Arkisto :: 2016
Kurkuma - Ruoka sekä lääke

Kurkuma on peräisin Pohjois-Aasiasta ja sitä viljellään pääasiassa Afrikassa ja Intiassa. Kurkuma kuuluu inkiväärikasveihin, jolla on torvimaiset kukat ja lyhyt juurakko. Sen oranssinkeltaista juurta on käytetty kautta aikojen väriaineena, mausteena, perinteisissä Auerveda-hoidoissa ja Kiinalaisessa lääketieteessä. Kurkuma tunnetaan myös nimillä keltajuuri, maustekurkuma, sitverinjuuri. Kurkuman juuri sisältää pääasiallisena vaikuttavana aineena kurkuminoideja (mm. kurkumiinia) sekä eteerisiä öljyjä.

Kurkumiini lisää sapen erittymistä ja tehostaa maksan toimintaa lisäämällä maksaentsyymien (glutationi-s-transferaasin ja glukoronyylitransferaasin) tasoa. Se edistää maksan uudistumista, sappivirtausta sekä vähentää vatsan turvotusta ja ruoansulatusvaivoja.

Tulehdukset ja kipu
Kipu on aina merkki jonkinasteisesta tulehduksesta. Krooninen hiljainen inflammaatio ei ole vain ikääntyneiden ongelma, vaan sitä ilmenee myös nuorilla ihmisillä mm. geenivirheiden, tupakoinnin, alkoholi-, lääke- ja huumeriippuvuuksien sekä epäterveiden ruokatapojen vuoksi. Lihominen aiheuttaa kudoksissa tulehdusta, joka sekoittaa hormonitasapainoa. Näissä tiloissa tulehdus on pitkittynyt eli kroonistunut. Hektisen elämän rytmin seurauksena keho ei ehdi palautua rasituksesta, ja elimellisistä vaurioista toipuminen hidastuu tai pitkittyy. Tämä lisää tulehdusten riskiä.

Tulehdusvauriot ja välittäjäaineet
Elimistössä syntyy tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, jotka vaurioittavat valtimoiden sisäseinämiä (endoteelia), nivelrustoja, aivoja, silmän verkkokalvoa ja muita kudoksia. Näitä tulehdusta välittäviä yhdisteitä kutsutaan sytokiineiksi eli tulehdusmarkkereiksi. Elimistön prostaglandiinit toimivat kivun, kuumeen ja tulehdusreaktioiden välittäjäaineina.

Prostaglandiineja on kahdenlaisia; ns. "hyvä" prostaglandiini E1 ja ns. "huono" prostaglandiini E2. Erityisesti prostaglandiini E2 on keskeinen kivun välityksessä. Elimistössä COX-2 entsyymi tuottaa prostaglandiini E2:ta. Kurkumiini kykenee estämään tätä COX-2 toimintaa ja siten ehkäisemään tulehdusta, mutta ei vaikuta haitallisesti suojavaikutusta omaavaan COX-1 entsyymiin. Perinteiset tulehduskipulääkkeet estävät molempia sekä COX-1 ja COX-2 entsyymiä, mikä ei ole hyvä asia, sillä COX-1 tarvitaan mm. mahan limakalvoja suojaavien prostaglandiinien muodostumiseen.

Tulehdusmarkkereita ovat C-reaktiivinen proteiini (CRP), tuumorinekroositekijä-alfa (TNF-alfa), interleukiini-6 (IL-6) sekä prostaglandiini E2 (PGE2).

Tulehdusmarkkereita syntyy mm. infektioissa, hapetusstressissä ja insuliiniresistenssissä. Insuliiniresistenssi taas on oikotie diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja ennenaikaiseen vanhenemiseen.

Elimistössä vallitseva krooninen tulehdus muuttaa terveitä soluja syöpäsoluiksi ja lisää jo elimistössä olevien syöpäsolujen aggressiivisuutta. Kurkumiini laukaisee syöpäsoluissa luonnollista apoptoosia eli solukuolemaa, jolloin elimistö pystyy taistelemaan vaarallisia syöpäsoluja vastaan.

Tulehdus tuhoaa aivosoluja
Tulehdus tuhoaa aivosoluja ja heikentää mielenterveyttä, krooninen kipu jättää aivoihin jälkensä.Neuropsykiatristen häiriöiden syytekijöitä molekyylitasolla ovat vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi ja tulehdus. Hapetusstressi ja tulehdus vaurioittavat solujen "moottoreita", mitokondrioita. Välittäjäaineiden toiminnanhäiriöt ovat vain niiden seurausta. Antioksidantit ja muut tulehduksen estoaineet ovat tehokasta ennaltaehkäisyä ja täydentävää hoitoa.

Immunipuolustus
Kurkumiini kulkeutuu solukalvoihin, joissa se parantaa solujen vastustuskykyä infektioita ja pahalaatuisia kasvaimia vastaan. Toimii antioksidanttina ja alentaa veren kolesterolitasoa ja estää hyytymien muodostumista. Kurkumiini suojaa hermostoa sekä edistää sen uusiutumista.

Kystinen fibroosi tutkimus
Kystinen fibroosi on perinnöllinen aineenvaihduntasairaus, joka johtuu alfa1-antitrypsiinin puutoksesta. Tutkijat antoivat hiirille kurkumiinia, joilla oli geneettinen kystisen fibroosin aiheuttava mutaatio. Sama mutaatio esiintyy 90%:lla kystistä fibroosia sairastavista ihmisistä. Kurkumiini korjasi geenivirheen aiheuttamat oireet, mutta vain niillä hiirillä, joilla oli virheellinen geeni. Jos geeni puuttui kokonaan, kurkumiini ei vaikuttanut. Kurkumiinin avulla saatiin väärin laskostuneet proteiinit laskostumaan oikein, jolloin ne toimivat normaalisti eikä sisäelinten kuten keuhkojen rauhaset erittäneet limaa mikä aiheuttaa taudin oireet.


Kurkumiinin on osoitettu hidastavan rustoja hajottavan entsyymin toimintaa.

  • Kurkumaa suositellaan
  • Flunssan oireisiin, kuumeeseen, tulehduksiin
  • Sappirakon tai sappiteiden toimintahäiriöistä johtuviin ylävatsakipuihin
  • Ärtyvän suolen oireyhtymään sekä haavaiseen paksunsuolentulehdukseen
  • Ruoansulatusvaivoihin, ilmavaivoihin
  • Alentamaan korkeaa kolesterolia
  • Yleisesti tulehdus- ja kipuaineena
  • Nivelkulumiin, jäykkyyksiin, nivelrikkoon.


Miia Haikonen


     
       
 
Blogi