Kun kilpirauhasesi toimii kunnolla eikä laiskottele, on mielialasi hyvä, askel on reipas ja läskit karisevat. Jos, taas kilpirauhasesi kiiruhtaa hitaasti kärsit monenlaisista ongelmista. Väsyttää ja masentaa, olet aloitekyvytön etkä saa mitään aikaiseksi. Ylipainoa kertyy eivätkä mitkään dieetit tehoa, vaikka söisit kuinka vähän. Kolesteroli ja sokerit ovat koholla. Muisti pätkii eikä seksi kiinnosta. Palelet helposti ja kärsit alilämmöstä. Kaiken kaikkiaan tunnet olosi uupuneeksi ilman näkyvää syytä ja kilpirauhasarvotkin näyttävät olevan normaalialueella.
Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneja jotka ovat elintärkeitä keholle. Kilpirauhashormonien toimintaa ei pystytä mittaamaan suoraan verestä. Hormonit syntyvät vasta kohdesoluissa, jonka vuoksi verianalyysit ovat parhaimmillaankin viitteellisiä. Verestä voidaan mitata kilpirauhasen omien hormonien määriä (S-T4 ja S-T4-V). Näiden arvojen tulkinta on aika epävarmaa eikä onnistu kokemattomalta lääkäriltä. Parempi on mitata käskijähormonia tyreotropiini (S-TSH), jonka määrä suurenee vajaatoiminnassa. TSH toimii ikään kuin piiskurina, joka piiskaa kilpirauhasen töihin, jos se laiskottelee. Piiskan ansiosta kilpirauhanen tuottaa enemmän TSH:ta verenkiertoon. Kun tätä hormonia pääsee verenkiertoon, se käskee muita hormoneita muualla kehossa. Kilpirauhasen määräyksiä tottelevat mm. verenkierto, lämmönsäätely, ruoansulatus, monet lihakset, sukupuolirauhaset, aineenvaihdunta ja monet muut.
Alilämpö voi paljastaa vajaatoiminnan
1950-luvulla ei ollut kilpirauhasen toimintaa mittaavia verikokeita lainkaan, vaan sitä arvioitiin peruslämpötilan perusteella. 1960-luvulla alkoi tulla verimittauksia, jotka antoivat hieman lisäviitteitä diagnostiikkaan. Kilpirauhanen on elimistön termostaatti, joka säätelee lämmöntuotantoa. Ensimmäiset viitteet kilpirauhashäiriöstä saattaakin olla lämmön säätelyn häiriintyminen. Kuumat aallot ja vilutus voivat siis johtua muistakin, kuin vaihdevuosista. Mittaa kehosi lämpö kainalosta noin 5 minuuttia ylösnoususta. Tee näin 2 viikon ajan. Jos aamulämpösi on 36 asteen alapuolella yli 50%:ssa, on se mahdollisen vajaatoiminnan merkki.
Lievä vajaatoiminta yleistä
Kun liikutaan veriarvojen reuna-alueilla tai eri arvot lyövät toisiaan korville, tarvitaan potilaan omatoimisuutta salapoliisityössä. Kiireisellä ja kokemattomalla terveyskeskuslääkärillä ei juurikaan ole mahdollisuutta päästä ”jyvälle” mahdollisesta kilpirauhasen vajaatoiminnasta ilman potilaan apua. Lievä vajaatoiminta on erittäin yleistä ja se on potilaalle paha riesa, koska lääkärit tuijottavat usein vain viitearvoja ja jättävät potilaan oireet huomiotta.
Suomessa seerumin TSH:n viitearvot ovat n. 0.4-4 mU/l, mutta esimerkiksi USA:ssa uudehko suositus on 0.3-3mU/l. Monissa maissa yläraja on jopa 2. Valtaosalla niistä, joilla on normaali kilpirauhastoiminta, TSH on ale 2.5. Tärkeintä on kuitenkin huomioida potilaan oireet ja tehdä johtopäätökset niiden perusteella, olipa arvo sitten 2-4, eikä tuijottaa pelkkiä viitearvoja. Muutaman kuukauden käytön jälkeen potilas yleensä itse tietää, onko Thyroxin lääkityksestä apua ja kannattaako sitä jatkaa.
Synteettinen hormoni ei aina toimi
Vajaatoiminnan toteamiseen tarvitaan perusteellinen oirekuva. Vajaatoiminnasta kärsivä on usein ylipainoinen. Hänelle eivät laihdutuskuurit yleensä tehoa. Kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Väsymys ja masennus ovat tyypillistä, kuiva iho, turvotus, palelu, ummetus, hidas sydämen syke, lihas- ja nivelkivut, käheys, kuorsaaminen sekä psyykkinen hitaus ovat yleisiä oireita. Moni potilas joka syö mielialalääkkeitä, selviäisi oireistaan Thyroxin lääkityksellä. Thyroxin on synteettinen kilpirauhashormoni, jolla vajaatoimintaa pyritään korjaamaan. Synteettinen valmiste ei toimi kuitenkaan kaikille, sillä se ei ole kilpirauhasen itsensä tuottamaa hormonia. Onneksi, nykyisin on saatavilla kanadalaista Thyroid nimistä luonnonmukaista kilpirauhashormonia, joka sopii yleensä kaikille. Sen saaminen vaatii kuitenkin lääkärin kirjottaman erityislupa reseptin.
Kilpirauhasen tulehdus
Pidä kaulasi lämpimänä, sillä kylmä on kilpirauhasen vihollinen, josta voi olla seurauksena hankala kilpirauhasen tulehdus. Kilpirauhasen vasta-aineita voidaan mitata verestä (S -TPOAb ja S –TyglAb). Kilpirauhasen tulehduksessa vasta-aineet nousevat useiksi vuosiksi ja johtavat useimmiten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ne jotka saavat vajaatoiminnan kilpirauhastulehduksen seurauksena, kärsivät vain harvoin ylipainosta. Kilpirauhasen tulehduksesta johtuvat oireet muistuttavatkin liikatoiminnan oireita, vaikka potilas kärsii todellisuudessa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja tarvitsee usein Thyroxin lääkityksen. Potilas on hermostunut ja käy ylikierroksilla, sydän tykyttää, on univaikeuksia ja kovaa hikoilua. Verenpaine saattaa olla erittäin alhainen. Kun tila pahenee, tulee mukaan vapinaa, hengenahdistusta, laihtumista vaikka syö runsaasti, ripulia ja voimakasta uupumusta. Kilpirauhastulehduksen toteaminen on lääkäreille usein hankalaa, koska TSH ja T- 4V ovat lähes aina viitealueella, potilas joutuukin juoksemaan lääkäriltä toiselle löytääkseen syyn oireilleen.
Stressi kilpirauhasen vihollinen
Kilpirauhanen reagoi herkästi stressiin. Stressihormonit piiskaavat kilpirauhasta ylitoimintaan. Jarrumekanismi saattaa puuttua kilpirauhaselta silloin, kun elimistö käy muutenkin ylikierroksilla. Erityisesti työuupumus, aviokriisit, työttömyys, liian vähäinen yöuni ja muu psyykkinen rasitus voivat myös ajaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Liikunta on hyväksi kilpirauhaselle, koska se laskee stressihormoneja ja lisää kilpirauhasen hormonieritystä
Näin hoidat itse kilpirauhasta
Kilpirauhaslääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Voit kuitenkin kokeilla lievissä oireissa itsehoitoa. Ota homeopaattista kilpirauhasvalmistetta muutaman kuukauden ja katsoa aktivoituuko toiminta riittävästi. On tärkeää että sinkkiä on elimistössä myös tarpeeksi, koska sinkin puute voi hidastaa tyroksiinin vapautumista kilpirauhasesta verenkiertoon. Jodi ja seleeni ovat myös tärkeitä hivenaineita hoidettaessa kilpirauhasen vajaa toimintaa luonnonmukaisesti. Japanilaiset tutkijat ovat havainneet puolestaan, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä välttämättömät rasvahapot ovat usein epätasapainossa, joka saadaan korjaantumaan omega-3-rasvahapposarjan EPA-rasvahappovalmisteella. A- ja D- vitamiinit tukevat myös kilpirauhasen toimintaa.
Luontaistuotteet ja lääketeollisuus
Törmään tuon tuostakin kysymykseen, ”jos luontaistuotteet ovat niin tehokkaita kuin väitetään, niin miksi lääketeollisuus ei ole niistä kiinnostunut”. Vastaus on hyvin yksinkertainen, koska luonnonlääkkeitä ei voi patentoida, niillä ei voi silloin tehdä myöskään miljardibisnestä. Lääketeollisuus perustaa voittonsa juuri patentteihin, eikä siihen mikä ihmisille olisi parasta ja edullisinta.
Antti Arstila
Professori, lääkäri |