Arkisto :: 2015
DNA geenitutkimuksilla ja toiminnallisilla mittauksilla kohti yksilöllistä terveydenhoitoa

Nordic Laboratories koulutuksessa mukana olivat vasemmalta fytonomi Miia Haikonen, homeopaatti ja kouluttaja Merja Lindström, luennoitsija Umahro Cadogan

Nordic Laboratories järjesti Suomessa huhtikuussa 2015 DNA koulutuksen jossa oli mukana terapeutteja, terveydenhuollon ammattilaisia, lääkäreitä, tutkijoita ym. ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta kiinnostuneita. Biokemiallisten testien avulla voidaan mitata valtava määrä erilaisia markkereita, jotka kuvastavat elimistön tilaa ja toimintaedellytyksiä. Yleisimmin käytettyjä testejä ovat genetiikka, ravintoaineet, ruoansulatus- ja suolisto, sydänterveys, hormonit ja immuunijärjestelmä.


Kouluttajana tilaisuudessa toimi Umahro Cadogan joka on ravitsemus- ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, University of Western States:sta, Portlandista. Hän on kirjoittanut useita terveysaiheisia kirjoja. Umahro luennoi ja kouluttaa ympäri maailmaa sekä auttaa maailmanluokan urheilijoita saavuttamaan optimaalisen terveyden ja suorituskyvyn. Umahro on myös ollut mukana valitsemassa ja arvioimassa DNAlife™ testiprofiileja. Hän johtaa menestyvää klinikkaa, jossa hän käyttää Nordic Laboratoriesin testejä. Umahro Cadogan painottaa koulutuksessa erityisesti sitä, että ihminen voi itse omilla valinnoillaan joko jouduttaa tai estää/hidastaa sairauksien syntyä. "geenit lataavat aseen, mutta ympäristö painaa liipaisimesta" toteaa Umahro.

Mitä kannattaa mitata?
Koska erilaisia määrityksiä on suuri määrä, niin aluksi kartoitetaan asiakkaan kärsimät oireet ja sukutausta, jonka pohjalta pystytään valitsemaan hänelle yksilöllisesti paras tai parhaat testit.

Mitä tuloksilla tehdään?
Testitulosten pohjalta asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, korjataan mahdolliset ravintopuutokset ja kartoitetaan hänelle optimaalinen ravitsemus. Tällaisella hoidolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia, parantaa omaa terveydentilaa ja mahdollisesti torjua uhkaavia sairauksia.

DNA Health
DNA Health on funktionaalisen lääketieteen geneettinen perustesti, jossa tarkastellaan 23 geeniä jotka ovat mukana 7 eri keskeisissä biologisissa prosessissa. DNA Health avulla saadaan tietoa mm. rasva-aineenvaihdunnasta, hapetusstressistä, tulehdustiloista, luustoterveydestä, insuliiniresistenssistä, rauta-aineenvaihdunnasta sekä elimistön kyvystä poistaa haitallisia aineita ja myrkkyjä kehosta (detoksifikaatio). Lisäksi testi mittaa tiettyjen geenien metylaatiota, joka kertoo siitä ovatko geenit luettavissa tai suljettuina. Tämän testin avulla voidaan arvioida myös ihmisen alttiutta sairastua syöpään. Esimerkiksi riski sairastua syöpään voi olla olemassa, mutta syöpää ei synny sikäli kun tämä otetaan huomioon pitämällä geeni suljettuna eli vaikuttamalla siihen ravitsemuksen tai muiden elintapojen kautta, toteaa Umahro Cadogan. Tämä testi antaa erittäin paljon sellaista tietoa, johon ihminen voi itse vaikuttaa korjaamalla elintapojaan terveellisempään suuntaan.

DNA Sport
Tarkastelee 20 geeniä joilla on vaikutusta urheilusuoritukseen kolmella oas-alueella, fysiologiset tehtävät, voima ja kestävyys, rakenteellinen eheys, jänteet ja sidekudokset sekä palautuminen, harjoittelurytmi ja ravitsemus. Tällä tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa mm. siihen, mikä on yksilön vahvimmat osa-alueet ja missä lajeissa hänellä on parhaat edellytykset saavuttaa huipputuloksia. Ja mitkä ovat ne keinot jolla kehon toimintoja tulisi tukea.

Laaja kilpirauhaspaneeli
Tarkastelee kilpirauhasen toimintaa laaja-alaisesti. Tutkimuksella saadaan selville tuottaako elimistö kilpirauhasen vasta-aineita eli kärsiikö ihminen kilpirauhasen tulehduksesta. Tutkimuksella nähdään kilpirauhasen stimuloivan hormoniin TSH pitoisuus sekä T4 vapaan hormonin määrä. Ja mikä tärkeintä T3 vapaan (T3v) sekä käänteisen T3 (rT3) määrä. Mittaamalla T3v ja rT3 pitoisuudet, voidaan näiden hormonien suhde laskea ja nähdä tuottaako elimistö liikaa rT3:a ns. jarruhormonia. Jos rT3 hormonia on liikaa suhteessa T3 vapaaseen hormoniin, niin ihminen kärsii silloin ns. käänteisongelmasta tai toiselta nimeltä rT3 dominanssista.

DIO2 (Deiodinase 2)
DIO2 on aivoperäisen kilpirauhashormoni T3:n tuottaja. Tämä testi on tärkeä erityisesti sellaisille kilpirauhaspotilaille jotka ovat Thyroxin lääkityksellä, mutta he kärsivät silti selkeistä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista mm. ylipaino, aineenvaihdunnan heikkous, ummetus, heikko hiusten kasvu tai kaljupäisyys, uupumus, masentuneisuus sekä lämmönsäätely ongelmat.

Toinen ryhmä joka voi hyötyä DIO2 testistä ovat henkilöt joilla on tyypilliset kilpirauhasenvajaatoiminta oireet ja heille on jo kokeiltu Thyroxin lääkettä, mutta siitä ei ole ollut heille hyötyä.

Kolmas ryhmä ovat henkilöt joilla on tyypilliset kilpirauhasenvajaatoiminnan oireet, mutta heillä TSH, T4 vapaa (T4v) ja T3 vapaa (T3v) arvot ovat hyvin viitealueilla.

DIO2 testin avulla voidaan saada tietoa dejodinaasi-entsyymin toiminnasta aivoissa. DIO2 on entsyymi joka muuttaa T4 kilpirauhasen varastohormonin aktiiviseksi T3 hormoniksi. Jos henkilöllä on DIO2 entsyymin mutaatio, niin tämä muunto ei onnistu tai se on vajavaista. Seerumista kilpirauhashormoneita mitattaessa voi näyttää siltä, että T3 hormonia on aivan riittävästi, sillä elimistöllä on useampi T3 hormonia tuottava entsyymi. Vaikka DIO2 olisikin täydellisesti mutatoinut eli puuttuisi kokonaan, muiden kudosten T3:a tuottavat hormonit, kuten DIO1 voivat osittain paikata tilannetta. Mutta herää kysymys, kuinka paljon nämä yksilöt kärsivät aivoperäisen T3:n puutteesta? Kiinnostavaa on myös se, missä määrin esim. kehitysvammaisuus johtuisi DIO2:n täydellisestä mutaatiosta?

Jos kilpirauhaspotilaalla on tämä DIO2 geenivirhe, niin hän tarvitsee hoidoksi T3 kilpirauhaslääkettä eikä T4 Thyroxinia. DIO2 entsyymin mutaatio on osoittautunut syyksi jo monen kilpirauhaspotilaan huonoon hoitovasteeseen Thyroxin lääkkeellä.

Bloodspot Amino Acids 20
Aminohappoprofiilissa mittaan 20 aminohapon tasot. Tämä testi on hyödyllinen henkilöille joilla on uupumusta ja masennusta, kroonista kipua tai hormonien epätasapainoa. Myös silloin jos on syytä epäillä ravintoainepuutoksia tai ravintoaineiden imeytymisongelmia sekä henkilöille joilla on vaikea rakentaa lihasmassaa. Aminohappojen mittauksella voidaan saada selvyyttä käytös- ja mielialaongelmiin. Esim. liian korkea aminohappo histidiinin pitoisuus elimistössä voi johtaa stressiin, ahdistukseen, häiriökäyttäytymiseen ja sillä voi olla osuutta myös skitsofreniaan.

Liian vähäinen aminohappo tyrosinin saanti voi olla puolestaan yhteydessä kilpirauhasen huonoon toimintaan. Tyrosiini yhdistää jodiatomit muodostaakseen aktiivista kilpirauhashormonia. Tämän vuoksi alhaiset tyrosiini pitoisuudet on yhdistetty kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Metioniini on elimistölle välttämätön aminohappo joka auttaa rasvojen pilkkomisessa ja siten ehkäisee rasvan kertymistä maksaan ja valtimoihin. Metioniin puute voi aiheuttaa mm. ruoka-aine allergioita, ruokaintoleransseja, oppimisvaikeuksia, pahantuulisuutta ja hyperaktiivisuutta sekä sydän- ja verisuonitauteja.

CSAP x2
(Comprehensive Stool Analysis & Parasitology x2, täydellinen uloste- ja parasiitti-analyysi)

Testillä voidaan tutkia laajasti ruoansulatuselimistön ja suoliston toimintaa. Testi soveltuu erityisesti henkilöille jolla on ruoansulatuskanavan ja suoliston oireita. Testi mittaa mikrobien epätasapainoa (haitallinen floora, hiivan liikakasvu ja parasiitit). Tarkastelee paksusuolen kuntoa ja mittaa hyvien bakteerien määrää sekä saadaan tietoa imeytymishäiriöistä. Lisäksi analysoidaan tulehdusmarkkerit, lyhytketjuiset rasvahapot, entsyymimarkkerit, sappinesteen ja vatsahapon tasot, hiilihydraattien imeytymishäiriö jne.

Nordic Laboratories
Tässä on kuvattu vain pieni osa testeistä joita voidaan käyttää yksilöllisen terveydenhoidon tukena. Testien tekijä Nordic Laboratories on perustettu lähes 20 vuotta sitten ja heidän tavoitteena tarjota ihmisille ja terveydenhoidon ammattilaisille selkeitä ja luotettavia laboratoriotestejä. Testien avulla on tarkoitus tukea ja edistää yksilöllistä terveydenhoitoa sitoutuneena tieteeseen ja innovatiivisuuteen.

Merja Lindström