Arkisto :: 2015
Oletko herkistynyt tietämättäsi hydrolysoidulle vehnälle?

Kuva: www.iclipart.com

Väärä olettamus eläinrasvojen vaarallisuudesta on saanut aikaan elintarviketeollisuudessa rasvattomien ruokien räjähdysmäisen kasvun. Poistamalla maitotaloustuotteista sen sisältämä terveellinen rasva muuttuu tuote epäterveelliseksi, mauttomaksi, koostumukseltaan epästabiiliksi ja jopa kumimaiseksi kuten vähärasvaisissa juustoissa. Elintarviketeollisuuden oli siis keksittävä jotain rasvan tilalle, jotta tuotteisiin saattaisin makua ja hyvä koostumus. Eläinrasvojen poistaminen ja korvaaminen hydrolysoiduilla (muunnelluilla) tärkkelyksillä ja nyt viimeaikoina yhä enenevässä määrin hydrolysoidulla vehnä proteiinilla on johtanut ojasta allikkoon ja aiheuttanut ihmisille suuria terveysongelmia.

Esimerkiksi hydrolysoiduissa maissi-, riisi ja perunatärkkelyksissä hiilihydraatit pilkotaan sellaiseen muotoon, jota elimistön entsyymit eivät ole tottuneet käsittelemään. Muunnellut tärkkelykset saattavatkin olla monilla ihmisillä "selittämättömien" vatsa- ja suolistovaivojen taustalla. Muunneltu tärkkelys voi lukea tuotteessa sakeuttamis- ja stabilointiaine. E-koodit muunnelluille tärkkelyksille ovat: E1404, E1410, E1412, E1413, E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450, E1451.

Hydrolysoitu vehnäproteiini (HVP)
Hydrolysoitu vehnä on vehnän proteiinien pilkkoutumistuote, aminohappojen ja eripituisten proteiinipeptidien seos. HVP valmistetaan happo-, emäs-tai entsymaattisella käsittelyllä ja lähtöaineena on koko vehnä tai vehnän gluteeni. HPV:tä on tullut viimeaikoina yhä suositumpi lisäaine korkean proteiinipitoisuuden, vesiliukoisuuden ja aromiominaisuuksien vuoksi. Ruokateollisuudessa sitä käytetään lisäaineena leipomotuotteissa, keitoissa, pastaruoissa, lihajalosteissa, kastikkeissa, aterian korvikkeissa, liemikuutioissa, viineissä kirkasteena ym. elintarvikkeissa.

Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuuden ja kosteuttavien ominaisuuksien vuoksi HVP:tä on tullut suosittu aine myös kosmetiikkatuotteissa. Erityisesti kasvojen hoito-, manikyyri-, ihonpuhdistus-, hiustenhoitotuotteissa, saippuoissa jne.

Hydrolysoitu vehnäproteiini voi aiheuttaa voimakkaita ja välittömiä allergioita sekä sisäisesti käytettynä, että kosketusallergiana kosmetiikkatuotteista. On raportoitu tapauksia jossa täysin ei-allergiselle henkilölle on kehittynyt nopeasti (n. puoli tuntia) vakava allerginen (anafylaktinen) tila syötyään HVP:tä sisältävää tuotetta.

Äkillisiä reaktioita kosmetiikkatuotteista saaneista potilaista suurin osa on käyttänyt HVP:tä sisältänyttä shampoota tai hiustenhoitoainetta. Iho oireena on ollut turvotusta, paukamia tai kutinaa.

Erityisesti keliaakikkojen, vilja allergisten ja muiden viljoille herkistyneiden henkilöiden tulee välttää HVP:tä sisältävien tuotteiden käyttöä. Mutta HVP:n käyttö voi aiheuttaa arvaamattomia reaktioita myös heille, jotka eivät saa oireita normaalista vehnätuotteista.

HVP esiintyy elintarvikkeissa nimikkeillä: Hydrolysoitu vehnä(proteiini), hydrolysoitu gluteeni, vehnäproteiini hydrolysaatti, gluteenihydrolysaatti, hydrolysoitu proteiini.

HVP esiintyy kosmetiikassa nimikkeillä; Hydrolyzed WheatFlour,
HydrolyzedWheatGluten, HydrolyzedWheatProtein, HydrolyzedWheatProtein/PVPCrosspolymer, HydrolyzedWheatStarch, HydrolyzedVegetableProtein, Hydroxypropyltrimonium, HydrolyzedWheatProtein, LaurdimoniumHydroxypropylHydrolyzedWheatProtein, HydrolyzedProtein.

Merja Lindström