennen sen sai viedä väkisin lenkille, mutta nyt se tuli riemusta hyppien ovelle, heti kun hihna otettiin esiin. Lenkillä Leslie oli yleensä kävellyt perässäni, mutta nyt se ravasi pirteästi pää pystyssä edelläni. Ruokavalio on tehnyt ihmeitä myös sen iholle. Lesliellä on pitkään ollut kaulan ja rintakehän alue paksuuntunut ja verestävä. Välillä iho on ollut todella paha ja mikään ei ole auttanut. Kotimaisia viljoja Leslie ei ole voinut syödä vuosikausiin, mutta riisikin aiheutti iho-ongelmia. Kuukauden BARFfauksen jälkeen en ollut uskoa silmiäni, kun paksuuntunut iho oli muuttunut pehmeäksi ja täysin normaaliksi. Myös karvattomaan häntään alkoi kasvaa karva takaisin. Nyt kun reilu vuosi on kulunut, Leslien iho on erinomaisessa kunnossa ja ”tukka” sekä häntäkarvat ovat tuuheat ja kiiltävät. Myös sänkyyn hyppy onnistuu nyt kevyen vaivattomasti.

Tässä viikon ruokalistaesimerkki karvattomalle Kiinanharjakoiralle ja keskikokoiselle Perun karvattomalle. Koiramme syövät kerran päivässä ja annosten koko vaihtelee harjakoiralla 2,5 – 5 dl:n ja perulaisella 5 – 10 dl:n, kasvissoseen määrä on puolet tai yksi kolmasosa annoksesta.

Maanantai: Naudan mahaa raakana ja tehosekoittimella soseutettuja raakoja kasviksia (lehtikaalia, porkkanaa, omenaa, raaka luomumuna kuorineen, Islamer-merileväjauhetta, kylmäpuristettua oliiviöljyä).

Tiistai: Kalkkunan siivenpäitä raakana (2-3 harjakoiralle, 4-5 perulaiselle). Harjakoiramme syö yhtä kalkkunan siivenpäätä n.1½ tuntia, perulainen syö sen muutamissa minuuteissa.

Keskiviikko: Teurastamolta haettua koirien jauhelihaa raakana (seassa lihan lisäksi ruokatorvea, keuhkoputkea, ym.) sekä soseutettuja raakoja kasviksia (parsakaalia, paprikaa, valkosipulinkynsiä ja pellavansiemenöljyä)

Torstai: Raakoja kokonaisia muikkuja pilkottuna, hieman kalanmaksaöljyä sekä kissoille tarkoitettua tonnikalaa (meillä raaka kala-ateria ei maistu ilman tonnikalalisää). Lisäksi 2 tl Kivennäisainejauhe +B -valmistetta.

Perjantai: Naudan mahaa raakana sekä soseutettuja raakoja kasviksia ja pähkinöitä (hasselpähkinää, keräkaalia, banaania, kesäkurpitsaa, merileväjauhetta ja kookosöljyä)

Lauantai: Pakastettu (sulatettu) raaka kana paloiteltuna, harjakoiralle yksi koipi ja siivet, perulaiselle koipi ja keskiruumis.

Sunnuntai: Raakoja sisäelimiä (kalkkunan sydäntä, naudan munuaista, ym.) ja raakoja soseutettuja kasviksia (sinimailasen ja sarviapilan ituja, kukkakaalia, vadelmaa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä)

Ravinto ei sisällä mitään viljoja, ei perunaa, eikä tavallista sipulia. Viimeaikaisissa tutkimuksissa ollaan myös huomattu, että rypäleet tuoreina sekä rusinat voivat olla joillekin koirille hengen-vaarallisia, kuten myös suklaa. (http://www.thewmurchannel.com/asseenon/4984909/detail.html)
Viljojen ja perunan tärkkelyshiilihydraatit nostavat elimistön insuliinitasoja, jonka seurauksena syntyy monenlaisia vaivoja ja sairauksia. Viljan gluteiini aiheuttaa myös tulehdusreaktioita elimistöön, erityisesti kilpirauhastulehdusta, ja sen seurauksena kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Koirillamme on paastopäivä 5-10 päivän välein, jolloin ne saavat vain vettä. Kala-aterian annan 2-3 kertaa kuukaudessa, kalanmaksaöljyä 1-2 kertaa viikossa, kuten myös merileväjauhetta ja naudan luita 1-4 kertaa kuukaudessa. Ateriat vaihtelevat viikoittain, mutta yleensä en anna luita kahtena peräkkäisenä päivänä. Luiden syönti poistaa tehokkaasti hammaskiveä, mutta jos annan liikaa luita, uloste muuttuu turhan kovaksi.

Koirille voi normaalisti antaa luita runsaastikin, mutta karvattomille vähähampaisille koirille tämä ruokavalio on tuntunut toimivan parhaiten. Ihanteellisimpia luita ovat kanan, kalkkunan ja lampaan luut sekä tietysti kaikki riistasta saatavat luut. Parhaita öljyjä ovat vapaasta kalasta valmistetut kala- ja kalanmaksaöljy sekä kylmäpuristetut oliivi-, kookos- ja pellavansiemenöljy.

Raakaravinnolla ruokkiminen on nostattanut kysymyksiä salmonellan tarttumisesta. Tiedetään, että salmonella tuhoutuu, kun ph on yli 10 tai alle 4. Kun koira syö luonnonmukaista ravintoa sen mahalaukun ph on noin 1-2 eli salmonella tuhoutuu. Sen sijaan viljapitoista ruokaa syövän koiran mahalaukun ph voi olla liian korkea, jolloin salmonella ei tuhoudu niin kuin pitäisi.

Yleisimpiä vaivoja, joihin raakaravinnolla ollaan saatu apua:

- erilaiset iho ja turkkiongelmat
- luusto- ja nivelvaivat
- ien ja hammasongelmat (ientulehdukset, hammaskivi, ym.)
- erilaiset tulehdukset (silmät, korvat, iho, anaalit, eturauhanen, ym.)
- suolisto-ongelmat (ripuli, oksentelu, suolistotulehdukset, ym.)

Tämä luonnonmukainen ruokintatapa parantaa immuunipuolustusta kokonaisuudessaan, jolloin on parempi vastustuskyky erilaisia virus- ja bakteeritartuntoja vastaan. BARF ruokavaliolla saadaan todennäköisesti estettyä myös mahalaukun kiertymä, sillä viljan ja perunan sisältämät tärkkelyshiilihydraatit aiheuttavat kaasunmuodostusta, joka on mahalaukun kiertymän eräs laukaiseva tekijä. Tällä ruokavaliolla kaasunmuodostus on todella vähäistä, jolloin mahalaukun kiertymän vaarakin vähenee.

Raakaravinnolla ollaan saatu apua myös erilaisiin aggressioihin ja muihinkin luonneongelmiin. Yhtenä syynä tähän voi olla verensokerin tasaantuminen, sillä verensokerin heilahtelu aiheuttaa voimakkaita mielialan muutoksia.

Lisätietoa BARFista löytyy Ian Billinghurstin nettisivuilta: http://www.barfworld.com/

Marjo Sukeva

Tutkimus raakaravinnosta
Pottengerin klassinen kissakoe, American Journal of Orthodontics and Oral Surgery, elokuu 1946:

900 kissaa jaettiin kahteen ryhmään.

Ryhmä 1: Ruokavaliosta 2/3 koostui raa’asta lihasta
ja 1/3 raakamaidosta ja kalanmaksaöljystä.

Ryhmä 2: Ruokavaliosta 2/3 koostui keitetystä lihasta
ja 1/3 raakamaidosta ja kalanmaksaöljystä.

Ryhmä 1 ja sen jälkeläiset elivät hyväkuntoisina sukupolvesta toiseen.

Ryhmä 2 kärsi karvanlähdöstä ja turkin yleisestä huonokuntoisuudesta, tulehdustaudeista, allergioista, alhaisista veriarvoista, korkeasta sikiökuolleisuudesta, luukadosta ja niveltulehduksista. Joka sukupolvesta menetettiin 70% keskenmenojen vuoksi, ja eläimiä vaivasivat huonot ja väärään asentoon kasvavat hampaat.

Kun ryhmän 2 kissat ryhtyivät syömään raakaa lihaa, niiden jälkeläiset saavuttivat koko ajan raakaa lihaa syöneen kissapopulaation tasoisen terveydentilan vasta neljän sukupolven jälkeen.

Lähde: Knut T. Flytlie, Vitamiinivallankumous, Karisto Oy, 2000

Saastunut valmisruoka tappoi ainakin 76 koiraa
Diamond Pet Food:n valmistama koiranruoka sisälsi aflatoxin nimistä myrkkyä ja siihen on kuollut ainakin 76 koiraa USA:ssa. Kuolleiden määrä voi olla korkeampi, koska ruokia on viety 29 eri maahan. Aflatoxin on karsinogeeninen homesieni, jota esiintyy erityisesti maississa ja se aiheuttaa eläimille maksavaurioita.

Tässä taas yksi hyvä syy välttää valmisruokia. Koirien ja kissojen luontainen ruoka sisältää runsaasti proteiinia, rasvaa ja vettä, mutta hyvin vähän hiilihydraatteja. Valmisruokien koostumus sen sijaan on täysin päinvastainen, sisältäen runsaasti hiilihydraatteja, vähän proteiinia ja rasvaa, eikä vettä nimeksikään. Mitä enemmän syötetään viljaa, sitä enemmän erittyy insuliinia ja sitä enemmän esiintyy erilaisia tulehdustauteja. Terveellisintä ravintoa koirille ja kissoille on raakaravinto, lihaa, luita ja kasviksia raakana.

Lähde: http://www.mercola.com/blog/2006/feb/8/where_the_poisoned_pet_food_came_from

Takaisin eläinten hoito sivulle