Arkisto :: 2015
Voiko luontaistuotteiden laatuun luottaa?
 

Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että markkinoilla on sekä erittäin laadukkaita, että vähemmän laadukkaita tuotteita. Monia luontaistuotteita on tutkittu lääkkeiden tavoin, jolloin niiden teho on voitu osoittaa myös lääketieteellisesti. Mielenkiintoista on ollut nähdä kuinka näiden vuosien aikana monet luontaistuotteet ovat nousseet vaihtoehdoksi jopa lääkehoidoille. Yksi luontaisalan uranuurtajista on Sveitsiläinen Alfred Vogel (19021996). Ilman Alfred Vogel ia luontaisala olisi tuskin sellainen, minkälaiseksi se hänen ansiostaan on kehittynyt. Alfred Vogel loi käsitteen laadukkaille kasvirohdoille. Hän kehitti viljelytapoja sekä tuotantomenetelmiä, joilla saadaan talteen kasvien kokonaisvaltainen ja terapeuttinen vaikutus. Alfred Vogel lausui aikanaan, että se minkä hän nyt tietää tulee tiede myöhemmin vahvistamaan ja näin on totisesti käynyt monen A. Vogelin tuotteen kohdalla.

Vielä 50 ja 60 luvuilla Apteekit muistuttivat rohdoskauppaa koska silloin suuri osa lääkkeistä oli luonnosta peräisin. Apteekeissa oli myynnissä monenlaisia yrttejä ja tinktuuroja. Sitten alkoi lääketeollisuuden nopea kasvu ja rohdokset saivat väistyä Apteekkien hyllyiltä. Edelleen noin 60% lääkkeiden molekyylirakenteista ovat luonnosta peräisin.

Suuri osa lääkkeiden haittavaikutuksista tulee siitä, että yksittäinen molekyyli on erotettu sen alkuperäisestä ympäristöstään, jolloin alkaa ilmetä ikäviä haittavaikutuksia. A. Vogel ymmärsi kasvien sisältämien aineosien synergia (yhteis-) vaikutuksen joka on suurempi kuin yksittäisten aineiden vaikutus. Tämän on myös tiede pystynyt osoittamaan todeksi. Sen vuoksi on järkevämpää ennaltaehkäistä sairauksia miedoilla rohdoksilla ja ravintolisillä, kuin odottaa sairauden puhkeamista, jolloin altistutaan lääkkeiden haittavaikutuksille.

Maitohappobakteerit
Muistan kuinka virallinen lääketiede vähätteli maitohappobakteerien käyttöä urani alkuaikoina, kun luontaistuotekaupassa myimme niitä antibioottikuurien yhteyteen. Tänä päivänä lääketiede on kiinnostuneempi kuin koskaan maitohappobakteerien tärkeästä roolista koko ihmisen terveydelle ja erityisesti immuunijärjestelmälle. Tutkimuksissa on havaittu, että jo yksi antibioottikuuri voi sekoittaa koko suoliston ekosysteemin ja laukaista muita sairauksia. Silti vieläkin lääkärit jättävät usein kirjoittamatta antibioottikuurin yhteyteen maitohappobakteereja.

"Vihtavettä"
Kahdeksankymmentä luvulla Vogelin Echinaforcen tehoa flunssan torjunnassa epäiltiin. Me, jotka sitä käytimme, säästyimme flunssalta vaikka päivittäin meillä kävi paljon sairaita asiakkaita. Skeptikot naureskelivat tätä "vihtaveden" käyttöä. Vaan kuinkas kävikään, kun tieteelliset tutkimukset toinen toisensa jälkeen ovat vahvistaneet Echinaforcen tehon jopa sikainfluenssavirukseen, puhumattakaan kurkkukivuista ja muista flunssan oireista. Mitä sitten tapahtui, kun tieteellisesti oli osoitettu Ehinaforsen teho. Viranomaiset tietysti lääketeollisuuden innostamana ryhtyivät toimiin, jotta Echinaforce saataisiin pois Terveyskaupoista. Tuote olikin näet liian tehokas. Vuosien väännön jälkeen Echinaforce sai jäädä Terveyskauppojen hyllyille, ja tutkimusten vahvistamina lääkkeellisen indikaation flunssan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tutkimukset vahvistivat Echinaforsen olevan antiviraalinen ja antibakteerinen. Echinaforcen käyttö ehkäisee myös jälkitautien syntymistä merkittävästi.

Frantsilan luomuyrttitila on yhdistänyt Suomalaisen kansanlääkinnän ja nykytutkimuksen. Frantsilassa on kehitetty yli kaksisataa itsehoidollista luomuyrttituotetta yrttiteitä ja yrttiuutteita sekä ihonhoito-, luonnonkosmetiikka-, kylpy- ja saunatuotteita. Oma suosikkini on Nokkostipat tukemaan mm. lisämunuaisten toimintaa.

Ravintolisien laatu
Usein käy niin, että joku yritys, usein luontaislääkintään perehtynyt lääketehdas kehittää vuosien työn tuloksena laadukkaan ravintolisän. Parhaassa tapauksessa tekee tuotteella vielä paljon lääketieteellisiä tutkimuksia. Sitten joku kilpaileva yritys tekee tuotteesta kopion, joka ei tietenkään toimi kuten alkuperäinen. Lisäksi Apteekit, TV:n kautta tapahtuva postimyynti, luontaistuoteketjut, verkostomarkkinoinnit ja jopa marketit tuovat vielä omat tuotemerkkinsä markkinoille. Saamme tämän tuosta huonoa palautetta kuluttajilta, jotka ovat sortuneet ostamaan hyvin toimineen luontaistuotteen tilalle halvemman kopion. Usein on käynyt niin, että asiakas on mennyt hakemaan sitä tuttua ja toimivaa tuotetta, mutta myyjä on saanut ylipuhuttua, että tässä on vastaava valmiste, mutta halvempaan hintaan. .

Ravintolisien imeytyvyys
Esimerkiksi D-vitamiinien kohdalla on usein törmätty huonoon imeytyvyyteen. Asiakas on vuosia syönyt D-vitamiinitabletteja tai kapseleita, kun hän menee verikokeeseen, niin yllätys on suuri, kun tuote ei olekaan imeytynyt. Useilla suolisto on huonossa kunnossa joten ravintoaineiden imeytyminen on heikkoa. Tätä ei oteta huomioon laisinkaan, kun virallinen taho laskee päivittäisiä vitamiinien suositusmääriä. Onneksi markkinoille on tullut suun limakalvolta hyvin imeytyviä tuotteita. Suihkeiden imeytymisestä on tehty mm. useita tutkimuksia Cardiffin Yliopistossa, Englannissa.

Luontaistuotteiden "Mersuja"
Pycnogenol on yksi maailman tutkituimpia ravintolisiä ja sen turvallisuutta on selvitetty laajoin kliinisin tutkimuksin. Pycnogenol vähentää elimistön hapettumista, estää kehon rappeutumista ja hidastaa ikääntymistä. Pycnogenol vähentää tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa ja näin auttaa laskemaan tulehdusarvoja. Se suojaa kollageenia ja palauttaa mm. ihon kimmoisuutta sekä tiivistää hauraita hiusverisuonia. Pycnogenol lisää typpioksidin tuotantoa elimistössä, rentouttaen verisuonia, laskee verenpainetta ja toimii ravitsemuksellisesti veritulpan muodostumista vastaan.

Bio-Qinon Q10
on markkinoiden ylivoimaisesti tehokkain ubiqinon valmiste. Sitä käytetään EU:n vertailuvalmisteena. Sillä on takanaan yli 90 tieteellisesti julkaistua tutkimusta. Seleeneistä orgaaninen SelenoPrecise on myös EU:n vertailu valmiste.

SelenoPrecise teho on osoitettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa ympäri maailman.

Omega7-tyrniöljyä on tutkittu Turun yliopistossa jo 40 vuoden ajan. Tyrnin arvokkain ainesosa on tyrniöljy, joka sisältää useita hyvälaatuisia rasvahappoja glyseridimuodossa, muun muassa alfalinoleenihappoa (omega-3), linolihappoa (omega-6), oleiinihappoa (omega-9) ja harvinaisia omega-7-rasvahappoja kuten palmitoleiini- ja vakseenihappo. Tuoreet tutkimukset tukevat näkemystä, että tyrnin bioaktiivisilla yhdisteillä on synergisiä vaikutuksia terveydelle.

Regulat on nestemäinen entsyymivalmiste, jota valmistetaan Saksassa patentoidulla maitohappofermentaatio menetelmällä. Berliinin yliopistossa on meneillään tutkimus, jossa selvitetään tuotteen mitokondrioissa eli solujen voimalaitoksissa tapahtuvaa energiantuotantoa. Saksassa on tehty myös alzheimeria ja parkinsonia sivunnut väitöskirja, jossa oli kokonainen oma kappaleensa pelkästään Regulatista, sillä sen avulla on pystytty hidastamaan molempien vakavien sairauksien etenemistä.

Tässä muutamia huippulaadukkaita valmisteista joita Terveyskaupoissa myydään. Ole tarkkana, kun ostat luontaistuotteita ja ravintolisiä, että saat laadukkaita ja hyvin imeytyviä tuotteita, älä tyydy huonoon kopioon.

Merja Lindström