Terveydenhoito :: aikuiset
VAIHDEVUODET – HORMONILÄÄKKEET – RINTASYÖPÄ

Tuskin mikään muu elimistön luonnollinen asia on joutunut niin massiivisen lääkinnän kohteeksi kuin naisen hormonaalinen toiminta. Toisessa ääripäässä on 13-vuotiaat tytöt ja toisessa 90-vuotiaat naiset sekä kaikki ikäkaudet tältä väliltä. Siitä onkin seurannut naisille monenlaista kärsimystä. Mm. lapsettomuutta, veritulppia ja ennen muuta hormonaalisia syöpiä. Naisten rintasyöpä on suoraan verrannollinen hormonilääkkeiden käyttöön, tämä vahvistui vuonna 2002 suuressa yhdysvaltalaisessa hormonilääketutkimuksessa, joka jouduttiin keskeyttämään. Hormonien syöttäminen naisille on lääketehtaille tuottoisaa toimintaa. Ensin naiset sairastutetaan hormonilääkkeillä rintasyöpään, sitten heitä hoidetaan huippukalliilla syöpähoidoilla.

Suomessa virallinen lääketiede ei tarjoa vaihdevuosioireista kärsivälle naiselle muuta vaihtoehtoa, kuin hormonilääkityksen. Naisten on lähes mahdotonta saada gynekologeilta tietoa vaihdevuosien lääkkeettömistä vaihtoehdoista. Vaihdevuodet eli menopaussi kuuluu naisen normaaliin elämänkaareen, joten se ei ole sairaus, jota pitää lääkitä. Vielä 50- vuotta sitten vaihdevuosi käsite oli lähes tuntematon. Miksi sitten nykyisin niin useat keski-ikää lähestyvät naiset saavat vaihdevuosista oireita? Suurin syy tähän ovat muuttuneet elintavat, erityisesti ruoan ravintoarvo on romahtanut. Teollisesti käsitelty raffinoitu ruoka ei sisällä enää välttämättömiä ravintoaineita, joten kehon normaalit, menopaussiin liittyvät toiminnot eivät pääse tapahtumaan asianmukaisesti ja tästä seuraa ikäviä oireita ja mitä rajummat oireet sitä suuremmat ovat puutokset.

Virtsan karkailu ja kuivat limakalvot
Vaihdevuosien jälkeen lisämunuaiset ja jonkin verran myös rasvakudos tuottavat estrogeenejä. Lisäksi naisen keho tuottaa testosteronia, joka on noin kymmenesosa miesten määrästä. Testosteroni on tärkeä naisen lihaskunnolle. Jos estrogeenitasot laskevat liian alas, muuttaa elimistö aromataasientsyymin avulla testosteronista estrogeenejä. Jos testosteronia kuluu liikaa estrogeenien tuotantoon, seuraa siitä ongelmia, sillä testosteronilla on tärkeä merkitys mm. virtsaputken ympärillä oleville lihaksille. Testosteronin puutteesta lihakset surkastuvat ja seurauksena on virtsankarkailua. Limakalvojen kuivuminen (estrogeenin vajaus) pahentaa tilannetta entisestään, koska kostean ja verevän limakalvon tarkoitus on toimia tiivisteenä, jottei virtsa pääse valumaan rakosta itsekseen, eivätkä bakteerit vastaavasti pääse etenemään ylös virtsaputkea pitkin. Liian vähäinen testosteronitaso vaikuttaa myös naisten seksuaaliseen haluttomuuteen, yleiseen lihasheikkouteen ja jaksamiseen. Paras tapa naiselle ylläpitää riittävää testosteronitasoa on säännöllinen seksielämä, sillä miehen sperma sisältää runsaasti testosteronia, jonka nainen voi hyödyntää itselleen aromataasientsyymin avulla. Naiset jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista voivat usein välttyä kivuilta olemalla 1-2 päivää ennen kuukautisia yhdynnässä.

Rasvahapot hormonien esiasteita
Viimeistään vaihdevuosien kynnyksellä kannattaa laittaa ravitsemusasiat kuntoon. Rasvoilla on tärkeä rooli hormonitasapainossa, koska rasvahapot ovat hormonien esiasteita. Gammalinoleenihappo (GLA) on tässä avainasemassa. Jos elimistö kärsii GLA:n puutoksesta, seuraa siitä monenlaisia ongelmia, mm. atopiaa ja allergioita, migreeniä, erilaisia tulehduksia ja ennen muuta hormonaalisia häiriöitä kuten, PMS- oireita, ihon ja limakalvojen kuivuutta, kuumia aaltoja, mielialamuutoksia jne.. Kuumat aallot ja mielialavaihtelut voivat johtua myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. (Katso s. 5.)

Oliiviöljyn sisältämät omega-9 rasvahapot ja erityisesti polyfenolit (joita ei rypsiöljy juurikaan sisällä) ovat eduksi. Vogelin kylmävalutettu Merum luomu- oliiviöljy sopii ruoanlaiton lisäksi myös kuivien limakalvojen hoitoon, ja toimii erinomaisena ”liukuvoiteena” yhdynnän aikana, vähentäen samalla tulehdusvaaraa. Omega-7 tyrniöljyn on todettu tutkimuksissa estävän ihon ja limakalvojen kuivumista. A- ja E- vitamiinin nauttiminen parantavat myös limakalvojen kuntoa. Uretin 45+ valmistetaan kurpitsansiemenistä, joka sisältää EFLA 940-uuttetta, sen on tutkimuksissa todettu estävän virtsankarkailua, koska se estää testosteronin hajoamista lihaksista.

Kasvi- eli fytoestrogeenit
Kun naiselle tulee estrogeeni vajaus, jää elimistöön tyhjiä estrogeenireseptoreja (estrogeenien kiinnittymiskohtia), josta seuraa tyypilliset vaihdevuosioireet. Vaikka kasviestrogeenit ovat satoja kertoja heikompia kuin synteettiset estrogeenit, pystyvät ne silti ylläpitämään naisen hormonitoimintaa, joten kasviestrogeenit voivat korvata synteettisen hormonihoidon. Kasviestrogeenit ovat turvallisia käyttää koska ne ovat kuuluneet ihmisen normaaliin ravitsemukseen koko ihmisen historian, ne hajoavat elimistössä luonnollisesti ja täysin turvallisesti. Useat tutkimukset ovatkin vahvistaneet kasviestrogeenien syöpää torjuvat ominaisuudet. Kasviestrogeenien käytöstä on siis hyötyä sekä syövän torjunnassa, (esim. hormonikorvaushoito) että hoidossa koska liian korkeat estrogeenitasot altistavat syövälle. Kasviestrogeenit vähentävät haitallisten estrogeenien vaikutuksia täyttämällä osan reseptoripaikoista ja näin estävät hormonitason nousun liian korkeaksi.

Condylooma eli papilloomavirus on ikävä vaiva josta moni nainen kärsii, se voi rajoittaa naisen elämää ja haitata myös seksielämää. Onneksi siihenkin löytyy helpotusta homeopatiasta ja muista luonnon aineista. Esim. TerniCol voiteella ja kapseleilla moni on päässyt lähes oireettomaksi.

Tietoa TerniCol tuotteista:
http://www.finn-col.fi/

Merja Lindström

Takaisin terveydenhoito :: aikuiset sivulle