Arkisto :: 2012
SUPERRAVINTOA luonnosta

Parantajahiiva boulardii
Probioottihiiva saccharomyces boulardii on hyvin poikkeuksellinen, sillä se on kuin maitohappobakteeri tuottaessaan maitohappoa. Muut hiivat tuottavat vain alkoholia ja hiilihappoa. Tämä "Terveyshiivaksi" kutsuttu probioottihiiva on tiettävästi ainoa, joka kestää kuumuutta, happoja ja antibiootteja paremmin kuin mikään muu probiootti. Mikään antibiootti ei myöskään pysty vahingoittamaan sitä, koska se ei ole bakteeri. Se pystyy siis ylläpitämään suoliston maitohappopitoisuutta vaativissakin olosuhteissa, jopa silloinkin, kun käytetään muille probiooteille tuhoisia lääkkeitä, kuten antibiootteja tai kun mahasuolikanava on liian hapan.

Saccharomyces boulardii on hiivaprobiootti, joka auttaa erityisesti sellaisissa toiminnallisissa vatsavaivoissa ja maha-suolikanavan ongelmissa, joissa sairaudet on poissuljettu, mutta bakteerikanta on jatkuvasti sekaisin, huolimatta maitohappobakteerivalmisteiden jatkuvasta käytöstä. Kun suolistossa on huono mikrofloora, niin silloin alkaa ilmaantua ruoansulatus ja suolisto-ongelmia. Mikroflooran häiriintymisen syitä voivat olla; antibiootit, huono ruoan sulaminen, ruoka-aine yliherkkyydet, stressi, kuukautishäiriöt, loiset, parasiitit ym.

Reishi eli lakkakääpä
Reishi on suomalaisen kansanperinteen ja vanhan kiinalaisen lääketieteen ykkösrohdos. Lakkakääpä kasvaa edelleen Suomen metsissä, kuten moni muukin kääpä. Lakkakäävän hyvät terveysominaisuudet ovat nousseet uudelleen esille pakurikäävän ohella. Se on ollut parantajien tärkein rohdos vuosisatoja suomessakin. Jo 200 vuotta sitten se luokiteltiin perinteisen kiinalaisen lääketieteen (TCM) rohdokseksi numero 1. Länsimaissa lakkakääpää on tutkittu ja lähes 20 vuotta.

Reishiä suositellaan mm. krooniseen väsymykseen, immuunipuolustuksen tukemiseen, autoimmuunisairauksiin (mm. MS-tauti, reuma, diabetes, verisuonitulehdus), rappeutumisongelmiin, virusinfektioihin ja huonosti paraneviin haavoihin, iho-ongelmiin (mm. akne, psoriasis, herpes), allergiaan ja astmaan, masennukseen, stressiin, unettomuuteen, maksan toimintaa tukemaan, tasapainottamaan kolesteroli arvoja ym. ym.

Vaikka lakkakäävällä ei ole mitään sivuvaikutuksia, niin se saattaa voimistaa verenohennuslääkkeiden tehoa, joten sellaisten henkilöiden kannattaa välttää lakkakäävän käyttöä. Myöskään verta ohentavia tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää yhdessä lakkakäävän kanssa.

Orapihlaja Grataegus
Orapihlaja normalisoi verenpainetta ja hoitaa sydäntä. Solutasolla orapihlajauute tukee natrium-kalium-pumpun toimintaa pitäen yllä terveellistä suolatasapainoa. Se alentaa verenpainetta myös vähentämällä munuaisten erittämän angiotensiinihormonin muodostusta. Tämä hormoni säätelee munuaisten toimintaa supistamalla verisuonia. Hormonin erityksen vähetessä verenkierto helpottuu ja suonten laajetessa verenpaine alenee. Se estää verisuonten kalkkeutumista ja lisää lihasten kestokykyä sekä tehostaa aineenvaihduntaa.

Orapihlaja sisältää B- ja C- vitamiineja ja sinkkiä. Sisältää myös runsaasti quercentin, vitexin, hyperosid ja katekin nimisiä flavonoideja, joiden ansiosta orapihlaja on erittäin antioksidanttinen. Se sisältää triterpeenejä, antosyanideja, saponiineja, tanniinia ja puriineja kuten adenosin, adenin ja guanin. Useiden lähteiden mukaan orapihlajalla on stressiä laukaisevia vaikutuksia ja se lievittää sydänvaivoja, esimerkiksi rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa, lisäten sydänlihaksen pumppausvoimaa. Käytettäessä Crataegusta rinnan sydänlääkkeiden kanssa, asiasta on hyvä neuvotella lääkärin kanssa. Joissakin tapauksissa se saattaa vahvistaa lääkkeen vaikutusta.

Orapihlaja ja urheilijat
Orapihlaja auttaa myös kuntoilijan ja urheilijan sydäntä mm. palautumisessa rankan treenin jälkeen. Orapihlaja tehostaa solujen hapensaantia ja mukauttaa sydäntä ja muuta elimistöä rasitus- ja stressitilanteisiin sekä niistä palautumiseen.

Berberiinin
Berberiini on maailman käytetyin kansanlääke. Se on ollut suosittu jo yli 3000 vuotta Kiinassa, Koreassa, Intiassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa. Berberiini on tehokas antimikrobinen jopa tippuribakteeria, ihmisen papilloomavirusta (HPV) ja HIV:tä estävä yhdiste. Berberiini auttaa hallitsemaan kohonnutta verensokeria, kolesterolia ja muita veren rasvoja. Berberiinistä voi olla siten hyötyä monien sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa: diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, alkoholista riippumaton rasvamaksa, maksakirroosi (maksafibroosi), hiivatulehdus, masennus, suolistotulehdus (colitis), syöpä sekä nivelrikko ja nivelreuma. Berberiini sopii hyvin yhteen lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, eikä se aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini tehostaa erityisesti diabetes-, kolesteroli- ja sienilääkkeiden vaikutusta, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenevät. Kaiken lisäksi berberiini auttaa laihtumisessa ja painonhallinnassa.

Uusia tutkimuksia julkaistaan kiihtyvällä vauhdilla berberiinistä
Maailman Terveysjörjestö (WHO) rohkaisee tutkimaan ja käyttämään perinteisiä luonnonlääkkeitä Berberiini kuuluu niihin perinteisiin yhdisteisiin, joita on tutkittu tieteellisesti eri puolilla maailmaa. PubMed- tietokannassa on jo yli 2000 tieteellistä tutkimusraporttia (hakusanaksi berberine). Berberiini onkin laajojen terapeuttisten ominaisuuksiensa vuoksi suuren kiinnostuksen kohteena farmakologiassa (Bhadra ja Kumar 2010, Vuddanda ym. 2010). Yhdysvaltain terveysviraston täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteen laitos NCCAM rahoittaa parhaillaan uusia hankkeita, joissa selvitetään berberiinin vaikutuksia.