Arkisto :: 2017
Tutkimuksia lyhyesti

 

Alhaiset seerumin rauta ja B6-vitamiini
altistavat paniikkikohtauksille ja hyperventilaatiolle

Ihmisillä tehty tieteellinen tutkimus Japanissa on löytänyt merkittävän korrelaation paniikki- / ahdistuskohtauksien ja matalien seerumin rauta- ja B6-vitamiiniarvojen välillä. Tutkimuksessa verrattiin paniikkikohtauksen (PA) ja hyperventilaatiokohtauksen (HVA) saaneita potilaita kontrolliryhmään, joilla ei näitä oireita ilmennyt. PA ja HVA potilailta ja kontrolliryhmältä tutkittiin B-vitamiineista B2-, B6- ja B12-vitamiinit sekä seerumin rauta ja hemoglobiini (Hb). Tulokset paljastivat, että PA ja HVA potilailla oli merkittävästi alhaisemmat seerumin rauta ja B6-vitamiinitasot, kontrolleihin verrattuna. Merkittävää eroa ei ollut B2- tai B12-vitamiinitasoissa, eikä Hb arvoissa PA/HVA potilaiden ja kontrolliryhmän välillä. Nämä tulokset viittaavat siihen, että B6-vitamiinin ja seerumin raudan alhaiset pitoisuudet altistavat paniikki- ja hyperventilaatiokohtauksille.

http://www.lib.okayama-u.ac.jp/www/acta/pdf/67_2_99.pdf

Akne vulgaris tutkimus gammalinoleenihapolla (GLA)
ja omega3-vasvahapoilla

Tutkimus tehtiin akne vulgaris potilailla arvioimaan rasvahappojen kliinistä tehoa, turvallisuutta ja histologisia muutoksia, kun ravintoa täydennettiin purasruohoa sisältävällä GLA valmisteella (400 mg) ja EPA ja DHA (2000 mg) rasvahappoja sisältävällä omega3 valmisteella. 10 viikkoa kestäneessä satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa oli 45 osallistujaa, joilla on lievä tai kohtalainen akne. Tutkimuksen aikana tulehdukselliset ja ei tulehdukselliset akneleesiot vähenivät merkittävästi rasvahappovalmisteilla. Vakavia haittavaikutuksia ei tutkimuksen aikana ilmennyt. Tämä tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että omega3-rasvahappoja ja gammalinoleenihappoa voidaan käyttää aknen hoitoon.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24553997

Berberiini estää palmitaatilla aiheutetun
NLRP3 inflammasomin aktivoitumisen

NLRP3 inflammasomi (solujen sisällä oleva tulehduskoneiston) on raportoitu edistävän lihavuuden aiheuttamaa tulehdusta ja insuliiniresistenssiä. On olemassa vain muutamia lääkkeitä NLRP3 inflammasomin aiheuttaman insuliiniresistenssin hoitoon. Tässä tutkimuksessa osoitetiin, että berberiini estää merkittävästi tyydyttyneiden rasvahappojen kuten palmitaatin aiheuttama NLRP3 inflammasomin aktivoitumista. Tärkeä havainto oli, että berberiini esti NLRP3 inflammasomista riippuvaista tulehdusta ja aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka aiheutuivat runsasrasvaisesta ruokavaliosta. Tämä tutkimus esittää mekanismeja, joilla berberiini lievittää insuliiniresistenssiä.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28282788

Kurkumiini vaimentaa bisfenoli A:n
(BPA:n) aiheuttamaa insuliiniresistenssiä

BPA on keinotekoinen hormonitoimintaa häiritsevä ympäristökemikaali. Tutkimukset osoittavat, että altistuminen BPA;lle myötävaikuttaa insuliiniresistenssin syntymiseen monilla eri mekanismilla, aivan kuten tulehdus ja oksidatiivinen stressi. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiini turvallisena kasvikemikaalina voi parantaa lihavuuteen liittyvää insuliiniresistenssin aiheuttamaa tulehdusta ja oksidatiivista stressiä. Tämä tutkimus vahvistaa, että kurkumiini on lupaava aine BPA:n aiheuttamaan insuliiniresistenttiin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28300666

Kurkumiinia glioblastoman hoitoon
Glioblastoma multiforme on erittäin aggressiivinen syöpä aivoissa, johon liittyy huono paranemisennuste. Pientä paranemista voidaan joskus saavuttaa leikkauksen jälkeen käyttämällä temotsolomidia (alkyloivaa ainetta) ja sädehoitoa. Kurkumiinin on osoittanut lupaavia tuloksia kokeellisissa syöpämalleissa.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26637846;
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26062577

Tutkimus kilpirauhaspotilailla tyroksiinin
nauttimisesta aamulla tai illalla

Bolk N et al. tutkivat tyroksiinin (T4 hormoni) nauttimista aamulla tai ennen nukkumaanmenoa illalla kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Tulokset osittivat tyroksiinin olevan tehokkaampaa illalla otettuna. Syynä ilmiöön tutkijaryhmä arveli olevan lääkkeen parempaa imeytymistä ruoansulatuskanavasta yöllä.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17201800