Arkisto :: 2016
Kilpirauhaspotilaiden ahdinko syvenee

Kilpirauhaspotilaiden ahdinko on jatkunut jo neljättä vuotta eikä loppua näy. Kuka olisi uskonut, että Suomessa voi tapahtua tällaista mitä kilpirauhaspotilaille nyt tapahtuu. Kilpirauhaspotilaiden tilanne on täysin lukossa. Se on kuin pahaa painajaisunta, valvovasta viranomaisesta Valvirasta on tullut kilpirauhaspotilaiden pahin painajainen joka vaarantaa heidän potilasturvallisuutensa. Valviran toimien seurauksena jo tuhansia potilaita on jäänyt ilman kilpirauhaslääkkeitä. Ensin Valvira rajoitti hyvin potilaitaan hoitavien lääkärien toimintaa, nyt Valvira on niiden lääkäriasemien kimpussa joissa on määrätty kilpirauhapotilaille muitakin kilpirauhaslääkkeitä kuin Thyroxinia. Valvira on kuin valtio valtiossa, joka saa toimia täysin mielivaltaisesti, poliitikkojen ja Sosiaali- ja terveysministeriön puuttumatta asiaan.

Poliitikkojen lupaukset
Tapasin ennen eduskuntavaaleja paljon poliitikkoja ja kerroin heille kilpirauhaspotilaiden ahdingosta. Keskustelin kilpirauhasasioista mm. Juha Sipilän kanssa vaalikiertueella Porissa, Sipilä oli kiinnostunut asiasta. Annoin hänelle lehtiä joissa oli kirjoituksia kilpirauhasesta ja siitä syntyneestä kiistasta. Hän käski laittaa vielä asiasta sähköpostia. Tein työtä käskettyä ja tässä Sipilän vastaus;

"Tervehdys, Kiitokset tapaamisesta ja materiaalista. Luin artikkelit huolella läpi, niin kuin lupasin. Tapaamisen järjestäminen on käytännössä mahdotonta ennen vaaleja. Kalenterini on liian tiukilla. Tämä informaatio on minulle asiasta riittävä. Meillä kannattaa olla yhteyksissä eduskunnan STV-valiokunnan jäseniin: Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Terhi Peltokorpi. t. Juha"

Kävin puhumassa henkilökohtaisesti Anu Vehviläisen ja Juha Rehulan kanssa ja lähetin heille myös sähköpostia, kuten he pyysivät. Keskusteluissa Rehula kertoi mm., että hän on saanut satoja yhteydenottoja huolestuneilta kilpirauhaspotilailta, mutta asia ei kuulu hänelle vaan sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädylle. Rehulan mukaan Räty ei ole hoitanut tonttiaan. Vehviläinen lupasi myös tutustua asiaan, mutta koskaan hänestä ei kuulunut mitään. Ainoa elonmerkki Vehviläiseltä oli tämä sähköpostiviesti; "Kiitos postista! Yt Anu Vehvilainen" Terhi Peltokorpi ei koskaan vastannut viestiini.

Puhuin asiasta myös pitkään kansanedustaja Timo Kallin kanssa, hän oli ennen vaaleja hyvin kiinnostunut kilpirauhaspotilaista, pyysi lähettämään postia ja lupasi "varmasti" soittaa minulle ja viedä asiaa eteenpäin. Laitoin hänelle sähköpostia, vielä tätä soittoa ei ole Timo Kallilta tullut.

Keskustelin kilpirauhasasioista myös Alexander Stubbin kanssa. Hän oli olevinaan kiinnostunut asiasta ja pyysi lähettämään sähköpostia.

"Hei ja kiitos viestistänne pääministeri Stubbille, pahoittelut, että vastaus on viipynyt. Toivomme menestystä tilanteeseenne, mutta itse asia on sosiaali- ja terveysministeriön vastuualueella. Terveisin Emma Hannonen Pääministerin eduskunta-avustaja"

Perussuomalaiset aktiivisimpia
Perussuomalaiset olivat Eduskunnassa aktiivisimpia kilpirauhaspotilaiden asioissa oppositioaikana. Heiltä on tullut aiheesta viisi kirjallista kysymystä. Kysymyksiä ovat tehneet kansanedustajat Ari Jalonen ja Reijo Hongisto. Ex-peruspalveluministeri Susanna Huovisen vastaukset Jalosen ja Hongiston kirjallisiin kysymyksiin olivat täysin ala-arvoisia.

Laura Rädylle osoitetut kysymykset Räty pallotti vinhaa vauhtia Huoviselle, eikä Räty halunnut koskea tikullakaan kilpirauhaskiistaan. Tämä Rädyn ja Huovisen kissa-hiirileikki jatkui heidän virkakautensa loppuun asti ilman minkäänlaista tulosta.

Valvira kuin Pohjois-Korea
Väistämättä kilpirauhaskiistasta ja Valvirasta tulee mieleen Pohjois-Korea, jossa sallitaan vain YKSI TOTUUS ja YKSI LÄÄKE, Thyroxin. Valvira väittää vuodesta toiseen takaavansa toiminnallaan potilasturvallisuutta! Miten potilasturvallisuus taataan, kun kilpirauhaspotilailta hyvin hoitaneilta lääkäreiltä viedään reseptinkirjoitusoikeudet pois ja potilaat jäävät ilman hoitavaa lääkäriä ja lääkkeitä?

Korkein hallinto-oikeus teki nollapäätöksen
Korkein hallinto-oikeus KHO käsitteli kaksi vuotta kahta väliaikaista lääkärin saamaa rajoitusta, ja tässä ajassa molemmat rajoitukset ehtivät umpeutua. KHO totesi nollapäätöksessään, että "koska rajoitukset ovat jo rauenneet, ei asiasta tarvitse lausua enempää". Näin ollen korkein hallinto-oikeus välttyi ottamasta kantaa itse asiaan. Monet ovat julkisesti ihmetelleet tekikö KHO tämän tahallaan, ja olivatko viranomaiset yhteydessä korkeimpaan hallinto-oikeuteen tästä oikeusprosessista.

Valvira nyt lääkäriasemien kimpussa
Valviran häikäilemätön toiminta saa uusia piirteitä. Enää sille ei riitä, että se evää yksittäisiltä lääkäreiltä kilpirauhaslääkkeiden reseptinkirjoitusoikeudet. Nyt Valvira uhkaa sulkea jo kokonaisia lääkäriasemia. Valvira on sellaisten lääkäriasemien kimpussa joissa kilpirauhaspotilaita hoidetaan monimuotoisesti muillakin lääkkeillä, kuin pelkällä Thyroxinilla.

Poliitikot avainasemassa
Valviran toimintaa valvoo Sosiaali- ja terveysministeriö. Valvira kuuluu peruspalveluministeri Juha Rehulalle. Toivottavasti Rehula hoitaa nyt oman tonttinsa ja laittaa kilpirauhaspotilaiden asiat kuntoon, koska heidän asemansa on entisestään heikentynyt. Kilpirauhaspotilaat eivät kestä enää poliitikkojen kissa-hiirileikkejä.

Merja Lindström

 
Takaisin arkisto sivulle

     
       
 
Blogi