Arkisto :: 2017
Maarianohdake suojelee ja hoitaa maksaa

Kansanlääkinnässä maarianohdakkeen siemeniä on käytetty maksavaivoihin 2000 vuoden ajan. Rohdosvalmisteena sitä on käytetty usean vuosikymmenen ajan tukihoitona kroonisissa maksan tulehduksissa ja maksakirroosissa. Sitä käytetään maksan suojelemiseksi vaurioittavilta aineilta kuten lääkkeet, alkoholi, torjunta-aineet, kemikaalit ja ympäristömyrkyt.

Maarianohdakkeen vaikuttavista aineista tunnetuimpia on silymariini. Silymariini on yhteisnimike jota käytetään flavonolignaaneista; silybiinistä, silykristiinistä, silydianiinistä, silyhermiinistä jne.

Maarianohdakkeen sisältämän silymariinin ja siinä lähinnä silybiinin on todettu suojelevan maksaa kahdella eri tavalla.

  • Toimii antioksidanttina, joka vapaiden radikaalien sieppaajana vähentää solukalvojen vaurioita estämällä rasvojen hapettumista. Se palauttaa vaurioituneiden maksasolujen kalvorakenteita, etteivät maksalle myrkylliset aineet pääse enää tunkeutumaan maksasoluihin.
  • Stimuloi solun tumassa polymeerientsyymiä, joka osallistuu RNA:n (ribonukleenihappo) synteesiin. Lisääntynyt RNA:n tuotanto puolestaan lisää vaurioituneen solun proteiinituottoa, jolloin edistää solun uusiutumista ja kudosvaurion parantumista. Tämä näkyy kohonneiden maksa entsyymiarvojen palautumisella normaalitasolle.

Silymariini on vastavaikuttaja (antagonisti) useille tunnetuille maksamyrkyille kuten; kärpässienen sisältämille falloidiinille ja a-a-manatiinille. Se vastavaikuttaa myös galaktosamiinia, hiilitetrakloridia, lantaniideja, tioasetamidia ja mm. maksatoksista FV3-virusta.

Tehostaa maksan toimintaa estämällä glutationin loppuunkulumisen. Tutkimusten mukaan voi lisätä jopa 35% glutationin määrää. Glutationi on aminohappoja muistuttava yhdiste, joka on välttämätön myrkyllisten aineiden poistamisessa.

Käyttöalueita:

  • Tukihoitona kroonisissa maksan sairauksissa ja maksakirroosissa. Syövän tukihoitona
  • Ruoansulatushäiriöissä Sappivaivoihin, sappikivien ennaltaehkäisyyn
  • Lievittämään psoriaasikseen liittyvää tulehdusta ja hidastamaan ihosolujen voimakasta lisääntymistä
  • Diabeteksen tukihoitoon
  • Suojelemaan maksaa

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut maarianohdakkeen vuoden 2017 rohdoskasviksi sen tieteellisen näytön sekä pitkän perinnekäytön vuoksi.

Lähteet: Farmakognosia: Hiltunen, Holm Raimo Hiltunen farmakognosian professori: Maarianohdake suoja maksaasi –kirjoitus Vitamiinien, kivennäisaineiden, luonnonlääkkeiden Parantavat Voimat

Fytonomi Miia Haikonen

 

Silymarinilla on antifungaalisia
vaikutuksia solukalvoon ja oksidatiiviseen stressiin

Silymarin, joka on peräisin maarianohdakkeen siememenistä, on laajasti käytetty maksaa hoitavana aineena. Maarianohdake on täysin turvallinen ja myrkytön kasvi ja sen nauttiminen parantaa maksan toimintaa. Äskettäin silymariinilla on raportoitu antimikrobisia (mikrobeja tuhoavia) vaikutuksia eri patogeenisiä mikrobiorganismeja (sairauksia aiheuttavia) vastaan, mutta sen toimintatapa on ollut tuntematon. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että silymariini pystyy aiheuttamaan vaurion hiivan solukalvoon. Tämä tutkimus esittää, että silymariini kykenee antifungaaliseen (hidastamaan sienten kasvua) vaikutukseen estämällä Candida albicansin (hiivan) haittavaikutuksia solukalvolla.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28069415

Silybinin on potentiaalinen vanha lääke syövän hoidossa
Maarianohdaketta on usein käytetty lääkkeiden, alkoholin sekä maksa- ja sappirakon akuuteissa ja kroonisissa sairauksissa. Tämä tutkimus viittaa siihen, että silymariini voi toimia myös monipuolisesti useiden eri syöpien hoidossa, kuten keuhkosyövässä, eturauhassyövässä, paksusuolen syövässä, rintasyövässä, virtsarakon syövässä sekä maksasolusyövässä, säätelemällä syöpäsolujen kasvua. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin uusia mahdollisia keinoja näiden syöpien hoidossa.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28069415

Kurkumiini herkistää silymariinin hyödyllistä
vaikutusta syöpää vastaan

Montgomery et al. tutkivat kurkumiinin ja silymarin kombinaatiohoitoa syöväntorjunnassa sekä solujen lisääntymisen estovaikutuksia. Kurkumiini on maustekasvi ja silymariini on bioaktiivinen komponentti maarianhohdakke kasvista. Käyttäen paksusuolisyövän solulinjoja A solujen kasvua estäviä vaikutuksia tutkittiin: joko kurkumiinia ja silymariinia yksin tai yhdistelmänä kurkumiini ja silymariinista. Tutkijat löysivät yhteisvaikutuksia, kun paksusuolen syöpäsolut käsiteltiin yhdessä kurkumiinin ja silymarin kanssa. Yhdistelmähoito esti paksusuolen syövän solujen lisääntymisen ja lisäsi apoptoosia (solukuolemaa) verrattuna yhdellä yhdisteellä käsiteltyihin soluihin. Tutkimukset osoittivat kurkumiinin herkistävän silymariinin vaikutusta ja että kombinaatiohoito näillä fytokemikaaleilla tehoaa peräsuolen syöpään.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28069415