Arkisto :: 2014
RAVINTOLISÄT EHKÄISEVÄT SYÖPÄHOITOJEN SIVUVAIKUTUKSIA

Berberiini, magnesium, karnosiini, maitohappobakteerit ja ubikinoni ehkäisevät syövän kemoterapian aiheuttamia sivuvaikutuksia, osoittavat tieteelliset tutkimukset. Pidän erittäin valitettavana, että Suomessa syöpälääkärit kieltävät potilaita käyttämästä ravintolisiä, vaikka niistä olisi tutkitusti hyötyä potilaille.

Berberiini lievittää kemoterapian haittoja, osoittaa japanilaisten syöpälääkäreiden kliininen tutkimus. Kemoterapia (solusalpaajahoito) aiheuttaa suun ja nielun limakalvojen mukosiittia, joka ilmenee kivuliaana pitkäaikaisena tulehduksena. Se haittaa syömistä ja juomista, jolloin potilas menettää ruokahaluaan ja laihtuu. Monille syöpäpotilaille joudutaan asentamaan mahaan suolistoon johtava letku riittävän ravinnon saamiseksi. Tutkimus osoitti, että berberiini ja muut itämaiset kansanlääkkeet lievittävät mukosiittia. Vaikutus perustuu suureksi osaksi tulehdusta aiheuttavien "pahojen" prostaglandiinien vaimennukseen. Tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä kemoterapian tukena. Tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa ruokailun yhteydessä tai heti sen jälkeen.

Magnesium ehkäisee sisplatinan sivuvaikutuksia munuaisissa, ilmenee Japanissa tehdystä lähes 500 keuhkosyöpäpotilaan tutkimuksesta. Heistä161 sai magnesiumia sisplatina-nimisen solusalpaajan lisänä ja 335 (verrokit) sai pelkkää sisplatinaa, keskimäärin neljä hoitojaksoa. Heidän seeruminsa kreatiniinia seurattiin verikokein, kuten on tapana. Normaalin yläraja on naisilla 90 ja miehillä 100 µmol/l. Jos potilaan kreatiniini nousee yli 100:n, joudutaan kemoterapia keskeyttämään, kunnes munuaiset ovat toipuneet.

Magnesiumia saaneiden potilaiden kreatiniinin nousut jäivät verrokkeja pienemmiksi. Magnesiumlisä vähensi merkitsevästi sisplatinan aiheuttamia munuaismuutoksia, päättelivät syöpälääkärit.

Ubikinonikin ehkäisee sisplatinan
aiheuttamaa munuaisvauriota.

Vaikutus perustuu hapetus- ja nitrosatiivisten stressien ehkäisyyn ja vaimennukseen, osoittaa puolalaisten farmakologien tutkimus. Suosittelen tätäkin ravintolisää (300 mg/vrk) sisplatinaa saaville syöpäpotilaille ja vielä kemoterapian jälkeenkin ainakin vuoden päivät (vaikka pysyvästi), sillä sisplatina häviää elimistöstä hyvin hitaasti, vasta useiden kuukausien kuluessa.

Ravintolisät ehkäisevät sisplatinan hermostohaittoja. Sisplatina aiheuttaa valitettavasti monia sivuvaikutuksia, mm. vereen (anemiaa), munuaisiin ja hermostoon. Hermostomuutokset ilmenevät kipuina, tasapainovaikeuksina, haparointina ja leveäraiteisena kävelynä ja tuntohäiriöinä. Intialaiset farmakologit osoittivat rottakokeissa, että ravintolisät ehkäisevät sisplatinan haittoja hermostossa. Ravintolisänä annettiin (sisplatinaa saaville rotille) natriumglutamaattia, resveratrolia, alfalipoiinihappoa ja ubikinonia 8 viikkoa. Ravintolisät suojasivat hermostoa sisplatinan haitoilta, raportoivat tutkijat.

Karnosiini ehkäisee syklofosfamidin ja muiden tavallisten solumyrkkyjen haittavaikutuksia ja tehostaa syövän vakiohoitoa ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa kiinalainen hiiritutkimus. Se puoltaa karnosiinin käyttöä syövän kemoterapian lisänä. Sopiva ja turvallinen päiväannos on 800–1000 mg.

Maitohappobakteerien anto vähentää merkittävästi solusalpaajahoidon (5-fluorourasiilin, 5-FU) sivuvaikutuksia – ripulia ja vatsakipuja – ilmenee suomalaistutkimuksesta. Helsingin yliopiston syöpätautien professori Heikki Joensuun johtama lääkäriryhmä hämmästelee, että kas kun aikaisemmin ei ole huomattu antaa syöpää sairastaville ravintolisiä.

E-EPA tehostaa keuhkosyövän solusalpaajahoitoa (kemoterapiaa) ja parantaa potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia, ilmenee Yhdysvaltain Syöpäjärjestöjen tiedelehden julkaisemasta tutkimuksesta. Tämä kanadalaisen Albertan yliopiston raportti on ensimmäinen, joka todistaa etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPAn) parantavan sytostaatteja saavien syöpäpotilaiden ennustetta. Syöpäpotilaan E-EPAn tarve on vähintään 2 grammaa päivässä.
Lähde: Cancer. 2011. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.25933/pdf

Kehotan kaikkia kemoterapiaa saavia syöpäpotilaita nauttimaan magnesiumia, berberiiniä, E-EPAa (2 g/vrk), karnosiinia, maitohappobakteereja ja ubikinonia suojaksi lääkkeiden sivuvaikutuksia vastaan, vaikka syöpälääkäri ei osaisikaan antaa tällaista neuvoa. Pidän valitettavana, etteivät suomalaiset syöpälääkärit ole tietoisia ravintolisien tarjoamista hyödyistä.
Lue lisää näistä tutkimuksista netistä http://20.fi/12042

Melatoniini suojaa diabetekseen liittyvältä maksavauriolta Belgradin yliopiston rottatutkimus osoittaa, että melatoniini suojaa diabeteksen aiheuttamilta maksavaurioilta. Se johtuu suureksi osaksi vapaiden radikaalien aiheuttamasta hapetusstressistä, joka puolestaan johtuu kudosten sokeristumisesta. Melatoniini on antioksidantti (hapetuksen estoaine), joka ehkäisi tässä rottakokeessa kokeellisen diabeteksen aiheuttamia entsyymimuutoksia, solurasvojen härskiintymistä ja maksasolujen kuoliota. Melatoniini esti myös DNA-vaurioita. Tutkijat päättelevät, että melatoniini on maksaa suojaava aine diabeteksessa. He pitävät melatoniinia terapeuttisena aineena diabeteksessa.
Lähde: Journal of Physiology and Biochemistry 2014 http://20.fi/12041

Berberiini ehkäisee Parkinsonin taudille tyypillisiä muutoksia aivoissa Koreassa on käytetty berberiiniä vuosisatoja kansanlääkkeenä. Sillä on todettu monia terveysvaikutuksia mielenterveyteen: Se lievittää ahdistusta, masennusta, psykooseja, muistihäiriöitä ja tulehdusta. Korealaiset yliopistot tutkivat berberiinin vaikutuksia Parkinsonin tautiin hiirimallissa. Osa hiiristä sai berberiiniä suun kautta. Berberiini vähensi aivojen mustatumakkeen dopamiinia erittävien solujen kuolemaa, paransi hiirten motorista tasapainoa ja paransi lähimuistia. Tutkijat pitävät berberiiniä lupaavana ravintolisänä myös ihmisten Parkinsonin tautiin, etenkin siihen liittyvien motoristen toimintahäiriöiden ja muistihäiriöiden ehkäisyyn. Noin 10 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia.
Lähde: International Journal of Molecular Medicine 2014. doi: 10.3892/ijmm.2014.1656.

Tohtori Matti Tolonen


TOMAATTIUUTE edistää tervettä verenkiertoa
Uutta tomaatista valmistettua innovaatiota kutsutaan Fruitflow WSTC:ksi (Water-Soluble Tomato Consentrate), joka on vesiliukoinen tomaattiuute. Se ei sisällä rasvoja eikä lykopeenia. Fruitflow WSTC on erittäin monimutkainen, tomaatista patentoidulla menetelmällä valmistettu yhdiste, joka sisältää yli 30 vaikuttavaa ainetta. Uute on erittäin hyvin tutkittu ja dokumentoitu. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että WSTC:llä tehdyt kahdeksan tutkimusta osoittavat johdonmukaisesti uutteen ylläpitävän verihiutaleiden normaalia käyttäytymistä.

- Fruitflow WSTC on ensimmäinen täysin luonnollinen tuote, jonka tehon ja toimivuuden tutkimukset ovat vahvistaneet. Tämän totesi myös Euroopan elintarviketurvallisuus virasto EFSA, joka on myöntänyt sille ensimmäisenä valmisteena oman, juuri sille kuuluvan terveysväitteen.

Tutkimusviittaus: © 2006 American Society for Clinical Nutrition, Effects of tomato extract on platelet function: a double-blinded crossover study in healthy humans. Niamh O'Kennedy, Lynn Crosbie, Stuart Whelan, Vanessa Luther, Graham Horgan, John I Broom, David J Webb, and Asim K Duttaroy, www.terveystuotetutkimus.fi

Vehnä tuhoaa hermosoluja
Tutkijoiden mielestä vehnä intoleranssi on lajispesifinen intoleranssi, joka koskee kaikkia ihmisiä. Syitä vehnän aiheuttamaan intoleranssiin on monia, joista yksi on WGA lektiini. Jokainen vehnän jyvä sisältää noin 1 mikrogrammaa WGA:ta (täysjyvätuotteissa eniten), jolla on monia vakavia haittavaikutuksia. Se voi aiheuttaa tulehduksia ja sydänvaivoja, heikentää immuunijärjestelmää sekä tuhota hermosoluja. WGA läpäisee veriaivoesteen ja tarrautuu hermoja suojaavaan myeliiniin. WGA estää hermokasvutekijän toimintaa, jota tarvitaan määrättyjen kohdeneuronien kasvuun, ylläpitoon ja säilymiseen. WGA myös estää N-Acetylglucosaminen toimintaa, joka toimii ei tyypillisenä välittäjäaineena,vaikuttaen kiputuntemuksiin.

Lähde: www.mercola.com