Arkisto :: 2015
Ternimaito superravintoa

Finn-Col Ternipojat vasemmalta Pauli Ylitalo, Aki Nivala ja Pekka Nyman nappasivat joukkuesoudun SM kultaa tukkilaisten kisoissa 2013 Imatralla. Ternicolin yksilölliset annosteluohjeet liikkeistämme.

 

Ternimaito on äidin tai emon tuottama "ensimaito", joka erittyy rintarauhasista ensimmäisten päivien aikana synnytyksen jälkeen. Ternimaito antaa immuunipuolustukselle perustan, mikä auttaa pienokaista selviytymään viruksia, bakteereja, allergeenejä ja kuona-aineita vastaan. Ternimaito sisältää mm. kasvu- ja antimikrobialisia tekijöitä, proteiineja (kaseiinit, heraproteiini, beetalaktoglobuliini alfa laktalbumiini ja immunoglobuliinit ), vitamiineja mm. Karotenoideja, A-, D-, E-, K-, B, ja C-vitamiineja. Kivennäis- ja hivenaineita mm. kalium, fosfori, kalsium, magnesium, rauta, rikki ja seleeni. Entsyymejä ja aminohappoja sekä yli 400 erilaista rasvahappoa. Ternimaidossa keskeisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat Streptococcus, Lactococcus, Enterococcus ja Lactobacillus -suvut.

Ternimaito ja tulehdukset
Suurin osa tulehduksista (jopa 80%) saa alkunsa suolistosta ja juuri siellä ternimaidosta on suuri hyöty. Kun taudinaiheuttaja pääsee suoleen, se pyrkii tarttumaan suolen limakalvoon. Tarttumisen jälkeen bakteerit lisääntyvät nopeasti ja niiden määrä moninkertaistuu. Ternimaidon sisältämät immunoglobuliinit estävät taudinaiheuttajan tarttumista suolenseinämään ja estävät niiden mahdollisen lisääntymisen, jolloin inaktivoitu bakteeri kulkeutuu ulostemassan mukana ulos.

Immunoglobuliini G1 pitoisuus 52-87 g/l on ternimaidossa noin 100 kertaa suurempi kuin tavallisessa maidossa. Immunoglobuliinit ovat turva infektioita vastaan, suojaavat limakalvojen pintaa, estävät allergisia reaktioita ja edistävät muun muassa B-solujen tuotantoa. Ternimaidosta saatavien immunoglobuliinien pääluokat ovat IgG1, IgG2, IgA, IgM, IgD ja IgE.

Ternimaidon sisältämä laktoferriini suojaa erityisesti limakalvoja infektioilta ja vaikeilta tulehduksilta. Laktoferriini sitoo mm. vapaata rautaa ja estää siten bakteerien kasvua ja heikentää niiden tarttumista epiteelisoluihin. Laktoferriini pystyy myös säätelemään immuunivasteen voimakkuutta gram-negatiivisten bakteerien (esim. Escherichia coli, Salmonella, Helicobacter pylori) aiheuttamissa infektioissa. Se sitoutuu ulkokalvon endotoksiiniin ja heikentää sen vaikutusta ja samalla vahingoittaa itse bakteerisolua. Lysotsyymi taas pystyy tappamaan bakteereja hajottamalla niiden soluseinämää, hydrolysoimalla seinämän hiilihydraattirunkoisen polymeerin.

Ternimaito ja kasvutekijät
Ternimaito sisältää useita kasvutekijöitä, tutkituimpia ovat insuliininkaltaiset kasvutekijät 1 ja 2 (IGF-1 ja IGF-2), transformoiva kasvutekijä Beta (TGF-B), kasvuhormoni (GH) sekä interleukiini (IL-1). Insuliininkaltainen kasvutekijä 1 on tärkein kasvutekijä ternimaidossa. Sen pitoisuus (7-67 nmol/l) on 20-200 kertaa isompi kuin normaalin maidon pitoisuus. IGF:t ovat peptidejä, joilla on solujen kasvua, metaboliaa, elossa pysymistä ja erilaistumista säätelevä vaikutus ja ne ovat myös yhteydessä kasvuhormonin säätelymekanismiin. Interleukiini kasvutekijä auttaa mm. erilaisten kudosten uusiutumisessa. Tutkimusten mukaan ternimaidosta on saatu apua seuraaviin tiloihin; autoimmuunihäiriöihin, bakteeri- ja virusperäisiin tulehduksiin, heikentyneeseen vastustuskykyyn, vanhenemisen oireiden lykkäämiseen, hiivatulehduksiin, ruoansulatusongelmiin, yleisterveydelle, uupumukseen, raudanpuutos anemiaan ja allergioihin.

Ternimaidosta hyötyä kaikenikäisille ja kuntoisille ihmisille!
Vastasyntyneille, sisältää kaikki kasvu- ja immuunitekijät mitä korvikkeet eivät sisällä, jos äiti ei imetä. Lapsille, tulehduskierteiden katkaisemiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen. Ikääntyville, infektioiden vastustamiseen ja yleiskunnon kohottamiseen. Ruoansulatushäiriöihin ja suolistovaivoihin, tasapainottamaan vatsan ja suoliston toimintaa. Ihottumiin, nopeuttamaan kudosten uusiutumista. Väsymykseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen. Immuuni puolustuksen nostamiseen ja tulehduskierteistä kärsiville, antamaan parempaa suojaa sairauksia aiheuttavia viruksia ja bakteereja vastaan. Allergioihin, parantamaan ja suojaamaan limakalvoja. Hiivatulehduksiin ja antibiootien haittojen ehkäisyyn. Urheilijoille, palautumiseen, rasvan polttoon, suorituskyvyn parantamiseen, lihasten kasvuun sekä estämään maitohapon kertymistä lihaksiin suorituksen aikana.

Ternimaitovalmisteissa on eroja.
Laadukas ternimaitovalmiste saadaan kun koko tuotantoketju on tarkassa valvonnassa aina laitumelta, pakkaamiseen ja säilyttämiseen. Lehmien elinoloilla sekä ruokinnalla on suuri merkitys tuotettuun maitoon. Ympäri vuoden vapaasti ulkona laumassa laiduntavat lehmät. Ruokinnassa hormoneita ja antibiootteja ei käytetä. Rikkaruohojen torjuntaan käytettävien aineiden käyttö laitumilla on kielletty. Ternimaito tulee olla kerätty ensimmäisistä (2-5) lypsyistä, jolloin siihen saadaan mahdollisimman monipuolinen koostumus. Mikäli joku ensimmäisistä lypsyistä jää puuttumaan myös ternimaidon koostumus on heikompi. Jatkokäsittely maitoa ei pakasteta missään vaiheessa. Ainoastaan pastoroidaan alhaisessa lämpötilassa.

Miia Haikonen, Fytonomi