Arkisto :: 2014
VÄÄRIN PARANTUNEET KILPIRAUHASPOTILAAT

Ei ole ajat muuttuneet paljoakaan 35- vuodessa, edelleen potilaat paranevat "väärin". 35- vuotta sitten lääkäri haukkui minut, kun olin alkanut käyttää perheeni kanssa luomuruokaa sekä luontaistuotteita ja sen seurauksena minulta ja 3½-vuotiaalta tyttäreltäni paranivat krooniset virtsatietulehdukset. Samalla luontaislääkinnällä lähtivät itseltäni mm. astma, kuukautiskivut, angiinat, paniikkihäiriö, rytmihäiriöt sekä tyttäreltäni toistuvat tulehdukset.

Muistan vieläkin sen päivän, kun menin tyttäreni kanssa onnellisena lääkärille kontrollikäynnille virtsatietulehdusten vuoksi. Kerroin suu hymyssä kuinka olemme olleet jo puolivuotta ilman antibiootteja ja kuinka terveytemme on palautunut terveellisellä ravinnolla ja luontaistuotteilla. Luulin saavani lääkäriltä jotain positiivista kannustusta ja jopa kiitosta. Toisin kuitenkin kävi, lääkäri haukkui minut pahanpäiväisesti ja niinpä poistuimme vastaanotolta molemmat itkien.

Rytmihäiriöt ja pientä lämpöä jo lapsena
Olen alaluokilta asti kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä. Ruumiinlämpö oli myös jatkuvasti jonkin verran koholla. Olin useasti oireideni vuoksi sairaalassa. Muistan kuinka sairaanhoitaja herätti minut usein aamulla, kun pulssiani mitattiin ja kysyi, olenko ollut jalkeilla, kun pulssi on niin korkea. Pulssini oli aivan pienestä asti ollut levossakin sadan luokkaa. Milloin lääkärit epäilivät minun sairastavan sydänlihastulehdusta, milloin reumaa. Ravintomuutosten ja luontaistuotteiden käytön jälkeen oireet kuitenkin katosivat.

Ensimmäinen takapakki terveydentilaani tuli noin 10 vuoden kuluttua, kun aloin yrittäjäksi ja tein kolme vuotta töitä ilman lomaa. Aloin kärsiä samoista oireista kuin nuorempana. Rytmihäiriöt palasivat, olin todella uupunut ja sairastuin myös helposti tulehduksiin. Ainut vaihtoehto oli myydä kasvisravintola Biokartano pois, jotta saisin terveyteni takaisin.

Kävin funktionaalisen lääkärin vastaanotolla, jossa minulla todettiin vitamiini- ja hivenainepuutoksia. Olin kyllä koko ajan syönyt ravintolisiä, mutta valtava stressi ja liian suuri työtaakka lisäsivät ravintoaineiden tarvetta. Sain hoidoksi lisää vitamiineja ja muita ravintolisiä. Pikkuhiljaa terveyteni alkoi kohentua ja terveys palata.

Elettiin jo hyvän matkaa kaksituhatta lukua, kun jouduin jälleen suureen stressiin. Vanhat vaivat alkoivat taas pikku hiljaa palata. Suurimmaksi ongelmaksi muodostuivat sydämen rytmihäiriöt. Kävin jälleen hivenainemittauksissa, mutta sieltä ei tällä kertaa löytynyt suurempia puutteita.

Kilpirauhasessako vika?
Keskustelin asiasta tuttujen lääkärien kanssa ja kilpirauhanen nousi puheenaiheeksi. Olen aina ollut ns. "ylivilkas", toimettomana oloa en ole harrastanut. Painon kanssakin on ollut ongelmia, koska se on helposti laskenut liian alas. Kilpirauhasvastaukset olivat yllätys. Kilpirauhaskokeet näyttivät ennemmin vajaatoimintaa, kuin oirekuvaani sopivaa liikatoimintaa. Tuolloin asiaan ei vielä kiinnitetty suurempaa huomiota.

Oireeni pahenivat ja alkoivat muistuttaa enenevässä määrin kilpirauhasen vajaatoimintaa, arvotkin olivat menneet huonompaan suuntaan. Rytmihäiriöistä tuli yhä suurempi ongelma. Kilpirauhasarvot olivat silti suomalaisen mittapuun mukaan "viitealueilla".

Päädyimme kuitenkin lääkärin kanssa kokeilemaan olisiko Thyroxin lääkkeestä apua oireisiini. Muistan illan, kun olin ottanut ensimmäisen Thyroxin pillerin. Vuoteeseen mentyä aloin ihmetellä miehelleni, mitä on tapahtunut, kun meillä on niin hiljaista? Hetken kuluttua tajusin, että ensimmäistä kertaa elämässäni ei sydämen pulssi jumputtanut korvissani. Tunne oli aivan huikea.

Mittasin seuraavina päivinä pulssiani ja hämmästykseksi pulssi oli laskenut ja sydämen syke ei ollut enää niin voimakas, että kuulisin sen korviini. Rytmihäiriöt hieman myös lievenivät, mutta eivät lakanneet kokonaan. Stressitilannekin jatkui lähes entisellään.

Muutaman vuoden kuluessa rytmihäiriöt pahenivat entisestään ja aloin olla todella uupunut ja kaikki kilpirauhasen vajaatoimintaoireet olivat pahimmillaan Thyroxin lääkityksestä huolimatta. Minulta otettiin laaja MDD:n kilpirauhaspaneeli, jossa tutkitaan kuusi eri kilpirauhasarvoa. Vastaus oli aivan selvä, kärsin rT3 dominanssista eli kilpirauhasen käänteisongelmasta. T3:n ja rT3:n ratio eli suhdeluku pitäisi olla lähellä 20 tai yli ja minulla tuo luku oli 7.

Vaihto T3 lääkkeeseen
Thyroxin vaihdettiin pikku hiljaa Liothyronin (Lio) lääkitykseen. Kun Thyroxin jäi kokonaan pois ja lääkkeenä oli vain Lio, vointini koheni jonkin verran, mutta rytmihäiriöt ja uupumus jatkuivat.

Kun olin syönyt Lioa noin vuoden, tapahtui elämässäni jotain aivan uskomatonta. Aamulla herätessäni, tunsin oloni erilaiseksi, kuin koskaan aiemmin. Oloni oli äärimmäisen rauhallinen, pian huomasin, että ihan kuin minulla ei olisi sydäntä ollenkaan, niin huomaamattomasti se sykki, kun koetin pulssia. En uskaltanut edes mainita miehelleni tästä hyvästä olosta, koska olin varma, että se on vain ohimenevä ilmiö.

Kun kuukausi hyvää oloa oli jatkunut, minulta otettiin uusi kilpirauhaspaneeli, jolloin T3v ja rT3 suhdeluku oli lähes 20. Keskustelin asiasta lääkärini kanssa ja totesimme, että minulle oli tapahtunut ns. clearing, eli T3 reseptorit olivat vapautuneet käänteisestä (rT3) T3 hormonista.

Jatkoin Lion käyttöä jonkin aikaa, mutta ajattelin kokeilla endokrinologien ohjeita, jonka mukaan Thyroxin on oikea lääke kilpirauhasen vajaatoimintaan. Aloin lääkevaihdon ohjeiden mukaisesti Lioa vähentäen ja Thyroxinia lisäten. Pikku hiljaa Lion vähetessä ja Thyroxinin noustessa alkoivat vanhat oireet palata. Puhuin asiasta jälleen lääkärini kanssa ja päädyimme kokeilemaan minulle eläinperäistä lääkettä, koska käänteisongelmani oli jo poistunut. Otettuani jonkin aikaa eläinperäistä lääkettä tunsin, että nyt minulle on löytynyt oikea lääke.

Todennäköisesti olen sairastanut jo lapsena kilpirauhastulehduksen, jonka seurauksena minulle on kehittynyt kilpirauhasen vajaatoiminta, vaikka suomalaisten kilpirauhasarvojen mukaan, olen koko ajan ollut "viite" alueilla.

Potilas paras asiantuntija
Sellainen potilas, joka on tervehtynyt käänteisestä T3 ongelmasta, on paras asiantuntija kertomaan tästä sairaudesta ja antamaan siitä neuvoja myös muille potilaille ja lääkäreille.

Toivon, että ihmiset jaksavat taistella oikeuksiensa puolesta saada kilpirauhasongelmiinsa oikea yksilöllinen lääkitys. Endokrinologien on ennemmin tai myöhemmin otettava lusikka kauniiseen käteen ja alettava hoitaa potilaitaan yhteisymmärryksessä heidän kanssaan tai he menettävät lopunkin luottamuksen.Taustaa kilpirauhaskiistalle
Kilpirauhaskiistan alullepanijoina ja kanteluiden tekijöinä ovat mm.seuraavat lääkärit: Jyrki Lähde, Samuli Ylitalo, Matti Välimäki, Esa Soppi, Anu Vanhatalo, Pasi Nevalainen ja Annakaisa Reponen, Pasi Salmela

Kanteluiden seurauksena Valvira on rajoittanut yhden T3- ja eläinperäisiä lääkkeitä kirjoittavan lääkärin oikeuksia. Lisäksi Valvira vaatii muilta samoja lääkkeitä kirjoittavilta lääkäreiltä kilpirauhaspotilaiden papereita, vaikka potilaat voivat hyvin, eikä kukaan ole kannellut hoidosta. Useat potilaat ovat kieltäneet potilaspapereidensa luovuttamisen Valviraan.

Valviran toiminta on vaikeuttanut potilaiden lääkkeiden saantia, kun lääkärit eivät tahdo uskaltaa enää kirjoittaa T3- ja eläinperäisiä lääkkeitä. Potilaita on joutunut sairaalahoitoon lääkkeiden loputtua ja kunnon romahdettua. Osa potilaista sinnittelee kotona, huonossa kunnossa sukulaisten avustuksella.

Valviran toiminta vaarantaa potilasturvallisuuden ja se rikkoo myös lakia potilaan oikeuksista. Valviran toiminta on johtanut siihen, että potilaat ovat alkaneet hankkia kilpirauhaslääkkeitä ulkomailta. Osasta EU maita saa T3- ja eläinperäisiä lääkkeitä apteekeista ilman reseptiä. Suomalaisella reseptillä voi tilata myös ko. lääkkeitä EU maista. Ja mikä parasta, näissä maissa lääkkeiden hinnat ovat jopa puolet Suomen hintatasosta.

Valviran toimintaa on vaikea ymmärtää, miten potilasturvallisuus voi parantua sillä, että Suomessa lääkäreiltä viedään reseptinkirjoittamisoikeus kilpirauhaslääkkeisiin, kun kuka tahansa ihminen voi hakea samoja lääkkeitä ilman reseptiä rajojemme ulkopuolelta ja vieläpä laillisesti.

Merja Lindström