Arkisto :: 2017
Ravintolisien käyttäjät muita terveempiä
 

Olen useaan otteeseen kirjoittanut siitä, kuinka sanoma- ja aikakauslehdet levittivät disinformaatiota. Useimmiten disinformaation aiheina ovat vitamiineilla ja ravintolisillä pelottelu ja rokotteiden haittojen vähättely. Eikä tämäkään syksy ole tehnyt poikkeusta. Helsingin Sanomissa kerrottiin 6.9. suurien vitamiinimäärien lisäävän syöpää.

Hesarin, kuten muidenkin sanomalehtien vitamiineihin kohdistuva uutisointi on usein sensaatiohakuista, josta todelliset faktat puuttuvat. Näissä jutuissa käsitellään yleensä vain muutamia tutkimuksia tarkoitushakuisesti eikä paneuduta ravintolisillä tehtyihin laajoihin positiivisiin tutkimuksiin. Näin kävi taas Hesarin syyskuun jutussa.

Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitto pyysi biokemisti filosofian tohtori Timo Lehtoa käymään läpi Helsingin Sanomien vitamiinien käytöstä pelottelevan artikkelin väitteet. Lehto teki artikkelista lyhyen vastinekirjoituksen ja lähetti sen 12.9. Helsingin Sanomille. 15.9. Helsingin Sanomat ilmoitti, ettei vastinetta tulla julkaisemaan. Ohessa otteita Lehdon vastineesta:

"THL:n selvitys ravitsemustottumuksista
ja Harvardin ruokapyramidi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen (2016) mukaan vain 33 prosenttia naisista ja 16 prosenttia miehistä saavuttaa vain viisi ravitsemussuositusta yhdeksästä. Erityisen huonosti syömme kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat tärkeitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä.

Harvardin yliopiston ravitsemustutkijat USA:ssa suosittelevat ruoka-ainepyramidissaan monivitamiinivalmistetta useimmille, koska se on edullinen "henkivakuutus",

jos ei jostain syystä syö monipuolisesti, kärsii imeytymishäiriöistä tai henkilöllä on jokin perussairaus, joka kuluttaa tavallista enemmän elimistön pienravintotekijöitä. Elimistö säätelee pitkälti myös itse miten paljon vitamiineja ja kivennäisaineita otetaan suolistosta verenkiertoon. Jos saanti on niukkaa, imeytyminen tehostuu ja saannin lisääntyessä imeytyminen vähenee.

Monivitamiini vähensi 8% mieslääkärien syöpiä

Laajassa 11 vuotta kestäneessä Physicians' Health Study II-tutkimuksessa (PHS II) päivittäinen monivitamiinin käyttö vähensi lääkäreillä syöpien esiintyvyyttä 8%:lla, tutkimukseen osallistui 14.641 amerikkalaista mieslääkäriä. Lääketiede ei ole tähän mennessä keksinyt yhtäkään lääkettä, joka pystyisi samaan tulokseen. Tutkimuksessa käytetty monivitamiini sisälsi E-vitamiinia (268mg), C-vitamiinia (500 milligrammaa) ja beetakaroteenia (50 milligrammaa).

Tämä positiivinen tutkimustulos, joka julkaistiin vuonna 2012 arvovaltaisessa Amerikan lääkäriliiton lehdessä JAMA:ssa, on jäänyt mediassa vähäiselle huomiolle."

Ravintolisien tieteelliset tutkimukset
Olen toiminut luontaisalalla yli 30 vuotta ja koko sen ajan puhunut laadukkaiden mahdollisimman luonnonmukaisten ravintolisien puolesta. Mitä enemmän saamme tutkimustuloksia, niin sen varmemmaksi käy, että tutkimukset vahvistavat ravintolisien torjuvan tehokkaasti rappeutumissairauksia sekä syöpää. Erityisen tehokkaita erilaisissa tulehduksissa ja syövissä ovat kurkumiini valmisteet.

PubMed -tietokannasta löytyy hakusanalla curcumin / turmeric lähes 15 000 tieteellistä julkaisua. Maarian ohdakkeeseen liittyviä tutkimuksia PubMedista löytyy n. 6000. Ubikinoni Q10:stä yli 11 000 tutkimusta. D-vitamiinista yli 73 000 tutkimusta sekä C-vitamiinista lähes 60 000 tutkimusta. Listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka paljon. Tässä lehdessä käsitellään jälleen laajasti ravintolisillä tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia.

Ravintolisien hyvät vaikutukset ovat havainneet myös asiakkaamme, saamme jatkuvasti erinomaista palautetta sadoista eri tuotteista mitä moninaisemmissa ongelmissa. Jos et ole vielä koskaan kokeillut luontaistuotteita tai homeopaattisia valmisteita, niin suosittelen lämpimästi käyttämään niitä ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa.

Merja Lindström

 
Tutkijoilla positiivinen ongelma

Tanskalainen tutkijaryhmä huomasi tutkimuksessaan, että terveemmät ihmiset käyttävät yleisimmin ravintolisiä. Tämä tulisi huomioida tutkimuksissa aikaisempaa enemmän. Pohtia saattaa, millainen "muna vai kana" -ilmiö ravintolisien käyttö ja parempi terveys oikeastaan on. Ongelma on kuitenkin positiivinen.

Tanskalaisilla tutkijoilla oli n. 55.000 tanskalaisen Ihmisen tiedot, joiden ikä oli 50-64 vuotta. Tutkimuksessa oli useita terveysindeksejä (tupakointi, liikunta, alkoholinkäyttö, ruokavalio, vyötärönmitta, verenpaine, verensokeri). Tutkimuksessa selvitettiin myös näiden henkilöiden ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttöä.

Tanskan syöpäjärjestön ja Kööpenhaminan yliopiston tutkijaryhmä totesi British Journal of Nutrition -lehdessä, että ravintolisien käyttäjät ovat yleisesti terveystietoisempia. Havainto tuki aikaisempia havaintoja. Heidän mielestään elämäntapojen ja ruokavalion suhteen tulisi ravintolisien käyttö huomioida eräänlaisena sekoittavana tekijänä henkilöiden terveyttä arvioidessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkimuksissa voi olla vaikea arvioida, millainen vaikutus ravintolisien ja rohdosten käytöllä on tutkimuksessa, jossa ei varsinaisesti tutkita näiden käytön vaikutuksia. Ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttö tulisi kuitenkin huomioida näiden ravitsemuksellisten ja/tai fysiologisten vaikutuksien vuoksi.

Ravintolisien käyttö suosittua
Tanskalaisessa tutkimusaineistossa olleista peräti 71 prosenttia oli käyttänyt ainakin yhtä ravintolisää edellisen 12 kuukauden aikana. Tutkimus osoitti, että n. 24% käytti omega-3-kalaöljyä 38% monivitamiinivalmistetta. Rohdosvalmisteista yleisin oli ginseng, Jota käytti n. 10% tutkimuksessa olleista.

Olen itsekin törmännyt vuosia sitten tilanteisiin, jossa tutkijat haluaisivat poistaa tämän "sekoittavan tekijän" kieltämällä esim. vitamiinivalmisteiden tai muiden luontaistuotteiden käytön tutkimuksen aikana. Henkilökohtaisesti kieltäytyisin heti sellaisesta terveydentilaa seuraavasta tutkimuksesta, jossa kielletään esim. viideksi vuodeksi omaehtoinen itsehoito ravintolisien ja rohdosvalmisteiden avulla.

Tanskalaisten tukijoiden tekemä havainto (vaikka ei ensimmäinen tiedemaailmassa) on monelta kannalta positiivinen ongelma. Kansanterveyden kannalta on hyvä, että kasvavalla joukolla ihmisiä on kiinnostus huolehtia terveydestään. Usean käyttäjätutkimuksen mukaan (mm. TNS-Gallup luontaistuotteiden käyttäjätutkimus 2007 ja 2013) ravintolisiä käytetään täydentämään ravitsemusta ja toiseksi erilaisten vaivojen itsehoitoon. Suunta on ehdottomasti oikea, vaikka tutkijoille tulee jatkossa tämän asian kanssa yhä useammin lisää liikkuvia palikoita tutkimusryhmää valitessa tai tuloksia analysoitaessa.

Mika Rönkkö,
toiminnanjohtaja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry