Arkisto :: 2018
B-vitamiinien puute altistaa monenlaisille sairauksille
 

Geenitutkimusten myötä vitamiinien puutoksista saadaan jatkuvasti uutta tietoa ja ymmärrystä siitä, miten merkityksellistä on saada riittävästi kaikkia elämälle välttämättömiä pienoisravintoaineita, kuten vitamiineja. Erityisen kiinnostuksen kohteena tutkimuksissa ovat tällä hetkellä B -ryhmän vitamiinit, ja erityisesti niiden aktiiviset ja luonnolliset muodot. Vihdoin saadaan selvyyttä kiistaan siitä, että luonnollisessa muodossa olevat vitamiinit ovat ylivoimaisesti parempia kuin vitamiinien synteettiset muodot.

Omasta ja asiakkaidemme näkökulmasta tämä on hieno asia, että myös tiede vahvistaa sen minkä me olemme jo vuosikymmeniä havainneet käyttäessämme luonnon raaka-aineista valmistettuja ravintolisiä. Nyt voimme ohittaa sellaiset mielipiteet uskomuksena, jotka väittävä synteettisten vitamiinien olevan yhtä tehokkaita, kuin luonnolliset ja aktiiviset vitamiinit. Tosin synteettisistä vitamiineista askorbiinihapolla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia.

B3-vitamiini (NADH)
B3-vitamiinin aktiivinen NADH muoto on tällä hetkellä intensiivisen tutkimuksen kohteena. B3-vitamiini on NAD+:n (nikotiiniamidiadeniinidinukleotidi) esiaste, jota on kaikissa elävissä soluissa. NAD+:n pelkistynyt (aktiivinen) muoto on NADH, jota elimistö voi hyödyntää tehokkaammin kuin muita B3-vitamiinin muotoja. NADH on tärkeässä roolissa mm. rasvahappoaineenvaihdunnassa, ja se osallistuu myös elimistön sitruunahappokiertoon. NADH on välttämätön aineenvaihdunnalle ja se osallistuu sokerien ja rasvojen palamiseen. Sitä käytetään myös masennukseen sekä krooniseen väsymysoireyhtymään (CFS) ja urheilijat käyttävät sitä parantamaan suorituskykyä. Elimistön alhaiset NADH-tasot ovat liitetty mm. aivosumuun, henkiseen apatiaan ja kognitiivisiin häiriöihin.

Tutkimusnäytön perusteella B3-vitamiinia käytetään diabeteksen ja eräiden ihosairauksien hoitoon. Miehillä B3-vitamiinia on käytetty sydäninfarktin uusiutumisen ehkäisyyn. B3-vitamiinilla onsaatu hyviä tuloksia harmaakaihin ja verisuonten kovettumisen ehkäisyssä. B3-vitamiinia on käytetty myös Alzheimerin tautia ja ikääntymiseen liittyvää muistin heikentymistä vastaan sekä masennuksen, matkapahoinvoinnin, alkoholiriippuvuuden ja turvotusten hoitoon.

Kirjallisuudesta löytyy myös kuvauksia NAD:n tuloksekkaasta käytöstä aknen hoidossa. Parkinsonin tautia sairastavilla on puolestaan todettu alhaisia NADH tasoja. Tutkimuksissa NADHin käytöllä on saatu lupaavia tuloksia Parkinnsonin tautia sairastavilla, sillä NADH lisää elimistössä dopamiinin tuotantoa.

B6-vitamiini ja (P5P)
B6-vitamiini osallistuu yli sataan entsyymireaktioon soluissa, tärkeimpinä aminohappojen aineenvaihdunta, energian tuotanto ja hermovälittäjäaineiden tuotanto. B6-vitamiinista tunnetaan kolme aktiivista muotoa, pyridoksiini, pyridoksamiini ja pyridoksaali-5-fosfaatti (P-5-P). Ravintolisissä B6-vitamiini on useimmiten synteettisenä muotona.

Tutkimus vahvisti, että B6-vitamiinin ja raudan puute altistavat paniikkikohtauksille. B2- ja B12 -vitamiineilla ei ollut merkitystä. Aktiivisessa muodossa olevat metyylikobalamiini (B12), P-5-P (B6) ja L5-MTHF (foolihappo) ovat tehokas yhdistelmä diabeetikkojen perifeeriseen neuropatiaan. Tutkimukset vahvistavat myös, että P-5-P voi auttaa vaikeahoitoisessa epilepsiassa ja ylipainoisilla naisilla on alhaisemmat P-5-P, folaatti, B12- ja B2-vitamiinitasot kuin normaalipainoisilla.

B-vitamiinit ja MS-tauti
Myeliinivaipan vaurio (demyelinaatio) on yksi multippeliskleroosin (MS) tärkeimmistä ilmenemismuodoista. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että B-vitamiineilla on tärkeä rooli myeliinivaipan normaalille toiminnalle.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28875857

Anemia ja B12-vitamiinin puute
B12-vitamiinin puutteesta johtuvassa anemiassa esiintyy tyypillisesti: suupielien halkeilua, kielen papillojen surkastumista ja kielen arkuutta sekä nielemisvaikeuksia. Suun limakalvojen tulehdusta ja polttelua voi esiintyä. Kieleen voi tulla myös värimuutoksia.

Foolihappo ja MTHFR -geenivirhe
MTHFR tarkoittaa metyleenitetrahydrofolaattireduktaasia ja se on entsyymi, joka muuntaa foolihapon (synteettinen muoto), aktiiviseen 5-metyylitetrahydrofolaatti muotoon. Ihmisillä, joilla on MTHFR-geenimutaatio, on heikentynyt kyky tuottaa tätä tärkeää entsyymiä. MTHFR-entsyymillä on tärkeä rooli koko ihmisen aineenvaihdunnassa.

MTHFR geenivirheisiin on yhdistetty mm. seuraavia ongelmia: ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, masennus, unettomuus, jännitys, huono muisti, ADHD, autismi, energian puute, ekseema, halkeilevat huulet, huono hiusten ja kynsien laatu, anemia, pahoinvointi, herkkyys kirkkaille valoille, polttavat ja raskaat silmät, nopea sydämen syke, autoimmuunisairaudet, lihas- ja nivelkivut, kilpirauhasen toimintahäiriöt, lapsettomuus ja keskenmenot, fibromyalgia, lihavuus, ripuli tai ummetus, syöpä. MTHFR 677C>T variantti altistaa 2 tyypin diabeetikot diabeettiselle neuropatialle.

Luonnon vitamiineja riittää pienet määrät
Luonnon vitamiinit ovat tehokkaita jo pieninä määrinä, ja ne vaikuttavat elimistössä pitempään. Kasviperäiset luonnon vitamiinit voidaan käyttää elimistössä välittömästi ilman energiaa kuluttavia aktivointimenetelmiä, ja ne imeytyvät elimistöön hyvin sisältämiensä kofaktoreiden ansiosta.

Aktiivisten B-vitamiinien tulokset ovat useissa tutkimuksissa parempia kuin vitamiinien synteettisillä muodoilla saadut tulokset. Aktiivisten B-vitamiinien käyttö kroonisissa sairauksissa on tutkimusnäytön valossa perusteltua. Aktiiviset B-vitamiinit sopivat myös niille, joilla on MTHFR -geenivirhe.

Olen koonnut kattavasti tietoa B-vitamiineista ja muista luonnollisista ravintolisistä Terveysjärjestön juuri julkaisemaan HYVE/CAM -oppaaseen: www. terveysjarjesto.fi

Merja Lindström