Uudet tutkimukset vahvistavat, että elimistön puutteellinen metylaatio johtaa erilaisiin sairauksiin. Metylaatiota tarvitaan DNA vaurioiden korjaamiseen, joita syntyy jatkuvasti elimistössä. Metylaatiota tarvitaan myös glutationin toimintaan. Glutationi on elimistön oma antioksidantti joka poistaa verenkierrosta ja kudoksista myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Ihmiset jotka sairastuvat kosteusvauriohomeista ja muista ympäristömyrkyistä sekä rokotteista ja lääkkeistä, kärsivät usein juuri metylaatio-ongelmista.
Kun ravintoaineet tulevat kehoon luonnollisissa muodoissa, ne ovat heti kehon hyödynnettävissä ja niiden synergiavaikutus on moninkertainen synteettisiin vitamiineihin verrattuna, jolloin pienemmät pitoisuudet riittävät. Metylaatio-ongelmista kärsivillä verenkiertoon saattaa kertyä liikaa B-vitamiineja, erityisesti foolihappoa, jos sitä käytetään synteettisenä muotona.
Geneettisestä metylaatio-ongelmasta arvioidaan kärsivän jopa 45 % ihmisistä, mutta myös huono ruokavalio ja sinkin, magnesiumin, B12, B2, B6 ja folaatin puute, huono ruoansulatus, probioottien puute, keliakia ja muut suolistosairaudet aiheuttavat metylaatio-ongelmaa. Lisäksi stressiä pidetään yhtenä merkittävänä metylaatio-ongelman aiheuttajana. Myös useat lääkkeet häiritsevät metylaatiota mm. happosalpaajat eli protonipumpun estäjät, diabeteslääke metformiini, reumalääke metotreksaatti, estrogeenit, E-pillerit, kortisonia sisältävät lääkkeet (mm. Prednisolon) sekä kolestrolilääke kolestyramiini (Questran).
Huonon metylaation oireita ovat mm: masennus, unettomuus, mielialan vaihtelut, autismi, ADHD, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia, raivokohtaukset, useiden aineiden allergiat, tuoksuyliherkkyys, korkea histamiini. Selluliitti. Hashimoton tauti. Kilpirauhasen vajaatoiminta. kilpirauhashormoni T4:n muuttumattomuus aktiiviseksi T3 hormoniksi. Oireita ovat myös krooninen väsymysoireyhtymä (CFS), ahdistuneisuus, kohonnut homokysteiini, fibromyalgia, puutuminen tai pistely, hermosärky, heikkouden tunne ja aivosumu, kohdunkaulan kudosmuutokset (HPV papilloomavirus) ja keskenmenot. Lisäksi hermostoputken häiriöt vastasyntyneillä sekä huuli- ja suulakihalkio. ALS, MS, parkinsonintauti, erilaiset syövät sekä borrelian kroonistuminen ja pitkittyneet virussairaudet, puutteellisesta myrkynpoistosta johtuen. Postural Tachycardia Syndrome (POTS)