Arkisto :: 2017
Hiljainen tulehdus vaarantaa terveytemme

Mikä on tulehduksen ja hiljaisen tulehduksen ero?
Tulehdus on elimistön tapa edistää kudoksen paranemista ja estää kudosvauriota, mutta kaikki eivät pysty lopulta pysäyttämään tätä tulehdusta. Jatkuva krooninen hiljainen tulehdus ei ole vain ikääntyneiden ongelma, vaan sitä ilmenee myös nuorilla. Tulehdus johtaa kudoksen tuhoutumiseen ja tulehdusaineiden lisääntymiseen

Hiljaisen tulehduksen aiheuttajat ja riskitekijät
Ikäihmisillä todetaan yleisesti korkeampia tulehdustasoja, joiden syynä on yleensä lisääntynyt sisäelimiä ympäröivä rasva ja ylipaino. Rasvakudos varastoi tulehdusaineita, mikä on pääsyy ylipainoisten krooniseen tulehdustilaan. Myös ruokavalion sisältämien Omega-6- rasvojen linolihapon, hydrogenoitujen rasvojen sekä tyydyttyneiden, varsinkin transrasvojen runsas saanti lisää tulehduksen määrää.

Huono yöuni nostaa tulehdusta seuraavana päivänä. Stressi lisää kortisolin ja tulehdusaineiden tuotantoa. Tupakointi lisää tulehdusta ja ylläpitää ientulehduksen riskiä.

Mitä hiljainen tulehdus aiheuttaa?

 • sydän- ja verisuonitaudit
 • diabetes, metabolinen oireyhtymä
 • Parkinsonin ja Alzheimerin tauti
 • allergiat, astma
 • reuma
 • syövät
 • osteoporoosi
 • stressi, masennus, skitsofrenia

Miten tulehdusta mitataan?
Herkkä CRP (C-reaktiivinen proteiini) mittaa hiljaista tulehdusta. Koholla oleva arvo kertoo elimistössä olevasta tulehduksesta. Jos arvo on lievästikin koholla, se kertoo lisääntyneestä riskistä saada sydäntapahtuma.

Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo, mitä syntyy elimistössä ruoan lihan proteiineista. Kohonnut homokysteiini aiheuttaa haitallisia verisuonimuutoksia ja aiheuttaa myös aivokudoksen tuhoa sekä heikentää muistia ja johtaa dementiaan. Yli 6.3 µmol/l oleva homokysteiinipitoisuus lisää jyrkästi sepelvaltimotaudin vaaraa.

Elimistössä on D-vitamiinin puutos, kun seerumin 25-OH-D-pitoisuus on alle 75 nmol/l. Ihanteellisena D-vitamiini pitoisuutena seerumissa pidetään nykyisin 80–140 nmol/l.

Mikä estää hiljaista tulehdusta?
Laihduttaminen; naisilla vyötärömitta on oltava alle 84 cm ja miehillä alle 90 cm. Ruoasta on vähennettävä hiilihydraatteja ja lisättävä kasviksia, vihanneksia ja marjoja. Ruokavalioon ei kuulu raffinoituja transrasvoja. Hyötyliikuntaa on lisättävä vähintään 30 minuuttiin päivässä, mikä parantaa stressin hallintaa ja hyvää yöunta. Tupakointi on ehdottomasti lopetettava.

Hiljaisen tulehduksen laskua tukevat
tärkeimmät ravintolisät ja vitamiinit:

Pycnogenol® ja muut kasviantioksidantit, Omega-3, ubikinoni Q10, D-vitamiini, C-vitamiini, E-vitamiini, B-vitamiinit (varsinkin B6 ja B12), magnesium, karnosiini, seleeni, sinkki, betaglukaani ja serrapeptaasi

Rannikkomännyn kuoriuute Pycnogenol® vähentää elimistön hapettumista sekä hillitsee tehokkaasti tulehdusta vähentämällä tulehdusaineiden tuotantoa ja laskemalla voimakkaasti COX- ja CRP-arvoja.

Omega-3-kalaöljystä syntyy elimistössä vahvoja tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia yhdisteitä. D-vitamiini laskee verisuonia supistavien angiotensiini II:n aktiivisuutta ja CRP-tasoa. Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP:ta ehkäisemällä sen muodostusta. Aktiivisessa muodossa olevat B-vitamiinit folaatti, B6- ja B-12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kohoamista. E-vitamiini estää elimistössä prostaglandiinien tuotantoa, magnesium alentaa CRP:tä.

Ubikinoni Q10 on elimistön itse tuottama rasvaliukoinen antioksidantti, mitä tarvitaan lihassolujen energia-aineenvaihdunnassa. Voimakkaana antioksidanttina ubikinoni laskee tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. Seleeni on voimakas antioksidantti ja torjuu hapetusstressiä. Se suojaa vapaaradikaalien aiheuttamalta vahingolta ja tukee immuunipuolustusjärjestelmää.

Karnosiini ehkäisee tulehdusta aiheuttavaa sytokiinia. Serrapeptaasi on proteolyyttinen entsyymi, mikä tuhoaa tulehduksen sivutuotetta fibriiniä. Sinkki vähentää vapaita happiradikaaleja ja näin laskee tulehdusta. Betaglukaanin aktivoimat neutrofiilit tunnistavat ja tuhoavat vieraat tunkeutujat eli mikrobit, bakteerit ja virukset.

Tavoitearvot verikokeella mitattuna, "KOLMIOMÄÄRITYS"
Funktionaalisen lääketieteen tavoitearvot ovat normaaleja laboratorioarvoja tiukemmat ja näiden arvojen saavuttaminen laskee tehokkaasti hiljaisen tulehduksen terveysriskejä.

Haastelliset tavoitearvot ovat:

 • herkkä CRP alle 1 mg/l
 • D-vitamiini vähintään 115 nmol/l
 • homokysteiini alle 6.3 µmol/l

Hiljainen tulehdus on torjuttavissa, mutta se vaatii henkilökohtaista sitoutumista elämäntapojen muuttamiseen terveellisempään suuntaan ja tulehdusta hillitsevien ravintolisien ja vitamiinien säännöllistä käyttöä.

Jarmo Hörkkö,
tuoteasiantuntija Horphag Research Ltd SI LAUSE