Käänteinen T3 dominanssi (rT3) jota kutsutaan myös kudostason kilpirauhashormonien vajaatoiminnaksi, ei näy TSH ja T4V kilpirauhasarvoissa. Ongelma tulee siitä, että T4 ei muutukaan T3V:ksi, vaan ei aktiiviseksi, rT3 hormoniksi. Oireina ovat tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mm. voimakas väsymys, uupumus, aineenvaihdunnan heikkous, alilämpöisyys ja usein myös mielialaongelmat.
T3 käänteisen dominanssin oireena voi olla myös TSH:n painuminen lähes mittaamattomiin. Virallinen puoli hoitaa näitä potilaita Tyrazol-lääkkeellä kilpirauhasen "liikatoiminnasta". Nämä potilaat lihovat, kun todellisessa kilpirauhasen liikatoiminnassa laihdutaan. Todellisena syynä on usein kilpirauhasen rT3 ongelma. Pahimmassa tapauksessa potilaalta on tuhottu kilpirauhanen radiojodihoidolla tai leikattu kilpirauhanen pois ja aloitettu Thyroxin-lääkitys. Thyroxin ei useinkaan poista oireita, kuin hetkeksi. Tilanne paljastuu, kun tehdään laaja kilpirauhasen toimintaa kuvaava laboratorio määritys. Oikea hoito rT3 ongelmassa on T3-lääkitys ei Tyrazol tai kilpirauhasen tuhoaminen.
Syy rT3 ongelmaan on yleensä pitkittynyt stressi, taustalla voi olla myös dejodinaasientsyymi-2:n geenivirhe, josta kerrottiin aiemmin. Elimistön liiallinen tai liian vähäinen kortisolin/DHEA:n tuotanto haittaa T4 hormonia muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi, jonka seurauksena T4 muuttuukin rT3 hormoniksi. Vaikka liian korkea stressitaso palautuisi normaalille tasolle, ei rT3-ongelma korjaannu itsestään, kuten tapahtuu eläimillä. rT3:lla on sama molekyylirakenne, kuin aktiivisella T3:lla, mutta se on T3:n peilikuva ja näin ollen se sitoutuu reseptoriin ylösalaisin. rT3 siis estää aktiivisen T3:n sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhashormonituotanto häiriintyy. rT3 dominanssin hoito vaatii yleensä T3 kilpirauhaslääkkeen, jota annetaan yksistään monoterapiana. Jos elimistö tuottaa liian vähän kortisolia, tai on epäily fyysisten oireiden perusteella alentuneesta kortisolin tuotannosta, tulee lisämunuaisen kuorikerroksen toimintaa tukea hyvillä ravintolisillä ja mahdollisesti pienellä, fysiologisella hydrokortisoni annoksella.
|