Arkisto :: 2018
Anneli 87-vuotta - Käyn auttamassa sairaita vanhuksia
 

Anneli Sukeva on elävä esimerkki ravintolisien tehosta. Hän on käyttänyt niitä säännöllisesti jo yli 30 vuotta.

 

Anneli Sukeva on ihminen, jollaista ei luulisi olevan olemassakaan – mutta onpas vaan! Hän on varsinainen voimalaitos, energiapakkaus ja ties mitä, eikä 87 vuoden iästä huolimatta esimerkiksi reseptilääkkeistä ole tietoakaan. - Mutta olenkin syönyt ravintolisiä jo yli 30 vuotta, hän nauraa.

- Terveenä kun säilyy niin ei ikä meinaa mitään, ikänsä Porin tienoilla asunut Anneli Sukeva toteaa, ja oikeassa on. - Oikein joskus ihan harmittaa kertoa sairaille vanhuksille, kuinka terve minä olen. Olen saanut pitää terveyteni, kun tyttäreni on jo vuosikymmenet katsonut minulle sopivat ravintolisät.

Kun ex-mies kuoli 2017, Anneli muutti takaisin vanhaan kotitaloonsa ja asuu siellä nyt yksin. Aikoinaan siellä asui seitsenhenkisen Sukevan perheen lisäksi peräti kolme vuokralaista.

- Pärjään oikein mainiosti, käyn kaupassa ja pidän ison pihan ja puutarhan kunnossa. Piha teettää aika paljon töitä, mutta ei se haittaa. Harrastan myös pyöräilyä ja olen tässä rinnalla hoitanut yhtä pyörätuoli-ihmistäkin. Olen käynyt myös sairaita vanhuksia hoitelemassa.

Sillä lailla, 87-vuotias! Vai että sairaita vanhuksia! Annelille itselleen tulee tammikuussa jo 88 vuotta täyteen eikä vauhdin hidastumisesta ole mitään merkkejä.

- Silmälaseja en tarvitse kuin lukiessa, ja odotan parhaillaan harmaakaihileikkaukseen pääsyä. Kaukonäkö mulla on edelleen hyvä ja kaikki tutut ihmettelevätkin, kuinka mulla voi olla silmissä jotain vikaa. Kaihin alku siellä kuitenkin on. Kaihia hoidetaan nyt uudella Valioravinno Omega 7-Eye silmäsuihkeella ja homeopaattisella Cineraria silmätippoilla ja näkö on alkanut selvästi kirkastumaan. Katsotaan nyt, että tarvitaanko sitä kaihileikkausta ollenkaan.

Pihahommat pitävät Annelin sen verran kiireisenä, ettei telkkarin katselulle juuri jää aikaa. - Radiosta kyllä kuuntelen kaikki asiaohjelmat ja se onkin mulla aina auki.

- Kun tulin tähän taloon taas asumaan, piha oli päässyt huonoon kuntoon. Ex-mies ei enää jaksanut hoitaa, mutta minä olen saanut pihan taas kukoistamaan. Alkuun leikkasin itse nurmikon, mutta nykyään robotti hoitaa sen puolen. Se pitää nurmikon kauniina.

Annelin tytär on alan asiantuntija
- Äiti ei viihtynyt kerrostalossa alkuunkaan, Merja Lindström kertoo. - Kun omaa pihaa ei ollut, hän kävi hoitamassa sukulaisten ja tuttavien pihoja. Äiti on varsinainen voimavara, sillä hän neuloo ja korjaa vaatteita, tekee remonttia, tapiseeraa, toimii parturikampaajana, tekee permanentteja ja leikkaa lähipiirin hiukset. Hän leipoo kakkuja ja voileipäkakkuja ja tekee vähähiilarisia ja gluteenittomia ruokia. Lapsenlapseni, joka on nykyään 18-vuotias, totesi joskus viisi-kuusivuotiaana, että jos kaikki ihmiset saisivat syödä Anneli-mummon ruokaa, niin se olisi kuuluisa. Aira Samulin on syönyt myös Annelin gluteenittomia ruokia ja ihastunut.

Mutta mitä ihmettä Merja on äidilleen kaikki nämä vuodet käyttänyt?
- Pääasiallisesti tanskalaisen Pharma Nordin ravintolisiä. Niillä on tehty runsaasti tutkimuksia ja tulokset ovat olleet mielettömän hyviä. Äiti on tosiaan syönyt niitä jo yli 30 vuotta eli heti kun ne joskus 1980-luvulla tulivat Suomen markkinoille. Äidillä on viisi siskoa, joista kaksi on häntä nuorempia, mutta arvatkaapas, kuka heistä on parhaimmassa kunnossa! Äiti tietysti.

- Äidillä todettiin joskus kuusikymppisenä sydämen läppävika, johon hän sai väärät lääkkeet. Hänellä väitettiin olevan angina pectoris, ja äiti meni lääkkeistä tosi huonoon kuntoon. Hän ei ehtinyt ottaa niitä kuin vajaan viikon, kun pulssi ja verenpaine alkoivat laskea huolestuttavasti. Soitin lääkärille ja hänkin oli sitä mieltä, että pitää lopettaa heti, lääkitys on väärä.

- Äiti sai vuotavaan läppäänkin lääkkeen, mutta ei hän sitäkään syönyt kuin vajaan viikon. Tuli huono olo ja voimat katosivat. Lupasin äidille, että katson hänelle sopivat valmisteet ja otetaan sitten lääkärin määräämät lääkkeet, jos niitä tarvitaan. Vielä ei ole tarvittu!

Ravintolisät pitävät äidin teräkunnossa
- Kun äiti alkoi käyttämään Pharma Nordin Bio-Pycnogenolia®, Bio-Qinonia eli ubikinonia Bio-Magnesiumia, ja Vogelin Crataegus orapihlajauutetta sekä paljon muutakin. Vaikutus oli uskomaton, sillä kaikki oireet katosivat eikä äiti ole sen jälkeen lääkärin lääkkeitä syönyt. Hän ottaa myös Pharma Nordin Bio-Omega 3&6 rasvahappovalmistetta, SelenoPrecise seleeniä, ja D-Pearls D-vitamiinia. Vita Aktive -monivitamiinia ja Nordich Health Sprayn B12-suihke ovat hänelle tärkeitä. Tarvittaessa äiti ottaa myös homeopaattisia valmisteita. Äiti syö terveellisesti ja valmistaa kaikki omat ruokansa ja tekee ruokaa myös muille.

Reijo Ikävalko