Terveydenhoito :: aikuiset
VAIHTOEHTOJA HORMONIHOIDOLLE

Viimeaikaiset negatiiviset tutkimustulokset hormonikorvaushoidon mahdollisista haitoista on havahduttanut monet naiset miettimään hormonilääkkeistä luopumista. Osa taas miettii vaihdevuosien kynnyksellä ensimmäisten oireiden ilmaannuttua mitä tehdä, ottaako riskin ja alkaa käyttää hormonilääkkeitä vai kestääkö urhoollisesti nämä epämiellyttävät oireet. Lääkehoito ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto oireiden helpottamiseen.

Vaihdevuodet eli menopaussi on luonnollinen osa naisen elämää. Vaihdevuodet eivät ole mikään sairaus, jota pitää lääkitä, kehossa on jo olemassa kaikki tarpeellinen ylläpitää sen toimintaa kaikkina ikäkausina. Voimme tukea elimistöä oikealla ravinnolla ja ravintolisillä. Rasvahapot, kasvissterolit ja fytoestrogeenit ovat paras apu ylittää vaihdevuodet mahdollisimman vaivattomasti. Niitä saadaan erilaisista kasveista, kasvien siemenistä, öljykasveista ja rasvaisista kaloista.

Gammalinoleenihappo eli GLA
Yksi tärkeimpiä tukihoitoaineita vaihdevuosioireisiin on GLA- valmisteet, joiden vaikuttava aine on gammalinoleenihappo, josta elimistömme muodostaa prostaglandiini-E1 -nimistä paikallishormonia. Sillä on taas hyödyllisiä kudosvaikutuksia. Elimistön oma kyky muodostaa tätä avainasemassa olevaa rasvahappoa oman hormonin (delta-6-desaturaasi) toiminnan kautta saattaa olla heikentynyt useistakin syistä. Veren korkea kolesteroli (sokeri, hiilihydraatit) kevyttuotteiden käyttö, margariinien trans-rasvahappojen vaikutus, alkoholi, sinkin ja vitamiinien puute, virusinfektiot, vanheneminen ja sokeritauti.

Omega-3 rasvahapot
Paitsi GLA- valmisteita elimistön rasvatasapainon korjauksessa keskeisiä valmisteita ovat myös omega-3-ryhmän tärkeät pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot alfalinoleenihappo ALA. Kylmäpuristetussa pellavansiemenöljyssä on runsaasti ALA:ta. Pellava sisältää lisäksi lignaaneja, joilla on myös suotuisa vaikutus hormonitoimintaan. Kalanmaksaöljyssä ja kalaöljyvalmisteissa on puolestaan paljon tärkeitä EPA- ja DHA- rasvahappoja. Kalanmaksaöljyssä on lisäksi limakalvojen kunnolle tärkeää luonnon A- vitamiinia ja luustolle ja immuunipuolustukselle tärkeää D- vitamiinia.

Konjugoitu linoleiinihappo eli CLA
CLA:ta esiintyy ravinnossamme (eniten maitorasvoissa ja naudan lihassa) vain n. 20% 1950-luvun tasosta. CLA:n terveysvaikutuksia on tutkittu kaksi vuosikymmentä ja sen on osoitettu auttavan kehon rasvatasapainon ja immuunipuolustuksen ylläpidossa. CLA auttaa painon hallinnassa ja ehkäisee lihomista. CLA:lla on myös suotuisa vaikutus kehon omien solunsisäisten puolustusmekanismien aktivoitumisessa useimpia syöpiä vastaan.

Omega- 9
Oliiviöljy sisältää runsaasti omega-9 rasvahappoa. Välimerenmaiden ihmisten terveyden salaisuutena on aina pidetty runsasta oliiviöljyn käyttöä. Oliiviöljyn edullinen rasvahappokoostumus näyttää viimeaikaisten tutkimusten mukaan suojaavan ihmisiä monilta sairauksilta mm. sydän- ja verisuonitaudeilta sekä rinta- ja paksusuolen syövältä. Japanilaistutkijat ovat havainneet oliiviöljyn suojaavan myös ihosyövältä, kun öljyä sivellään iholle auringonoton jälkeen.

Fytoestrogeenit
Kasvi- eli fytoestrogeenit ovat tutkimuksissa osoitettu normalisoivan naisen hormonitoimintaa ja vähentävän selkeästi vaihdevuosiin liittyviä oireita kuten; PMS- oireita, kuumia aaltoja, ärtyneisyyttä, unettomuutta sekä limakalvojen kuivumista. Mm. humala, soija, salvia, sekä lakritsi sisältävät runsaasti näitä aineita. Fytoestrogeeneillä on myös syöpää suojaavia vaikutuksia, kun taas keinotekoisilla hormoneilla on syöpää lisääviä ominaisuuksia.

Antistress
Stressihormonit pahentavat voimakkaasti vaihdevuosioireita, sen vuoksi on tärkeää pyrkiä välttämään tai ainakin helpottamaan stressin tuomia oireita. Vihreässä teesäkin esiintyvä L-teaniini on tehokas apu stressiä vastaan. Teaniini rauhoittaa, poistaa stressiä ja ylijännittyneisyyttä sekä tehostaa opiskelua ja asioihin paneutumista. Se rauhoittaa mielen kireyttä ja ylikiihtyneisyyttä ilman tokkuraa tai väsymyksen tunnetta. Teaniini alentaa myös verenpainetta ja kolesterolia ja vähentää PMS- oireita. Nukahtamisvaikeuksista kärsivät saavat apua, kun mieli rauhoittuu, uni tulee luonnostaan.

Ruusujuuri
Ruusujuuri on adaptogeeni, joka sopeuttaa elimistöä kestämään paremmin paineen alla työskentelyä. Se vähentää myös uupumusta ja rauhattomuutta. Tutkimuksissa on todettu, että opiskelijat suoriutuivat paremmin stressaavista tenteistä käyttämällä ruusujuurta. Ruotsalaisnaiset käyttävät ruusujuurta lemmenrohtona parantamaan kykyään nauttia seksuaalielämästään ja lisäämään seksuaalista halukkuutta.

EcoVag Uretin45+ ja karpalo
EcoVag emätinkapseli on ainoa valmiste joka sisältää juuri elimistön omia, intiimialueelle normaalisti kuuluvia suojabakteereja, jotka ylläpitävät emättimen normaalia toimintaa ja kosteustasapainoa. EcoVag sopi käytettäväksi kun limakalvot ovat kuivat, tai on kutinaa, kirvelyä ja arkuutta, sekä silloin, kun PAPA- kokeessa on ongelmia. EcoVagia voidaan käyttää myös torjumaan hiivatulehduksia.

Uretin45+ sisältää EFLA 940-uutetta, joka on kurpitsansiemenistä eristetty aine. Kurpitsalla on tunnetusti hyvä vaikutus virtsarakonlihaksistoon, sitä kannattaa kokeilla, jos esiintyy virtsankarkailua tai on huono virtsan pidätyskyky. Karpalo auttaa tutkitusti virtsatietulehduksiin. Karpalo Srong sisältää patentoitua Gran-Max karpalouutetta, jolla on tehoaineiden pitkitetty vapautuminen.

Jokainen nainen päättää itse
On jokaisen naisen oma asia minkälaisia valmisteita käyttää. Se on kuitenkin tosiasia, että syöpä ja veritulppa riskit kasvavat huimasti, käytettäessä hormonikorvaushoitoa. Silloin tuntuu erityisen pahalta, kun asiakkaaksi tulee nainen, joka on saanut rintasyövän juuri hormonilääkkeistä, eikä hänelle ole kerrottu, että vaihdevuosioireita voidaan hoitaa myös muilla tavoin. Nyt tämä nainen, jonka piti saada helpotusta vaihdevuosioireisiin, kamppaileekin syövän lisäksi valtavissa vaihdevuosioireissa, kun hänen pitää syödä lääkettä, joka estää estrogeenien vaikutukset elimistössä, ettei syöpä pääsisi leviämään. Onneksi näidenkin naisten ongelmiin löytyy luontaistuotteista monenlaista helpotusta.

Merja Lindström

Takaisin terveydenhoito :: aikuiset sivulle