Metylaatio on tällä hetkellä yksi kiivaimmin tutkituista tieteenaloista. Viime vuosina on havaittu, että elimistön puutteellinen metylaatio johtaa erilaisiin sairauksiin. Metylaatiota tarvitaan mm. DNA vaurioiden korjaamiseen, joita syntyy jatkuvasti elimistössä. Metylaatiota tarvitaan myös glutationin toimintaan. Glutationi on elimistön oma antioksidantti, joka poistaa verenkierrosta ja kudoksista myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Tärkeimpänä vitamiinina metylaation onnistumiselle pidetään folaatteja, mutta myös muilla vitamiineilla ja hivenaineilla on metylaatiossa tärkeä rooli.
Geneettisestä metylaatio-ongelmasta arvioidaan kärsivän jopa 45% ihmisistä, myös huono ruokavalio, erityisesti runsas sokerin syönti huonontaa metylaatiota. Sinkin, magnesiumin, B12, B2, B6 ja folaatin ja D-vitamiinin puute, huono ruoansulatus, probioottien puute, keliakia ja muut suolistosairaudet aiheuttavat metylaatio-ongelmaa. Lisäksi stressiä pidetään yhtenä merkittävänä metylaatio-ongelman aiheuttajana. Ihmiset jotka sairastuvat kosteusvauriohomeista, muista ympäristömyrkyistä sekä rokotteista ja lääkkeistä, kärsivät usein juuri metylaatio-ongelmista. Myös useat lääkkeet häiritsevät metylaatiota, kuten happosalpaajat eli protonipumpun estäjät, sokerilääke metformiini, reumalääke metotreksaatti, estrogeenit, E-pillerit, kortikosteroidit, sekä jotkut kolesterolilääkkeet.
Huonon metylaation oireita ovat mm:
Unettomuus, psyyken ongelmat, masennus, mielialan vaihtelut, autismi, ADHD, raivokohtaukset, skitsofrenia, kaksisuuntainen mielialahäiriö, useiden aineiden allergiat, tuoksuyliherkkyys, korkea histamiini. Kilpirauhasen vajaatoiminta, Hashimoton tauti, kilpirauhashormoni T4:n muuttumattomuus aktiiviseksi T3-hormoniksi. Hermosärky, fibromyalgia, puutuminen tai pistely, migreeni, aivosumu, krooninen väsymysoireyhtymä (CFS). Kohonnut homokysteiini, sydän- ja verisuonisairaudet. Hedelmättömyys, keskenmenot, hermostoputken häiriöt vastasyntyneillä sekä huuli- ja suulakihalkio, kohdunkaulan kudosmuutokset (HPV papilloomavirus) ALS, MS, Parkinsonin ja Alzheimerin tauti, eri laiset syövät. Borrelian kroonistuminen, pitkittyneet virussairaudet puutteellisesta myrkynpoistosta johtuen. Varhainen ikääntyminen.
Metylaation tehostaminen
Vaikka elimistössä olisi geneettisiä ongelmia metylaatiossa, niin sitä voidaan parantaa terveellisillä elämäntavoilla kuten stressin vähentämisellä, rentoutumisella, liikunnalla, riittävällä unella ja terveellisellä kasvisvoittoisella luomuruoalla sekä elimistön myrkynpoiston tehostamisella. Erilaiset yrttipohjaiset kehon detox-puhdistuskuurit ovat tehokas apu aktivoida maksan ja munuaisten kuonan poistoa ja keventää elimistön taakkaa.
Vitamiinit, hivenaineet ja muut suojaravinteet vaikuttavat geenivirheiden ilmentymiseen (ekspressioon) ja ilmentymättömyyteen. Tämä selittää sen, miksi kasvisvoittoisella ruokavaliolla ja vitamiineilla ja muilla ravintolisillä saadaan positiivisia tuloksia moniin kroonisiin sairauksiin. Niiden avulla voidaan vähentää geenivirheiden ilmentymistä eli estää tai vaimentaa geenivirheen laukaisemia sairauksia. Sen sijaan vitamiinipuutokset lisäävän geenivirheiden ilmenemistä monenlaisina sairauksina.
Metylaatiota parantavat
Kaikki kasvikset, palkokasvit, luomuliha ja fermentoidut ruuat ovat luonnollisia folaatin lähteitä. Eläinkunnan tuotteet arginiinin ja B12-vitamiinin lähteitä. Betaiinin lähteenä punajuuri ja pinaatti. Kananmunat koliinin lähteenä. Tauriinia saadaan lihasta, kalasta ja siipikarjasta. Munat, maitotuotteet, sipulit, persilja, kirpeät yritit ja ristikukkaiset kaalikasvit ovat kysteiinin ja L-glutationin lähteitä.
Metylaatio ja ravintolisät
Tärkeässä osassa metylaation onnistumiselle ovat aktiiviset B-vitamiinit, erityisesti folaatit. Folaatit ovat koentsyymejä, jotka katalysoivat useita aineenvaihdunnan reaktioita. Jos elimistössä on metylaatio-ongelma, niin synteettisistä suurista B-vitamiinimääristä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Useimmissa vitaminivalmisteissa B-vitamiinit ovat synteettisessä muodossa. Foolihappo on muoto jota ei esiinny luonnossa, vaan sen luonnolliset aktiiviset muodot ovat folaatteja. B12-vitamiinin synteettinen muoto on syanokobalamiini, ja aktiivinen muoto on metyylikobalamiini, B6-vitamiinin aktiivinen muoto on P-5-P eli pyridoksaali-5-fosfaatti.
Muita metylaatiota parantavia ravintoaineita ovat mm. maitohappobakteerit, kalaöljyvalmisteiden EPA ja DHA sekä kurkuma. Maarianohdakkeen silibinin on todettu parantavan myös metylaatiota esim. Arlene A et all. ovat osoittaneet tutkimuksessaan, että silibinillä on syövän vastaista aktiivisuutta, eturauhasen, paksusuolen ja rintasyövän malleissa. Kurkumasta on myös paljon tutkimuksia jotka osoittavat sen laajat tulehduksia ja syöpää parantavat ominaisuudet jopa aivosyövissä kuten glioma ja glioblastoma.
Metylaatiotutkimuksen myötä ravintolisät nousevat yhä tärkeämpään rooliin torjuttaessa monia kroonisia sairauksia. Ravintolisillä voidaan ohittaa geneettisiä heikkouksia ja paikata niitä puutteita jota nykyinen köyhtynyt ravinto aiheuttaa. |