Eläinten hoito
MUNUAISTEN VAJAATOIMINTA KOIRILLA

Munuaisten tärkein tehtävä on puhdistaa verta. Munuaisten vajaatoiminnassa tämä puhdista-minen ei tapahdu niin kuin pitäisi, ja elimistöön alkaa kerääntyä haitallisia aineenvaihdun-tatuotteita. Tämän johdosta koiralle voi ajan myötä kehittyä krooninen myrkytystila, urean kerääntyessä elimistöön.

Vajaatoiminnan syitä ovat yleensä erilaiset lääke-, lisäaine- ja saastemyrkytykset.

Vajaatoiminnan alkuoireita:
- lisääntynyt juominen
- runsas vaalea virtsa
- virtsanpidätysvaikeudet
- selän köyristely
- arka selän ja munuaisten alue

Myöhempiä oireita:
- ruokahaluttomuus
- oksentelu
- ummetus tai ripuli
- pahanhajuinen hengitys
- huonolaatuinen karva ja runsas karvanlähtö
- ihottumat

Munuaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa luonnonmukaisin menetelmin, jolloin ruokavalion lisäksi käytetään erilaisia homeopaattisia valmisteita, yksilökohtaisesti valittuna. Myös joidenkin lisäravinteiden käyttö on suositeltavaa, mutta nekin valitaan yksilökohtaisesti ja ruokavalion mukaan.

Tärkeintä hoidossa on oikea ruokavalio, jossa kiinnitetään erityistä huomiota proteiinien laatuun ja määrään. Viralliset tahot suosittelevat helposti teollisia valmisruokia, jotka on tarkoitettu munuaistautia sairastaville koirille. Ruokien markkinoijat kehuvat, että ravintoaineet ovat juuri oikeassa suhteessa näissä valmisruuissa, ja samalla he kieltävät kotiruoan syöttämisen. Kieltoa perustellaan yleensä tasapainon säilymisellä, mutta suurin syy lienee rahallinen voitto. Nämä valmisruoat ovat erittäin kalliita ja sekä valmistaja, että markkinoija tienaavat huimia summia näillä valmisteilla.

Kannattaa aina muistaa seuraavia seikkoja kaikista valmisruuista:
valmisruuatkin valmistetaan ruoka-aineista, kuten viljoista, eläinkunnantuotteista, ym.
- valmisruokien raaka-aineet ovat yleensä ihmisille kelpaamattomia ja erityisesti eläinkunnan tuotteiden alkuperä on ollut hyvin kyseenalainen (mm. lopetettuja lemmikkieläimiä ja auton alle jääneitä villieläimiä käytetään proteiiniraaka-aineen valmistuksessa, LUE LISÄÄ)
- valmisruokien vitamiinit ovat synteettisiä, jolloin niiden hyväksikäytettävyys on huomattavasti heikompaa, kuin luonnonvitamiinien
- valmisruoat ovat kypsytettyjä, jolloin kaikki tärkeät entsyymit ovat tuhoutuneet käsittelyssä
- valmisruokiin joudutaan lisäämään erilaisia säilöntä-, väri- ja muita lisäaineita, jotka aiheuttavat erilaisia ongelmia, kuten allergioita, maksa- ja munuaisvaurioita, ym. ja erityisen paljon käytetään E320 eli BHA:ta, jonka on todettu aiheuttavan mm. syöpää koe-eläimille

Erilaiset elintasosairaudet ovat lisääntyneet koirilla samaa vauhtia, kun niille on alettu syöttämään teollisesti valmistettuja muonia. Tänä päivänä koirien yleisin kuolinsyy on syöpä. Vielä 1980-luvulla koirien omistajat saivat eläinlääkäriltä ruokaohjeet, miten kotona valmistetaan esim. munuaissairaalle koiralle oikeanlaista ruokaa. Vasta 1990-luvun alussa yleistyivät nämä valmiit dieettiruoat, ja siitä lähtien eläinlääkärit ja jälleenmyyjät ovat niitä kilvan myyneet.

Munuaisdieetti koiralle
(lähteenä käytetty Mark L Morrisin ja Ulla Kivimäen ohjeita)

100g naudan tai broilerin jauhelihaa tai adukipapuja
1 keitetty kananmuna (mieluiten luomu tai vapaa)
n. 2 dl keitettyä täysjyvä- tai tummaa riisiä
n. 1 dl keitettyä ohraa
kasviksia vaihdellen n. 1-2 dl
(palsternakka, kaalit, tarhapavut, persilja, porkkana,
vihreät lehtivihannekset, alfan idut, vesikrassi)
1 rkl seesami- tai oliiviöljyä valmiiseen ruoka-annokseen
½-2 tl kalsiumkarbonaattia (kivennäisainejauhe + B)
ruoka-annokseen, koiran koosta riippuen
½ tl – 1 rkl kalanmaksaöljyä, koiran koosta riippuen,
2-3 x viikossa valmiiseen ruoka-annokseen

Munuaissairaille koirille ei suositella oluthiivaa eikä merilevää. Luujauho ei myöskään ole suositeltavaa, sillä munuaisvikaisilla on yleensä veressä liian vähän fosfaatteja, jolloin maitokalkki ja kalsiumkarbonaatti ovat suositeltavampia.

Jos koiralla on valkuaista virtsassa, tulee ruoan proteiinimäärää suurentaa yhdellä kanan-munalla tai n. 60g rahkaa tai juustoa.

Ruokamäärät:
Paino Annos/pv
2-5kg n. 90-250g
6-10kg n. 270-500g
11-20kg n. 500-700g
21-30kg n. 700-1000g
31-50kg n. 1000-1500g
Ruokamäärä vaihtelee koiran aktiivisuuden mukaan. Pääsääntönä on, että koira pysyy sopivassa kunnossa, ei liian laihana, eikä liian lihavana.

Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivää koiraa voidaan hoitaa myös raakaravinnolla eli barfilla. Raakaravinto on aina paras vaihtoehto, mutta yllämainittua ohjettakin voi noudattaa ainakin osittain raakaruokintana. Erityisesti raaka liha ja kananmuna, sekä kasvikset raakana ja soseutettuna ovat hyvä entsyymilisä ruokintaan.

Luontaishoidoista myös apua
Oikein valituilla luontaistuotteilla ja homeopaattisilla valmisteilla, saadaan myös hyviä tuloksia munuaisten vajaatoiminnassa. Valmisteilla aktivoidaan elimistön toimintaa, jotta munuaiset pystyvät tehokkaammin suoriutumaan kuona-aineiden poistosta ja muista tärkeistä tehtävistä.

Marjo Sukeva

Takaisin eläinten hoito sivulle