Arkisto :: 2016
Serrapeptaasi "ihme"-entsyymi

Tutkijoiden yllättävä havainto: SILKKIPERHOSEN "IHME"-ENTSYYMI estää tulehdusta ja kipua. Saksalainen lääkäri Dr. Hans Nieper, havaitsi hämmästyttävää hoitotehoa entsyymillä, jota silkkiäistoukan suolistossa elävä serratiobakteeri tuottaa. Silkkiperhonen käyttää tätä entsyymiä tullessaan ulos silkkikotelostaan. Ulostulon on oltava nopea, jotta petolinnut eivät nappaisi perhosia niiden ollessa avuttomimmillaan. Tämä entsyymi tunnetaan nimellä serrapeptaasi. Nimi on johdettu sitä tuottavan bakteerin nimestä. Aasiassa ja osin Euroopassa tämä entsyymi on ollut käytössä jo yli 25 vuotta!

Serratiopeptidaasi (virallinen nimitys) on proteolyyttinen entsyymi, joka hajottaa kuollutta ja tulehdusperäistä fibriinikudosta. Sitä tuottaa silkkiäistoukkien suolistossa elävä serratia E15 bakteeri. Nykyisin serrapeptaasia tuotetaan käymismenetelmällä serratiabakteerin avulla. Tavallisesta ruoasta tätä entsyymiä ei saa, mutta monet serrapeptaasia määränneet eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset lääkärit suosittelevat välimeren ruokavaliota, eli paljon kalaa ja värikkäitä kasviksia.

Mitä serrapeptaasi tekee?
Serrapeptaasi hajoittaa sairasta, kuollutta kudosta entsymaattisen prosessin avulla, mutta ei koske terveeseen tai elävään kudokseen. Se on fibriini-spesifinen eli hajoittaa vain ja ainoastaan tietyn tyyppistä kudosproteiinia ja siksi se on tehokas kystia ja valtimoihin kertyvää plakkia ja verisuonitukoksia vastaan. Kystat sisältävät usein epämääräistä ja kuollutta fibriinisäikeistä kudosta, jota serrapeptaasi pystyy hajottamaan.

Serrapeptaasilla on myös voimakas anti-inflamma-torinen eli tulehdusta estävä vaikutus ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Se ei myöskään ohenna verta, kuten tavanomaiset tulehduskipulääkkeet, koska sen vaikutus ei perustu prostaglandiinin estoon, kuten tavanomaiset tulehduskipulääkkeet, vaan se estää tulehdusta tuhoamalla tulehdukseen liittyvää sivutuotetta fibriiniä.

Fibriini on myös veritukosten pääsyyllinen. Tuhoamalla fibriiniä tämä entsyymi voi alentaa veritulppariskiä ja ehkäistä verisuonitukoksiin liittyviä ongelmia sekä aivohalvausta ja palauttaa siten terveisiin kudoksiin niiden luonnollista verenkiertoa. Serrapeptaasi pystyy estämään tulehduksia muuttamatta prostaglandiinihormonien toimintaa eikä vahingoita mahan ja suoliston limakalvojen muodostumiselle tärkeitä hormonaalisia tapahtumia.

Näistä syistä johtuen serrapeptaasia pidetään yhtenä parhaana tulehduskivun lievittäjänä etenkin, kun tavanomaisia tulehduskipulääkkeitä ei voi jatkuvasti käyttää. Serrapeptaasi toimii tehokkaasti myös niveltulehduksissa ja helpottaa tulehduksen ja kivun lievittymisen myötä myös nivelen liikkuvuutta.

Tulehdus ja tulehdusperäinen kipu
Kliiniset tutkimukset osoittavat, että serrapeptaasi on hyödyllinen monissa systeemisissä ja paikallisissa tulehdussairauksissa sekä vammojen aiheuttamissa turvotuksissa. Serrapeptaasin anti-inflammatoriset ominaisuudet ovat samankaltaiset kuin salisylaateilla, ibu-profeenilla ja ei-steroidisilla tulehduskipu-lääkkeillä (NSAID), mutta ilman vastaavia haittoja.

Korva-, nenä- ja kurkkutulehdukset
Tutkimukset ovat osoittaneet serrapeptaasin olevan avuksi erityisesti kroonisessa sinuiitissa, auttaessaan poistamaan hengityselinten limakalvoeritteitä.

Verisuonitukokset
Verisuonia ahtauttava plakki ja tulppa sisältävät fibriiniä, ainetta, jota serrapeptaasi pystyy hävittämään. Saksalainen lääkäri Hans Nieper teki serrapeptaasin tunnetuksi käyttäessään sitä menestyksellisesti erilaisten valtimotukosten hoidossa ja suositeltuaan sitä erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa leikkaus olisi ollut liian riskialtis. Vuoden kestäneiden kaksoissokkotutkimusten jälkeen on voitu havaita serrapeptaasia saaneilla huomattaa parannusta mm. kaulavaltimon verenkierrossa.

Käyttäjät raportoivat saaneensa serrapeptaasista apua mm. seuraavissa tapauksissa:
Niveltulehdus, veritulppa, rannekanavaoireyhtymä, korva-, nenä- ja kurkkutulehdukset, keuhkolaajentuma, laajentunut eturauhanen, fibromyalgia, fibrokystiset rintasairaudet, verisuonten kalkkeutumat, kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset tulehdukset, suonikohjut ja verisuoniperäinen migreeni.

Serrapeptaasin vaikutuksista on jukaistu teos, nimeltä "The 'Miracle Enzyme' is Serrapeptase". Serrapeptaasin sanotaan olevan silkkiäisperhosen toinen lahja ihmiskunnalle - silkin ollessa ensimmäinen. Teoksen on kirjoittanut ravitsemusterapeutti Robert Redfern.

Tapani Lahti

 
Takaisin arkisto sivulle

     
       
 
Blogi