Arkisto :: 2011
KILPIRAUHASEN SAIRAUDET YLEISIÄ

Kilpirauhasen vajaatoiminta on luultua paljon yleisempää, jopa kilpirauhasyhdistys on tuonut asiaa esille lehtikirjoituksissa. Kilpirauhastutkimusten viitearvoja muutetaan sitä mukaa, kun sairaus lisääntyy, mutta arvojen muuttaminen ei poista sitä tosiasiaa, että ihmisten kilpirauhaset eivät toimi normaalilla tavalla. Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa kaikkeen elimistön aineenvaihduntaan, ei pelkästään suolen toimintaan, vaan kaikkeen kudos- ja energia-aineenvaihduntaan. Mikään ei toimi elimistössä niin kuin pitäisi, jos kilpirauhanen toimii vajaalla. Stressihormonit, joita erittyy mm. lisämunuaisista, vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan myös voimakkaasti. On sama tuottaako elimistö stressihormoneita liikaa tai liian vähän, niin se häiritsee aina kilpirauhasen toimintaa. Onneksi molempien toimintaan pystyy vaikuttamaan ravinnolla, ravintolisillä, homeopatialla ja elintavoilla.

Jos epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, kannattaa tehdä Lääkäri Broda Barnesin kehittämä helppo lämpötilan mittaus, joka selvittää parhaiten kilpirauhasen toimintaa. Lämpötila mitataan kainalosta levon jälkeen aamulla, ennen sängystä nousua. Lämmön kuuluu olla 36.6 astetta celsiusta. Jos lämpö jää selvästi tämän alle, on se merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Vajaatoiminnan hoito
Lievää vajaatoimintaa kannattaa hoitaa ruokavaliolla. Gluteiinien jättäminen pois ruokavaliosta on erittäin tärkeää, sillä useimmiten vajaatoiminnan syynä on lapsuudessa tai nuoruudessa sairastettu kilpirauhastulehdus. Gluteiini on yksi syy tulehduksiin ja gluteiiniherkkyys on perinnöllistä, kuten myös kilpirauhasen vajaatoiminta, erityisesti äiti periyttää sitä lapsiinsa. Ravintolisien ja homeopaattisten valmisteiden yhteiskäytöllä saadaan hyviä tuloksia varsinkin lievään vajaatoimintaan, mutta ne sopivat myös Thyroxin lääkityksen rinnalle ja parantavat usein lääkityksen vaikutusta. Vajaatoiminnan oireisiin on olemassa useampia ravintolisiä ja ne valitaankin aina yksilöllisesti oireiden mukaan, samoin kuin homeopaattiset valmisteet. Eräässä tapauksessa asiakkaan kyhmystruuma saatiin hoidettua pelkillä homeopaattisilla valmisteilla kokonaan pois. Hän kävi tutkimuksissa ennen ja jälkeen homeopaattisen hoidon, eikä uhattua leikkaushoitoa tarvittu. Myös kilpirauhasen aiheuttamiin hikioireisiin homeopatia on auttanut kilpirauhaslääkityksen rinnalla erinomaisesti.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidettaessa on hyvä tukea myös lisämunuaisten toimintaa, sillä lähes kaikki ihmiset kärsivät jonkin asteisesta stressistä. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta lisämunuaisuupumuksen hoidosta lisäravinteilla. Parhaissa tapauksissa voimakkaassa masennustilassa olevat ihmiset ovat palautuneet työkuntoon ja päässeet eroon mielialalääkkeistä. Koskaan ei siis kannata menettää toivoaan, sillä elimistöllä on uskomaton kyky korjata ongelmia, kunhan sille annetaan oikeat raaka-aineet siihen.

Vaivoja, jotka liitetään huonosti toimivaan kilpirauhaseen;
ylensyönti - autoimmuunisairaudet (allergiat, SLE eli punahukka, nivelreuma, jne.) – diabetes tai alhainen verensokeri - erilaiset syöpäsairaudet - verenkiertoelimistönhäiriöt, kuten korkea kolesteroli, heikko verenkierto, sydämentykytys, korkea verenpaine tai alhainen verenpaine - krooninen ientulehdus, vetäytyneet ikenet, hampaiden yhteen pureminen - väsymys ja uupumus - ruoansulatushäiriöt, kuten ärtynyt paksusuoli, imeytymishäiriöt, ummetus ja ravintopuutokset - sydänongelmat, kuten sepelvaltimoiden kovettuminen - äänen käheys, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, turvonnut laajentunut kieli ja uniapnea - immuunipuolustuksen toimintahäiriöt, lisääntynyt tulehdusherkkyys koko kehossa (myös Candida alpicans) - psyykkiset ja tunne-elämän häiriöt, kuten huomiointikyvyn heikkous, ahdistus, masennus, muistihäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi ja skitsofrenia - aineenvaihdunnan häiriöt, jotka johtavat useimmiten painonnousuun ja toisinaan laihtumiseen - lihashäiriöt, ataksia, haparointi - karpaalitunnelisyndrooma, fibromyalgia sekä lihasheikkous - neurologiset häiriöt, huonokuuloisuus, tinnitus, huimaus, päänsärky ja migreeni, MS-tauti, tunnottomuus ja kihelmöinti - nivel- ja lihaskivut - hikoilun puute tai liikahikoilu - suvunjatkamisongelmat, synnynnäiset epämuodostumat, rinta- ja munasarjakystat, endometrioosi, lapsettomuus ja kuukautishäiriöt - hengitystieongelmat, kuten astma, krooninen keuhkoputken- ja poskiontelontulehdus, keuhkokuume ja keuhkolaajentuma - iho-ongelmat, kuten akne, pälvikaljuus, ihopaiseet, kuiva iho, ihottumat, ihon kutina ja psoriasis - rakenneheikkouksia, kuten osteoporoosi, skolioosi, lohkeilevat kynnet ja huonolaatuiset hiukset, silmäripsien oheneminen ja katoaminen -lämmönsäätelyn häiriöt, kuten kylmät kädet ja jalat, alilämpöisyys, hiki ja vilu vuorottelevat ja lämmönsieto heikentynyt - virtsatieongelmat, toistuvat virtsarakontulehdukset ja munuaisten toimintahäiriöt

 
Tietoa lisämunuaisuupumuksesta

Lisämunuaisuupumus on hyvin yleinen ongelma, mutta harva ymmärtää kärsivänsä siitä. Lääkärit diagnosoivat oireet usein masennukseksi ja hoitona on yleensä mielialalääke. Kyse on kuitenkin lisämunuaisten uupumuksesta eli kortisolin ja mahdollisesti myös DHEA:n vajaatuotannosta.

Lisämunuaisten toiminta vaikuttaa kaikkiin elimistön kudoksiin, elimiin sekä rauhasiin ja niillä on myös tärkeä vaikutus henkilön ajatuksiin ja tunteisiin. Lisämunuaisten toiminnan laajuuden ymmärtää, kun miettii sairauksia ja vaivoja, joita hoidetaan lääkkeillä, jotka matkivat elimistön omaa kortisolia. Synteettisiä kortikosteroideja käytetään mm. erilaisissa nivel-, sydän-, veri-, hengitystie- ja keuhkosairauksissa sekä ruoansulatuskanavan, ihon, silmien ja hermojärjestelmän sairauksissa. Kortisonia käytetään myös turvotuksiin ja tulehduksiin, kuten myös allergiaoireisiin, syöpään, virusinfektioihin sekä immuuni- ja autoimmuunisairauksiin. Synteettisellä kortisonilla on kuitenkin pahoja haittavaikutuksia ja tämän johdosta on tärkeää pyrkiä pitämään elimistön oma kortisolituotanto mahdollisimman optimaalisella tasolla. Lisämunuaisten hyvä toiminta on äärimmäisen tärkeää ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.

Lisämunuaisten tukeminen
Lääketiedettä ei kiinnosta tutkia, miten luonnollisilla ravintolisillä ja erilaisilla stressinhallintamenetelmillä saadaan vaikutuksia kortisolituotantoon, koska luonnonaineita ei voida patentoida. Luonnonmukainen hoito on kuitenkin tehokasta ja se koostuu useasta osatekijästä, kuten riittävä lepo, oikea ravinto (VHH), uusi elämänasenne, hyvät ihmissuhteet, ilo ja nauru, rentoutuminen, sopiva liikunta sekä lisäravinteet. Luonnonmukaisilla lisäravinteilla saadaan nopeasti uupunut elimistö toipumaan. Stressin ja uupumuksen hoidossa runsas C-vitamiinin saanti on tärkeää, kuten myös kaikkien B-ryhmän vitamiinien ja erityisesti B5-vitamiini. Kaikki ns. adaptogeeniset kasvit normalisoivat stressihormonien tuotantoa eli laskevat liian korkeaa ja nostavat liian alhaista kortisolitasoa. Hyväksi ovat myös magnesium, sinkki, luonnon E- vitamiini sekä A- ja D-vitamiini (aito kalanmaksaöljyvalmiste). Lisäravinteet valitaan aina tapauskohtaisesti, jo muutamilla oikein valituilla valmisteilla saadaan nopeasti hyviä tuloksia.

Vaivoja, jotka liitetään lisämunuaisuupumukseen;
sinun on vaikea nousta aamulla ylös sängystä, olet jatkuvasti väsynyt eikä nukkuminen poista sitä - himoitset suolaisia tai makeita ruokia - energiasi on nollissa ja asioiden hoitaminen vaatii suuria ponnisteluja - seksuaalisuutesi on hukassa – kärsit rytmihäiriöistä tai pulssi on tiheä - stressinsietokykysi on olematon, hermostut mitättömistä asioista - sairauksista toipuminen kestää pitkään - kärsit huimauksesta ylös noustessasi - sinulle on tullut allergioita, joista et ole ennen kärsinyt – sinulla on erilaisia pelkotiloja, ahdistuneisuutta sekä masennusta - et pysty tekemään päätöksiä - muisti pätkii, unohdat mitä olit tekemässä - kärsit paniikkioireista tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä - sinulla on fbromyalgia tai kroonisia kipuja – kärsit alhaisesta verensokerista tai kakkostyypin diabeteksesta - virkistyt iltaa kohden ja ilta-aterian jälkeen tunnet olosi huomattavasti pirteämmäksi ja yhdentoista jälkeen illalla energiasi on huipussaan, voisit jatkaa töitä pitkälle yöhön - unettomuutta tai nukahtamisvaikeuksia illalla.

Marjo Sukeva-Hakanpää, Fytonomi