Arkisto :: 2014
SUPERFOOD - RAVINNETIHEÄÄ RUOKAA
Superfood-Smoothie
1 banaani
2 dl mustikoita
1 raaka luomu kananmuna
1 rkl raaka kaakaojauhetta
1 tl chlorellaa tai camu camu
1 tl macaa
1 rkl lucumaa
½ sitruunan mehu
2 dl vettä

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa ja tarjoa korkeasta lasista pillin kera.

Superfood tarkoittaa terveellistä ja ravinnetiheää ruokaa. Suomen luonnossa näitä ruoka-aineita on runsaasti mm. nokkonen, mustikka, puolukka, tyrni ja pakurikääpä. Ulkomailta olemme saaneet eksoottista lisäystä kotimaisten rinnalle. Superfoodit ovat saaneet suuren suosion niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Erityiseen suosioon ovat nousseet erilaiset Superfood smoothiet, joista saa nopeasti ravintorikkaan aterian.

Acai-marja
Amazonin sademetsässä kasvava sinivioletti marja, joka sisältää runsaasti proteiineja, kuituja, vitamiineja (B1, B2, B3, C ja E), mineraaleja (mm. rautaa, fosforia, kaliumia, kalsiumia), beetakaroteenia sekä omega3, -6 ja –9 rasvahappoja. Acain antioksidanttipitoisuus on erittäin korkea sen sisältävien fenoliyhdisteiden (katekiinit, epikatekiinit, kversetiinin johdannaiset) sekä antosyaanien ansiosta.

Acai-marja estää kolesterolin hapettumista sekä verihiutaleiden kasautumista. Vaikuttaa monien entsyymien toimintaan, hillitsee tulehdus- ja allergiareaktioita sekä bakteerien ja virusten lisääntymistä. Sitä voidaan käyttää estämään ja hidastamaan syöpäsolujen kasvua, suojaamaan sepelvaltimotaudilta, aivohalvaukselta, astmalta ja 2-tyypin diabetekselta sekä ylläpitämään hiusverisuonten kuntoa.

Ashwagandha
Intialaisessa terveydenhoidossa Ayervedassa Ashwagandhaa on käytetty pitkän iän tuojana sekä mielen ja kehon vahvistajana. Se on ollut käytössä itämaisessa lääketieteessä yli 2500 vuoden ajan. Tunnetaan myös nimillä Rohtokoisio ja Intian Ginseng. Ashwagandha on adaptogeeninen, sydäntä suojeleva ja omaa antikoagulantti vaikutuksen eli hidastaa veren hyytymistä. Voidaan käyttää syövältä suojaavana aineena. Auttaa muistia ja selkeyttää mieltä lisäämällä aivojen serotoniinin määrää ja vähentämällä asetyylikoliinin ja katekoliamiinin hävikkiä. Ashwagandhaa suositellaan helpottamaan pelkotiloja ja ahdistusta. Tehostamaan immuunipuolustusta, tukemaan lisämunuaisia (alentaa kortisolitasoja) sekä lisäämään suorituskykyä.

Camu Camu
Amazon-joen varsilta peräisin oleva punavioletti marja, joka sisältää eniten C-vitamiinia kuin mikään muu marja. Lisäksi Camu camu sisältää kalsiumia, fosforia, rautaa, aminohappoja (seriiniä, valiinia, leusiinia) sekä B-vitamiineja. Suuren C-vitamiini pitoisuuden vuoksi sopii käytettäväksi tulehdustilojen, harmaakaihin, sekä erilaisten syöpätautien ennalta ehkäisyssä. Tehostaa raudan imeytymistä. C-vitamiini lisää PGE1 ja PGI1-prostaglandiinien tuotantoa elimistössä, mikä vähentää verihiutaleiden kokkaroitumistaipumusta (veritulpan vaara vähenee), tärkeä rooli sydän- ja verisuonitautien hoidossa.

Chlorella
Makean veden mikrolevä Chlorella pyrenoidosa on vanhin säilynyt solu, jossa on tuma. Tuma sisältää C.G.F.-tekijän (Chlorella Growth Factor), joka on arvokkain chlorellan sisältämä aine. Sen on todettu elvyttävän kasvua, kudosten uusiutumista ja parantumista. Lisäksi Chlorella sisältää eniten klorofylliä eli lehtivihreää ja B12 –vitamiinia kuin mikään muu kasvi, sekä ison joukon vitamiineja, mineraaleja, rasvahappoja ja aminohappoja. Chlorellan ylivertaisuudesta kertoo sekin, että se on ollut maapallolla prekambrisesta ajasta lähtien, yli 2,5 miljardia vuotta.

Chlorella edistää kuona-aineiden ja metallimyrkkyjen poistumista elimistöstä sekä kiihdyttää immuunijärjestelmän toimintaa. Chlorellasta on ollut hyötyä iho-ongelmien ja haavojen hoidossa, energian ja keskittymiskyvyn lisäämisessä, ummetuksessa, paremman unen saannissa, pahan hajuisessa hengityksessä sekä helpottamassa levottomuutta ja masennusta.

Ginseng
Yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohtokasveista. Se on kotoisin Itä-Aasiasta, Korean ja Mantsurian vuoristoseuduilta. Sitä viljellään Kiinassa, Japanissa, Venäjällä ja Koreassa. Ginsengjuuri sisältää triterpeenisaponiineja eli ginsenosideja, joita on ginsengistä eristetty jo 25. Lisäksi ginsengjuuri sisältää polysakkarideja, panaksaaneja ja ginsenaaneja (polyasetyleenejä).

Ginsenosidit vaikuttavat stimuloivasti keskushermostoon, toiset taas toimivat rauhoittavasti, edesauttaen keskittymis- ja huomiokykyä sekä ajatustoimintaa. Ginsenosidit Rg1 ja Rb1 ovat antioksidatiivisia ja estävät lipidien peroksidaatiota. Polyasetyleenit ovat anti-inflammatorisia ja estävät trombosyyttien aggregaatiota.

Polysakkaridit taas toimivat immunostimulantteina. Ginsengjuurta voidaan käyttää yleisesti vahvistavana, väsymys- ja heikkoustiloissa. Se on adaptogeeni eli parantaa psyykkistä ja fyysistä suorituskykyä ja auttaa sietämään stressiä.

Lucuma
Inkojen kultanakin tunnettu Perussa kasvava hedelmä. Lucuma on hyvin makeaa ja sisältää paljon hiilihydraatteja, mutta vain vähän sokereita. Käytetään makeuttajana mikä ei nosta verensokeria (alhainen glykeeminen indeksi). Sisältää beetakaroteenia, B-vitamiineja, kalsiumia, fosforia ja rautaa. Sopii mainiosti leivontaan, smoothiesiin, jäätelön kanssa tai puuron joukkoon.

Maca
Perun vuoristossa yli 4000 metrin korkeudessa kasvava Maca on tiettävästi korkeimmalla kasvava ruokakasvi. Maca on adaptogeeni, minkä vuoksi se sopii stressin sietokyvyn parantamiseen ja immuunipuolustuksen vahvistamiseen. Se sisältää 18 eri aminohappoa, B1-,B2- B6-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, jodia sekä kasvisteroleja. Kasvisterolit ovat hyödyksi kolesterolin alentamisessa. Macaa voidaan käyttää hormonaalisten häiriöiden hoitoon, kuukautisvaivoihin, lisäämään seksuaaliviettiä, piristykseen, vastustuskyvyn lisäämiseen, stressiin ja kestävyyttä sekä voimaa lisäävänä aineena.

Raakakaakao
Ihmisten uskotaan käyttäneen kaakaota jo 15 000 vuotta sitten. Sitä on käytetty erilaisissa rituaalisissa menoissa, maksuvälineenä sekä voimaa antavana ruokana. Kaakao sisältää mm. magnesiumia, kromia, rautaa, mangaania, rikkiä, kuparia ja sinkkiä. Siinä on yli 1200 ainesosaa ja 10% sen painosta on antioksidantteja. Piristävänä ainesosana se sisältää alkaloidi teobromiinia, joka on sukua kofeiinille. Teobromiini vaikuttaa myös keuhkoputkia laajentavana ja ahdistusta lievittävänä aineena. Raaka kaakaota kannattaa kokeilla väsymykseen, mielialan nostamiseen, aivotoiminnan selkeyttämiseen, solusuojana ja yleisen vireyden lisääjänä.

Fytonomi Miia Haikonen