1970-luvun lopulla pääsin eroon kroonisista sairauksista, jotka olivat vaivanneet minua koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Otin tuolloin käyttöön perheeni kanssa vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappovalmisteita, ja pian kaikki omat ja tyttäreni sairaudet hävisivät. Tästä innostuneena aloin opiskella luontaisalaa, josta sitten tulikin oma sekä tyttäreni ammatti.
Tuohon aikaan vitamiinien, hivenaineiden ja rasvahappojen tutkimus kroonisten sairauksien hoidossa oli vasta alkutekijöissään, mutta se ei haitannut, koska omat ja perheen kokemukset ravintolisien vaikutuksista olivat vakuuttavia. Niin astma kuin allergiat, krooniset virtsarakontulehdukset, angiinat, paniikkikohtaukset ja hormonaaliset häiriöt hävisivät. Vuosien saatossa opinnälkä vain lisääntyi ja opiskelin kaikkea, joka liittyi jotenkin ihmisen terveteen ja ravitsemukseen.
Ravintolisät vaikuttavat geenien kautta
Tuolloin en todellakaan tiennyt, että vaikutin ravintolisillä suoraan geenien toimintaan eli ilmentymiseen, mutta nyt tiedän. Geenitutkimus on avannut aivan uusia mullistavia näkymiä sairauksien torjuntaan ja hoitoon ravintolisillä.
Oxfordin yliopistossa on tutkittu, että D-vitamiini vaikuttaa yli 200 geeniin, joilla on yhteys mm. nuoruustyypin diabetekseen, Crohnin ja MS-tautiin, sekä moniin autoimmuuni- ja sidekudossairauksiin, reumaan ja useisiin syöpätauteihin.
B-vitamiinien geenivirheet
B-ryhmän vitamiinit ovat tällä hetkellä maailmalla intensiivisen tutkimuksen kohteena, erityisesti foolihapon, B12-, B6- ja B3-vitamiinien aktiiviset luonnolliset muodot. MTHFR (metyleenitetrahydrofolaattireduktaasi) on entsyymi, joka muuntaa synteettisen foolihapon aktiiviseen 5-metyylitetrahydrofolaatti -muotoon. Ihmisillä, joilla on MTHFR-geenivirhe, on heikentynyt kyky hyödyntää synteettistä foolihappoa elimistön käyttöön, mistä seuraa folaatin puute. MTHFR -geenivirhe vaikeuttaa myös synteettisen B12-vitamiinin muuntumista aktiiviseen muotoon. Ongelma voi näkyä mm. veren korkeana foolihappo- ja/tai B12-vitamiinipitoisuuksina. Syöpäpotilailla tavataan usein korkeita foolihappo ja/tai B12 pitoisuuksia verikokeissa, sillä he kärsivät usein MTHFR geenivirheestä.
B-vitamiinien synteettiset ja luonnolliset muodot
Foolihappo on synteettinen B9-vitamiini, jota ei esiinny luonnossa. Folaatti on luonnollinen B9-vitamiini, luonnossa on yli 100 erilaista folaattia. Folaatin aktiivinen muoto on metyylitetrahydrofolaatti (L-5-MTHF). Synteettinen B12-vitamiini on nimeltään syanokobalamiini ja se sisältää syanidia, jolla voi olla myrkyllisiä vaikutuksia, jos sitä käytetään suuria määriä. Adenosyyli- ja metyylikobalamiini ovat B12-vitamiinin luonnollisia muotoja. B3-vitamiinin aktiivimuoto on nimeltään NADH, jota tutkitaan erityisesti vanhenemisen hidastamiseen ja Parkinsonin tautiin.
B-vitamiinien geenivirheisiin on liitetty mm. seuraavia ongelmia:
Ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, masennus, jännitys, unettomuus, huono muisti, autismi, ADHD, energian puute, ekseema, halkeilevat huulet, huono hiusten ja kynsien laatu, anemia, pahoinvointi, herkkyys kirkkaille valoille, polttavat ja raskaat silmät, autoimmuunisairaudet, nopea sydämen syke, lihas- ja nivelkivut, kilpirauhasen toimintahäiriöt, huono T4-hormonin muuntuminen T3-hormoniksi, lapsettomuus ja keskenmenot, fibromyalgia, , ripuli tai ummetus, lihavuus, syöpä, 2 tyypin 2 diabetes. Parkinsonin ja Alzheimerin taudit. Koska suuri osa ihmisistä ei tiedä, kärsivätkö he tästä geenivirheestä, niin silloin on turvallisinta käyttää aina aktiivisia B-vitamiineja. Aktiiviset B-vitamiinit ovat sitoutuneina koentsyymeihin, joten elimistö pystyy hyödyntämään niitä, vaikka elimistössä olisi geneettisiä ongelmia. Sen vuoksi on tärkeää huomioida, missä muodossa vitamiinit ovat, kun lisäravinteita valitaan.
Geenivirheitä voidaan ohittaa
Olen opiskellut geenien vaikutuksia ihmisen terveyteen usean vuoden ajan ja nähnyt, miten loistavia tuloksia saadaan, kun geenivirheitä ohitetaan. Itselleni ja perheelleni on tehty geenitutkimuksia, joissa on paljastunut useita geenivirheitä. Tietämättä näistä geenivirheistä valitsin juuri oikeanlaisia ravintolisiä jo 1970-luvulla. Ravintolisät ohittivat omat ja perheen geenivirheet ja sairaudet hävisivät. Olen päässyt eroon jopa 8 vuotta kestäneestä kilpirauhaslääkityksestä Vita Aktive -valmisteen avulla.
On helpottavaa tietää, että ihminen voi itse vaikuttaa ruoalla ja ravintolisillä omaan terveyteensä, vaikka geenit eivät olisikaan parhaat mahdolliset.
Vitamiinitutkimusten ristiriitaiset tulokset johtuvat siitä, että tutkimuksissa käytetään suuria määriä synteettisiä vitamiineja. Monissa tutkimuksissa ei edes mainita, mikä vitamiinimuoto on ollut käytössä. Yleensä kuitenkin tutkimuksissa käytetään vitamiinien synteettisiä muotoja, ellei siitä erikseen mainita. Aktiivisilla vitamiineilla ja muilla ravintolisillä tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia löytyy 78-sivuisesta HYVE/CAM-oppaasta www.terveysjarjesto.fi
Merja Lindström |