Arkisto :: 2015
Hillary Clinton eläinperäisellä Armour kilpirauhaslääkityksellä

Presidenttiehdokas Hillary Clinton julkaisi elokuussa 2015 terveystiedotteen, osana USA:n presidentinvaalikampanjaa. Hillary Clintonilla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihen lääkityksenä eläinperäinen Armour Thyroid. Clinton käyttää myös B12 vitamiinia. Hillary Clinton on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Hillary Clintonilla on maailman parhaiten osaavat endokrinologit.

Suomessa Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja Camilla Schalin-Jäntti on kieltänyt eläinperäisen Armour Thyroidin käytön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa ja Saara Metso TAYS:ssa. Metso lähetti syksyllä 2014 asiasta kiertokirjeen kaikille Pirkanmaan alueen lääkäreille.

Schalin-Jäntti ja Metso tarjoavat kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille hoidoksi ainoastaan Thyroxin -lääkitystä, vaikka se ei poistaisi kilpirauhaspotilaan oireita. Porissa Satakunnan keskussairaalassa Pirkko Korsoff ei myöskään määrää potilaalle T3- tai eläinperäisiä lääkkeitä, siitäkään huolimatta, että potilas on kuntoutunut näillä lääkkeillä. Syytä kysyttäessä Korsoff vetoaa Endokrinologiyhdistyksen suosituksiin.

Mitä jos Clinton tulee Suomeen
Ja joutuu jostakin syystä sairaalaan. HUS:ssa on silloin aina täysvalmius. Mutta kun HUS:ssa ei saa käyttää Clintonin lääkettä! Aikooko HUS lopettaa Clintonin lääkityksen ja laittaa tilalle Thyroxinin, kuten suomalaisille potilaille tehdään? Väitetäänkö Clintonille ja hänen henkilääkärilleen, että Armour Thyroid on "vaarallinen" lääke, jota ei tule käyttää?

Armour Thyroid on Suomessa laillinen ja apteekista saatavilla oleva lääke, ja se löytyy myös Duodecimin Lääketietokannasta. Armour Thyroid on maailman vanhin kilpirauhasen vajaatoimintaan käytetty lääke ja se on ollut markkinoilla yli 100 vuotta. Armour Thyroid sopii valmisteyhteenvetonsa mukaan aikuisille, lapsille, raskaana oleville ja imettäville. Armour Thyroidilla ei ole todettu yhtään pysyvää haittavaikutusta missään maassa sen yli satavuotisessa historiassa. Eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet kuuluvat turvallisimpaan lääkeluokitukseen.

Ainoastaan eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet, kuten Armour Thyroid sisältävät kaikkia ihmisen terveen kilpirauhasen hormoneja: T4, T3, T2 sekä T1 -hormoneja. Tämän vuoksi eläinperäistä kilpirauhaslääkettä pidetään parhaimpana vaihtoehtona kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tämän tiedostaa myös Hillary Clintonin hoitava lääkäri.

Sen sijaan Thyroxin sisältää ainoastaan synteettistä T4 hormonia, joka ei poista läheskään kaikilta potilailta kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, kuten professori Arstila kirjoituksessaan myös toteaa. T4 on ns. varastohormoni josta jokainen solu tuottaa itse aktiivista T3 hormonia, jos elimistö toimii normaalisti. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu. Tällöin potilas kärsii edelleen kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista Thyroxin-lääkityksestä huolimatta, vaikka tavanomaiset laboratorioarvot TSH ja T4V näyttäisivät normaaleja lukemia. Kilpirauhashormonilla T2 on tärkeitä tehtäviä elimistössä, se mm. nostaa perusaineenvaihduntaa ja toimii rasvanpolttajana. T1 hormonilla on varmasti omia tehtäviä, mutta sitä ei ole vielä tutkittu tarpeeksi.

Miten Suomessa aiotaan toimia Hillary Clintonin mahdollisen vierailun aikana? Hänen lääkkeensä on kielletty HUS:ssa ja TAYS:ssa sekä Satakunnan keskussairaalassa.

Lääkäriseura Duodecim mainostaa itseään luotettavan ja ajantasaisen tiedon tuomisesta suomalaisten ulottuville. Tässä Duodecimin käsitys Hilary Clintonin käyttämästä lääkkeestä, joka on ollut markkinoilla yli 100 vuotta. "Armour Thyroidin käyttökelpoisuutta kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa ei ole luotettavin tutkimuksin varmistettu."

Toivoa vain sopii, ettei Hillary Clintonin ulkomaanvierailu kohdistu Suomeen, jossa kilpirauhaspotilaiden hoito ei ole kansainvälisellä tasolla.

Merja Lindström