Arkisto :: 2012
TIEDÄTKÖ MITÄ IHOLLESI LAITAT?


Esimerkiksi Laktoferriini ihovoide on parabeenivapaa luonnollinen ihovoide koko perheelle. Voide sopii niin ongelmaiholle, kuin yö ja päivävoiteeksi, myös vauvoille peppuvoiteena ja atoopikoille lievittämään ihon kutinaa ja haavoihin tulehdusta estämään.


Elimistöämme kuormittavat ei vain ne lisä- ja vierasaineet joita saamme ruoan ja hengitysilman mukana kehoomme, vaan myös ne joita laitamme iholle. Viime vuosina on saatu hälyttäviä tietoja parabeenien vaaroista. Barabeenit joita kutsutaan myös xenoestrogeeneiksi, ovat kemiallisia säilöntäaineita jotka käyttäytyvät elimistössä estrogeenin tavoin ja häiritsevät luonnollisen estrogeenin toimintaa.

Haitallisia kemikaaleja on esimerkiksi öljynjalostustuotteissa (mm. muoviastiat, muovipussit ja kelmut), erityisen paljon niitä on kosmetiikassa, hygieniatuotteissa sekä lääkkeissä ja hyönteis- ja kasvinsuojelumyrkyissä. EU:n tutkimuksissa on todettu ruoan sisältämän propyyliparabeenin yhteys hormonitoiminnan häiriintymiseen sekä sperman vähenemiseen. Siksi ei ole voitu määritellä kyseiselle lisäaineelle turvallista rajaa päivittäiselle hyväksyttävälle annokselle. Lähes kaikki normaalit päivittäistavaraliikkeissä myytävät kosmetiikka ja hygieniatuotteet sisältävät parabeenejä. Parabeenit häiritsevät estrogeenitasapainoa myös iholla käytettynä, joten kannattaa tutustua kosmetiikkatuotteiden tuoteselosteisiin.

Lapset suuressa vaarassa
Erityisesti lapset ovat vaarassa, koska he altistuvat vuosikymmeniä parabeeneille, jos asiaan ei kiinnitetä huomiota. Kesäaikaan iholle levitetään runsaasti aurinkovoiteita joissa on prabeenien lisäksi monia muita haitallisia lisäaineita. Paras tapa välttyä runsaalta voiteen käytöltä on nauttia sisäisesti luonnollista beetakaroteenivalmistetta, joka ehkäisee tehokkaasti palamista ja suojelee ihoa myös UV säteilyn haitoilta. Auringonoton jälkeen iholle kannattaa sivellä kylmäpuristettua oliivi- tai kookosöljyä.

Parabeeneista rintasyöpää ja endometrioosia
Tutkimuksessa, johon osallistui 40 naista, löydettiin 99 %:lla parabeeneja rintasyöpäkasvaimesta. 60 %:lla löytyi kasvaimesta viittä eri parabeeniä. Parabeeneja käytetään erityisesti kosmetiikassa säilöntäaineena, ne estävät bakteerien, hiivojen ja sienien kasvua. Parabeenit ovat xenoestrogeeneja eli ne matkivat estrogeenin vaikutuksia ja niiden on todettu vähentävän lihasmassaa, lisäävän rasvan kertymistä ja aiheuttavan rintojen kasvua miehillä. Tutkimuksissa on todettu parabeenien lisäävän rintasyöpää ja USA:n EPA (ympäristön suojelujärjestö) on liittänyt metylparabeenin erilaisiin aineenvaihdunnallisiin, kehityksellisiin, hormonaalisiin (mm. endometrioosi) ja hermostollisiin häiriöihin sekä useisiin eri syöpiin.

Lähde: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/02/toxic-parabens-on-breast-cancer-patients.aspx

Merja Lindström