Arkisto :: 2017
Pidä huolta maitohappobakteereista ja pysyt terveenä

Aikuisessa ihmisessä on 1-1,5 kiloa bakteereita, pääasiassa suolistossa varsinkin paksussa suolessa, mutta myös limakalvoilla ja iholla. Ihmisen kehossa on 10 kertaa enemmän bakteerisoluja kuin omia soluja. Bakteerit elävät ihmisen kanssa symbioottista elämää, jolloin molemmat hyötyvät toisistaan. Bakteerit ovat mikroskooppisen pieniä, itsenäisesti lisääntyviä soluja. Bakteerien toiminnot käynnistyvät vasta, kun läsnä on riittävä määrä samankaltaisia bakteereja.

80% immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa
Kehossa bakteerit tuottavat entsyymejä, jotka hajottavat selluloosaa sekä muita ravinnon osia, joita ihmisen entsyymit eivät pysty hajottamaan. Ne tuottavat mm. K- ja B-vitamiineja, vetyä, hiilidioksidia, vetysulfidia ja metaania. Bakteerit auttavat torjumaan ruoansulatuselimistön haitallisia mikrobeja ja edistävät vasta-aineiden muodostamista ja imukudoksen toimintaa paksunsuolen limakalvoilla.

Suolistossa bakteerit tuottavat enterolignaaneja, kuten enterolaktonia ja enterodiolia. Nämä ovat lievästi hormonaalisia, terveyttä edistäviä yhdisteitä. Ne omaavat myös antioksidanttisia vaikutuksia sekä vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan. Laboratoriokokeissa enterolaktonin on todettu estävän syöpäsolujen kasvua. Matalat enterolaktonitasot on puolestaan liitetty lisääntyneisiin sydän- ja verisuonitauteihin.

Aivot ja suoliston bakteeristo
Suoliston ja aivojen välinen viestintä on molemminpuolista. Viestit välittyvät hermoston kautta, mutta myös hormonaalisesti ja immunologisesti. Se mitä tapahtuu aivoissa vaikuttaa suolistoon ja mitä suolistossa vaikuttaa aivoihin. Bakteerit tuottavat gamma-aminovoihappoa (GABA), joka on aivojen hermovälittäjäaine. GABA:lla on vaikutusta mm. kiputuntemuksiin, tulehdusreaktioihin ja uneen. Kanadalainen tutkijaryhmä osoitti koe-eläimillä, että antibioottihoidon aikana suolen bakteeristo muuttui ja samalla koe-eläinten käytös muuttui levottomammaksi ja haparoivaksi. Koe-eläinten aivoissa todettiin samanaikaisesti tilapäinen muutos välittäjäaineiden toiminnassa.

Antibiootit lisäävät syöpäriskiä
Hyvien maitohappobakteerien pahimpia vihollisia ovat antibiootit. Jo yksi antibioottikuuri voi sekoittaa suoliston bakteeritasapainon jopa vuosiksi. Suomalaiset tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen, jossa 50-vuotiaiden kroonista virtsatieinfektiota sairastavien ja paljon antibiootteja käyttäneiden naisten rintasyöpäriski nousi 1,7-kertaiseksi. Amerikkalaiset tutkijat havaitsivat saman nuorilla naisilla, syöpäriski oli kaksinkertainen. Antibioottien käytön ja eturauhas-, rinta- ja paksusuolisyöpien välinen riski kasvaa, mitä enemmän antibioottikuureja on syöty.

Liikahygienia ei ole hyväksi
Useiden tutkimusten perusteella maaseudulla kasvaneilla lapsilla on vähemmän allergisia sairauksia kuin kaupungissa kasvaneilla lapsilla. Itävallan, Saksan ja Sveitsin maaseudulla tutkittiin maataloissa asuvia kouluikäisiä lapsia, joiden kotona pidettiin karjaa, sikoja, kanoja, vuohia ja hevosia. Verrokkiryhmän lapset asuivat samalla seudulla, mutta eivät maataloissa. Kyselytutkimus koski viittä ensimmäistä ikävuotta. Tulokset osoittivat, että lapsilla, jotka olivat mukana navetoissa ja joivat talon omaa maitoa, oli allergisia oireita selvästi vähemmän kuin verrokkiryhmällä. Astmaa esiintyi vain 1%, kun verrokeilla oli peräti 12% astmaa. Heinänuhassakin ero oli viisinkertainen. Tehokkainta on altistua sopivalle ympäristölle jo varhaislapsuudessa.

Maitohappobakteereiden terveyshyötyjä:

  • lisäävät elimistön virusinfektioita vastustavien sytokiinien määrää
  • raskausaikana käytettynä ehkäisivät syntyvien lasten atooppista ihottumaa
  • estävät päiväkotilapsien hengitystieinfektioita
  • lyhentävät lasten rotavirus- ja antibioottiripulia
  • vähensivät iäkkäidenihmisten suun hiivakasvua
  • pilkkovat suolistossa oksalaattia, vähentäen munuaiskivien muodostumista

Lähdekirjallisuus: Tanssii bakteerien kanssa: Pentti Huovinen. Suoliston salaisuus: Giulia Enders. Ihmiskeho suuri ensyklopedia: Steve Parker

Miia Haikonen, Fytonomi

 

Hampaiden karies ja ientaskut Ientaskuissa jylläävät haitalliset bakteerit aiheuttavat ientulehdusta ja ovat terveysriski. Hampaiden harjaamisella probiooteilla on saatu hyviä tuloksia ientulehdukseen, ientaskujen pienenemiseen ja suun bakteerikannan paranemiseen. Harjaa illalla hampaat normaalisti hammastahnalla, tämän jälkeen avaa yksi maitohappobakteeri kapseli ja laita se 10 ml vettä. Harjaa hampaat bambuhammasharjalla jonka kastat useaan otteeseen harjauksen aikana maitohappobakteeriliuokseen. Harjaa hampaat kuukauden ajan seoksella joka ilta ja jatkossa muutaman kerran viikossa.

Lactobacillus plantarum 299v (LP 299v) parantaa ärtyvän suolen oireyhtymää Lumekontrolloidussa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa koehenkilöt saivat päivittäin joko yhden LP 299v (DSM 9843) kapselin tai lumelääkettä 4 viikon ajan. Tämä tutkimus vahvisti, että IBS-potilaat, jotka täyttivät Rooman III kriteerit, saivat neljän viikon LP 299v:n (DSM 9843) käytöllä merkittävää apua erityisesti vatsakipuun ja vatsan turvotukseen.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419998/

LP 299v vähentää Clostridium difficile -infektioita LP 299v:tä on käytetty vähentämään maha-suolikanavan oireita antibioottialtistuksessa. On kuitenkin kiistanalaista, ovatko probiootit tehokkaita estämään antibioottien aiheuttamaa ripulia, Clostridium difficile -infektioita (CDI). Kujawa-Szewieczekan tutkimusryhmän tulokset osoittavat, että LP 299v:n rutiininomainen käyttö antibioottihoidon aikana voi estää CDI -infektiota, erityisesti potilailla, joilla on suuri CDI-riski.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690078/

Merja Lindström