Arkisto :: 2011
MISTÄ SAIRAUS SYNTYY?

Sairausajattelussa on vallinnut 1800-luvulta asti kaksi eri koulukuntaa. Antoine Bechamp (1816-1908) ja Louis Pasteur (1822-1895) yrittivät molemmat selvittää mistä sairaudet johtuvat. Antoine Bechamp löysi tutkimuksissaan "microzymat", jotka olivat osallisena sairauden synnyssä. Sittemmin microzymat on nimetty mikro-organismeiksi (bakteerit, hiivat, jne.). Bechamin mukaan mikro-organismit ovat jo olemassa elimistössä, eikä sairauden synty tarvitse mitään kehon ulkopuolista tulehduksen aiheuttajaa. Hänen mukaansa sairaus aiheutuu huonosta ravinnosta, erilaisista toksiineista ("myrkyistä") ja elämäntyylistä. Elimistö eli maaperä on huonossa kunnossa, jonka seurauksena sairaus pääsee syntymään. Louis Pasteur oli taas sitä mieltä, että sairauden aiheuttavat mikrobit ja hänen mukaansa ne tulevat kehon ulkopuolelta, ja kun niiltä pystyy suojautumaan, ei sairastu.

Nämä kaksi koulukuntaa taisteli tuolloin suosiosta ja kuten tiedämme, niin Louis Pasteurin ajattelumalli sai kannatusta enemmän. Syy ei ollut siinä, että hänen teoriansa olisi ollut oikea, vaan se oli helpompi ajatusmalli, voitiin syyttää mikrobia sairaudesta, eikä ihmisen tarvinnut ottaa vastuuta sairastumisesta. Ihmiset toivoivat ja halusivat Pasteurin olevan oikeassa, ja niinpä suurin osa heistä alkoi tukea tätä teoriaa. Onneksi vuosikymmenten kuluessa on aina ollut myös niitä, jotka ovat ymmärtäneet Bechamin teorian ja noudattaneet hänen oppejaan.

Mikrobin vaarallisuus vai vastustuskyvyn heikkous

Pasteur oli siis sitä mieltä, että sairaus aiheutuu kehon ulkopuolelta tulevasta mikrobista. Rokotteiden "isäksi" kutsuttu Edward Jenner, joka keksi isorokkorokotteen, oli sitä mieltä, että jotkut mikrobit ovat vaarallisempia kuin toiset. Näillä ajattelumalleilla annetaan koko ajan voimaa mikrobeille ja ajatellaan, että sairauden voimakkuus johtuu vain mikrobien vaarallisuudesta, eikä heikosta immuunipuolustuksesta. Monet "vaaralliset sairaudet", kuten polio, AIDS, aivokalvontulehdus, jne. sekä monet lievät sairaudet, kuten flunssa, vesirokko, sikotauti, jne., eivät aiheuta terveissä henkilöissä mitään oireita. Suurimmalla osalla HIV, polio virukset sekä monet aivokalvontulehdusta aiheuttavat mikrobit (Hib, meningococcal, E.Coli), eivät aiheuta mitään oireita terveissä ihmisissä. Kaikki yllämainitut sairaudet, jopa tavallinen flunssa voi tappaa ihmisen, kun immuunipuolustus on heikossa kunnossa. Kyse ei ole siis mikrobin voimakkuudesta, vaan ihmisen heikosta vastustuskyvystä.

Vasta-aineet eivät kerro vastustuskyvystä
Laboratoriotutkimuksissa rokotteiden tehoa tutkitaan vasta-aineiden määrillä. Luulo on, että mitä enemmän kehittyy vasta-aineita, sitä parempi suoja on tautia vastaan. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa, sillä tiedetään paljon tapauksia, että on runsaasti vasta-aineita ja silti sairastuu. On myös paljon niitä tapauksia, että on erittäin vähän vasta-aineita, mutta silti ei sairastu. Vasta-aineet eivät siis kerro sitä, onko henkilö immuuni jollekin sairaudelle. Esimerkiksi HIV positiivisella vasta-aineiden läsnäolo nähdään immuunijärjestelmän viimeisenä keinona ja se viittaa huonoon ennusteeseen sekä korkeaan riskiin saada oireellinen AIDS.

Rokotteiden tehoa mitataan aina niiden tuottamien vasta-aineiden määrällä, mutta kuten on todettu, vasta-aineet eivät suojaa sairastumisilta. Paras suoja kaikkia sairauksia vastaan on hyvä immuunipuolustus, johon ihminen pystyy vaikuttamaan ravintotottumuksillaan ja elämäntyylillään. Usein myös tarvitaan luonnollisia ravintolisiä, sillä ravintomme ei ole enää riittävän ravintorikasta, jotta sillä pystyisi korjaamaan jo aiheutuneita ravintopuutoksia. Homeopatialla pystytään myös aktivoimaan elimistöä korjaamaan erilaisia häiriötiloja, ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Lähteistä koonnut
Marjo Sukeva-Hakanpää:
Comparing Natural Immunity with Vaccination by Trevor Gunn