Arkisto :: 2016
TUTKIMUKSIA LYHYESTI
 

Latva-artisokka Cynara scolymus

Artisokka on yksi maailman vanhimmista lääkekasveista jolla on useita terveysvaikutuksia. Tutkimuksen mukaan latva-artisokassa yhdistyvät ominaisuudet, jotka tekevät siitä erittäin käyttökelpoisen itsehoitovalmisteen rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin.

Jo aikaisemmin sen on todettu laskevan veren kokonaiskolesterolia, suojaavan maksaa ja tehostavan ruoansulatusta.  Nyt sen osoitettiin madaltavan aterian jälkeisiä sokeripiikkejä, millä on tärkeä merkitys nk. metabolisen syndrooman ehkäisyssä ja hoidossa.

Saksalainen tutkijaryhmä kiinnostui latva-artisokasta metabolisessa oireyhtymässä sen monien, jo aiemmin dokumentoitujen ja tässä yhteydessä merkityksellisten ominaisuuksien ansiosta. Merkittävin niistä on, että artisokkauutteen on todettu laskevan veren rasvoja (triglyseridejä) ja kokonaiskolesterolia jo 6 viikon käytön jälkeen.

Latva-artisokan tärkeimpinä tehoaineina pidetään polyfenoleihin kuuluvia kahvihappojohdannaisia, flavonoideja ja seskviterpeenilaktoneja. Samat aineet saavat aikaan myös latva-artisokan ruoansulatusta edistävän vaikutuksen: se torjuu rasvaisen ruoan aiheuttamia ruoansulatusvaivoja (dyspepsiaa) aktivoimalla maksassa sappinesteen eritystä ja lisäämällä sen virtausta.

Laboratoriotesteissä todettiin latva-artisokan estävän merkittävästi alfa-amylaasientsyymin aktiivisuutta. Kiinnostavaa oli myös, että artisokkauutteella saatiin parempi estovaikutus kuin käyttämällä sen yksittäisiä tehoaineita. Tehokkain oli latva-artisokan vesi-etanoliuute. Tulosten perusteella tutkijat suosittelevat latva-artisokkauutetta metabolisen oireyhtymän ehkäisyyn ja elämäntapamuutosten tukihoidoksi. Lupaavat tulokset kannustavat lisätutkimuksiin.

Tutkimusviite:  Meizig MF, Funke i. Neue Ansatzpunkte für Einsatz der Artischocke bei Diabetes mellitus Typ 2. Zeitschrift für Phytotherapie  2010; 31: 236-240

Tutkimukset osoittavat, että artisokan flavonoideja sisältävällä lehtitiivisteellä on positiivisia vaikutuksia endoteelisolujen typpioksidisynteesiin (eNOS) ihmisen endoteelisoluissa. Tämän vuoksi artisokalla on positiivisia ominaisuuksia sepelvaltimoihin. Artisokan lehtiuute vähentää mm. elimistössä tulehdusta aiheuttavien sytokiinien toimintaa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24662080

 

Alfa-lipoiinihappo
Alfa-lipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen ja toimii sen vuoksi aktiivisesti sekä solun sisä- että ulkopuolella. Pienimolekyylisenä ja silti rasvaliukoisena se pystyy kulkeutumaan jopa aivoihin ja muihin keskushermoston osiin. Alfa-lipoiinihapon kyky ohittaa veri-aivoeste ja lisäksi läpäistä solukalvo tekee siitä tehokkaan hermostoa suojaavan antioksidantin. Tutkimukset osoittavat, että alfa-lipoiinihappo kykenee suojaamaan aivoja oksidatiiviselta stressiltä.

Tutkimukset vahvistavat, että alfa-lipoiinihappo torjuu mm. tulehdusta tuottavan sytokiini TNF-α:n aiheuttamaa haitallista toimintaa.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24489443

 

Asetyyli-L-karnitiini, alfa-lipoiinihappo ja Alzheimerin tauti
Ikääntymiseen liittyvien dementioiden, kuten Alzheimerin tautiin on yhdistetty verisuonten häiriöt, kuten korkea verenpaine, diabetes ja ateroskleroosi. Nämä riskitekijät aiheuttavat iskemiaa, tulehdusta, hapettumista ja siten kudoksen läpivirtausta, mikä johtuu suurelta osin reaktiivisista happiradikaaleista (ROS), joiden uskotaan aiheuttavan mitokondriovaurioita. Hermosolujen mitokondriot ovat erityisen alttiita oksidatiiviselle stressille.

Tutkimuksessa havaittiin, että mitokondrioita voidaan suojata tietyillä antioksidanteilla, kuten asetyyli-L-karnitiinilla ja alfa-linoleenihapolla. Nämä aineet ovat potentiaaleja vaihtoehtoja etsittäessä uusia aineita Alzheimerin taudin hoitoon. Mitokondriot ovat kehon energiantuottajia ns. soluvoimaloita joiden väheneminen on liitetty useisiin kroonisiin sairauksiin mm. kilpirauhasen käänteisongelmaan ja väsymysoireyhtymään. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21222631

 

Boswellia -yrtti
Boswellia, ja erityisesti sen merkittävä bioaktiivinen yhdiste asetyyli-11-keto-β-bosvel-hapolla (AKBA), on voimakkaita tulehdusta estäviä (anti-inflammatorisia) ominaisuuksia. Tutkimuksissa on osoitettu, että AKBA pystyy vähentämään erilaistumista ihmisen CD4 (+) Th eli T-auttaja soluissa (tarkemmin Th1 ja Th17 soluissa) joiden tiedetään aiheuttavan mm. autoimmuunisairauksista MS-tautia, jolloin ne tasapainottavat tilannetta lisäämällä Th2- ja Treg-solujen erilaistumista. Lisäksi AKBA vähentää tulehdusta aiheuttavan sytokiini IL-1β: n vaikutusta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24469975

Boswellia on tunnettu myös sen kyvystä ehkäistä tulehdusta aiheuttavan COX2 entsyymin toimintaa kehossa. Boswellia toimii hieman eri mekanismilla kuin kurkuminoidit ja sen vuoksi ne yhdessä kurkumiinin kanssa vähentävät kipua ja tulehdusta vielä tehokkaammin.

 

Orapihlaja Crataegus

Orapihlajaa on paljon tutkittu, ja sitä pidetään yhtenä tehokkaimmista itselääkintään sopivista miedoista sydänrohdoista. Orapihlajan tärkeimmät tehoaineet ovat prosyanidiinit ja flavonoidit. Nämä yhdisteet parantavat sydänverenkiertoa, sydämen hapenottokykyä ja sydänlihaksen supistumiskykyä, vahvistavat sydäntä, ehkäisevät sydämen kouristuksia sekä rauhoittavat ja tasapainottavat sydämen toimintaa.

Orapihlajaa suositellaan käytettäväksi erilaisiin sydäntuntemuksiin, esimerkiksi paineen ja puristuksen tunteeseen rinnassa, stressioireisiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja sydämen rauhattomuuteen. Orapihlajalla voi helpottaa myös nukahtamista silloin, kun on stressaantunut tai sydän on yliaktiivinen ja karkottaa unen. Liikuntaa aloittelevalle ja erityisesti aktiiviliikkujalle orapihlaja sopii vahvistamaan muutoin tervettä sydäntä ja nopeuttamaan palautumista liikuntasuorituksen jälkeen.

Orapihlajalla ei ole havaittu haittavaikutuksia. Sydänlääkityksen rinnakkaiskäytössä on kuitenkin noudatettava varovaisuutta, sillä orapihlaja saattaa vahvistaa useiden sydänlääkkeiden vaikutusta.

Tässä 12 viikon tutkimuksessa Crataeguksella oli merkittävä vaikutus aerobisessa liikunnassa sen alentaessa ateroskleroosin ja sydänongelmien riskiä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26687477

Eläintutkimuksessa, jossa tuotettiin verisuonitukos karrageenin avulla, voitiin orapihlajavalmisteen avulla estää verisuonitukoksia. (Karrageenia lisätään mm. kermaan ym. elintarvikkeisiin sakeuttamisaineena.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25243870

 
Takaisin arkisto sivulle