Latva-artisokka Cynara scolymus
Artisokka on yksi maailman vanhimmista lääkekasveista jolla on useita terveysvaikutuksia. Tutkimuksen mukaan latva-artisokassa yhdistyvät ominaisuudet, jotka tekevät siitä erittäin käyttökelpoisen itsehoitovalmisteen rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin.
Jo aikaisemmin sen on todettu laskevan veren kokonaiskolesterolia, suojaavan maksaa ja tehostavan ruoansulatusta. Nyt sen osoitettiin madaltavan aterian jälkeisiä sokeripiikkejä, millä on tärkeä merkitys nk. metabolisen syndrooman ehkäisyssä ja hoidossa.
Saksalainen tutkijaryhmä kiinnostui latva-artisokasta metabolisessa oireyhtymässä sen monien, jo aiemmin dokumentoitujen ja tässä yhteydessä merkityksellisten ominaisuuksien ansiosta. Merkittävin niistä on, että artisokkauutteen on todettu laskevan veren rasvoja (triglyseridejä) ja kokonaiskolesterolia jo 6 viikon käytön jälkeen.
Latva-artisokan tärkeimpinä tehoaineina pidetään polyfenoleihin kuuluvia kahvihappojohdannaisia, flavonoideja ja seskviterpeenilaktoneja. Samat aineet saavat aikaan myös latva-artisokan ruoansulatusta edistävän vaikutuksen: se torjuu rasvaisen ruoan aiheuttamia ruoansulatusvaivoja (dyspepsiaa) aktivoimalla maksassa sappinesteen eritystä ja lisäämällä sen virtausta.
Laboratoriotesteissä todettiin latva-artisokan estävän merkittävästi alfa-amylaasientsyymin aktiivisuutta. Kiinnostavaa oli myös, että artisokkauutteella saatiin parempi estovaikutus kuin käyttämällä sen yksittäisiä tehoaineita. Tehokkain oli latva-artisokan vesi-etanoliuute. Tulosten perusteella tutkijat suosittelevat latva-artisokkauutetta metabolisen oireyhtymän ehkäisyyn ja elämäntapamuutosten tukihoidoksi. Lupaavat tulokset kannustavat lisätutkimuksiin.
Tutkimusviite: Meizig MF, Funke i. Neue Ansatzpunkte für Einsatz der Artischocke bei Diabetes mellitus Typ 2. Zeitschrift für Phytotherapie 2010; 31: 236-240
Tutkimukset osoittavat, että artisokan flavonoideja sisältävällä lehtitiivisteellä on positiivisia vaikutuksia endoteelisolujen typpioksidisynteesiin (eNOS) ihmisen endoteelisoluissa. Tämän vuoksi artisokalla on positiivisia ominaisuuksia sepelvaltimoihin. Artisokan lehtiuute vähentää mm. elimistössä tulehdusta aiheuttavien sytokiinien toimintaa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24662080 |