Arkisto :: 2011
KANNATTAAKO RAVINTOLISIÄ SYÖDÄ?
HILJAINEN KANSA on Reijo Kelan taideteos, jossa variksenpelättimen kaltaisille hahmoille on tehty turpeesta päät. Evira haluaa hiljentää suomalaisten keskustelun terveystuotteista. Hiljaista kansaa on helppo hallita.
 

Luontaistuotekaupat ja heidän asiakkaansa ovat tottuneet vuosien varrella siihen, että aina muutaman vuoden välein mediassa nostetaan negatiivinen julkisuus milloin vitamiinivalmisteista, milloin jostakin luontaistuotteesta. Kuten yleensä, niin tässäkin tapauksessa tyhjästä on saatu aikaan melkoinen häly. Ikävintä tässä on se, että viranomaiset syövät jo vähiin käynyttä uskottavuuttaan entisestään. Veden juominenkin on vaarallista, jos päiväannoksen ylittää nelinkertaisesti, se johtaa nopeasti kuolemaan. Vitamiinien turvallisuusrajat ovat 100, jopa 1000-kertaisia veteen verrattuna.

Olemme käyttäneet perheeni kanssa luontaistuotteita yli 30- vuotta päivittäin. Samoin vanhempani, jotka ovat yli 80-vuotiaita. Äidillä ja isällä ei ole käytössään yhtään kemiallista lääkettä, pelkästään luontaistuotteita ja he ovat loistokunnossa. Äidillä todettiin 20- vuotta sitten sydämen läppävika, jota hän lääkitsee pelkästään luontaistuotteilla (mm. orapihlaja, magnesium ja ubiqinon.) Isäni kävi hammaslääkärillä, joka totesi isän suun limakalvojen olevan poikkeuksellisen hyvät hänen ikäiselleen. Isän PSA arvo on alle yhden. Oma poikani, joka on 30-vuotias, ei ole vielä koskaan käyttänyt Buranaa tai muitakaan tulehduskipulääkkeitä, hän on aina pärjännyt luontaistuotteilla ja homeopaattisilla valmisteilla.

Miksi aloin käyttää luontaistuotteita?
Olin 22-vuotias ja lopen kyllästynyt jatkuvaan sairasteluun. Yritin kysyä lääkäreiltä moneen otteeseen mikä minussa on vialla, kun olen jatkuvasti sairaana. Kukaan lääkäri ei osannut vastata. Kärsin mm. astmasta, toistuvista angiinoista sekä poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksista. Paniikkihäiriöstä ja alle vuoden ikäisestä asti kroonisesta virtsarakon tulehduksesta, johon oli ilmaislääkitys. Listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka paljon. 23-vuotiaana tapahtui muutos, siirryin kasvisvoittoiseen Luomuruokaan ja otin käyttöön ensimmäiset luontaistuotteet. Puolivuotta tuosta muutoksesta niin olin tervehtynyt, kuten myös tyttäreni Miia, joka oli tuolloin 3½vuotias. Hän kärsi myös toistuvista infektioista ja kroonisesta virtsarakontulehduksesta.

Luonnolliset ravintolisät
Omien positiivisten kokemusten kautta aloin kiinnostua ravitsemuksesta ja luontaistuotteiden käytöstä terveydenhoidossa ja niinpä hakeuduin luontaistuotealalle. Aloitin luontaisalan opinnot 1980 luvun alussa ja homeopaatiksi valmistuin -90 luvulla. Heti opintojen alussa selvisi, että luonnon vitamiinit ovat täysin eri asia, kuin synteettiset vitamiinit. Luontaistuotekaupat eivät edes saaneet myydä silloin synteettisiä vitamiineja, koska ne luokiteltiin lääkkeiksi, ei luontaistuotteiksi. Toinen tärkeä oppi oli, ettei rautaa saa syödä isoja pitoisuuksia, koska liika rauta toimii elimistössä happiradikaalina, lisäten tulehdusreaktioita. Sen vuoksi luontaistuotekaupoissa myydään rautavalmisteita, joissa on vain 9-20 mg hyvin imeytyvää rautaa, eli juuri se määrä, jonka elimistö pystyy päivittäin käyttämään. Moni lääkäri nauraa ja sanoo potilaille, ettei näin pienillä rautapitoisuuksilla ole mitään merkitystä, mutta asiakkaamme tietävät kuinka tehokkaita ovat rautaa sisältävät yrttimehut. Luontaistuotteissa laatu ratkaisee, ei määrä.

Moneen kertaan tämänkin kohun aikana viranomaiset ovat toistaneet, että vitamiinit on parasta saada luonnollisesti ravinnon mukana, kuten tutkimusprofessori Suvi Virtanen toteaa Helsingin Sanomissa 16.10. "Ravinnossa ne (vitamiinit) tulevat sopivassa suhteessa ja samalla saa muitakin hyödyllisiä kivennäisaineita ja vitamiineja. Ravinnossa voi olla myös muita hyödyllisiä aineita, joista ei vielä tiedetä. Jos saamme ravintolisistä vain yhtä ainetta, se voi haitata tasapainoa". Tässä Virtasen lausunnossa on kiteytetty juuri AIDON luontaistuotteen idea. AIDOT luontaistuotteet, joita voidaan kutsua myös kokoruokavalmisteiksi, sisältävät juuri koko kasvin sisältämät aineosat. Sillä ei ole merkitystä tuotteen sisältöön ovatko kokoruokavalmisteet nesteinä, kuivattu jauheeksi tai pakattu puristeiksi tai kapseleiksi.

Synteettiset vitamiinit
Lähes kaikki vitamiinitutkimukset perustuvat synteettisiin vitamiineihin, sen vuoksi niiden tutkimustulokset ovat ristiriidassa ravinnosta saatujen luonnonvitamiinien kanssa. Synteettisillä vitamiineilla ei saavuteta koskaan yhtä hyviä tuloksia, kuin luonnollisilla vitamiineilla, mutta se että ne lisäisivät kuolemia, on täysin absurdi väite. Synteettinen A-vitamiini ja beetakaroteeni ovat poikkeuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä suomalainen SETTI tutkimus, jossa tupakoitsijoille syötettiin synteettistä, väriaineenakin käytettyä beetakaroteenia, jolloin tupakoivien syöpä lisääntyi. Tämä osoittaa sen, että on aivan eri asia saada beetakaroteeni luonnollisena esim. porkkanasta tai porkkanapuristeista, joissa on aina mukana kaikki kasvin sisältämät karotenoidit, joista beetakaroteeni on vain yksi.

SYNTEETTISEN A-vitamiinin on osoitettu olevan myös haitallista koska se käyttäytyy elimistössä täysin erilailla, kuin kalanmaksaöljystä saatava luonnollinen A-vitamiini. Kun ostat vitamiinivalmisteita, niin valitse sellaisia tuotteita, joissa raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. (Esim. Möller ja Lysi kalanmaksaöljyihin on lisätty synteettistä A-vitamiinia)

Luonnon A-vitamiini suojelee syövältä
Väestötutkimuksissa on käynyt ilmi, että veren matala A-vitamiinin taso altistaa syöpätaudeille sekä sydän- ja verisuonisairauksille, tulehduksille, reumalle, harmaakaihille ja muille rappeutumissairauksille. Puute voi aiheuttaa myös kuulon alenemista, maku- ja hajuaistin heikkenemistä, limakalvojen kuivumista ja keskushermostomuutoksia, anemiaa jne.. Elimistössä A-vitamiini varastoituu maksaan ja muihin kudoksiin, myös rintoihin. Jos rintasoluissa ei ole riittävästi A-vitamiinia varastossa, reseptorit eivät aktivoidu, solut eivät erilaistu ja ne voivat kehittyä syöpäsoluiksi. Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että rintasyöpäisessä kudoksessa A-vitamiinivarastot ovat alhaiset. A-vitamiinilla on tärkeä tehtävä solujen jakautumisen säätelyssä. A-vitamiini voikin estää pahanlaatuisen solun jakautumista ja muuttaa kasvainsolut uudelleen normaaliin muotoon.

Elintarviketeollisuus tuhoaa vitamiinit
Elintarviketeollisuus "jalostaa" eli tuhoaa, suurimman osan luonnonvitamiineista käsittelemällä elintarvikkeet täysin luonnottomiksi, sitten se yrittää paikata niitä synteettisillä vitamiineilla. Ei ole mitään järkeä ensin poistaa maidosta rasva, jonka mukana lähtevät monet terveelliset aineosat, esim. CLA rasvahappo, joka toimii elimistössä rasvanpolttajana, se suojelee ihmisiä myös syövältä. Rasvan mukana lähtevät myös luonnolliset A- ja D3- vitamiinit ym. rasvaliukoiset aineet. Tämän jälkeen rasvattomiin maitotuotteisiin lisätään synteettinen D2- vitamiini, joka joidenkin tutkimusten mukaan voi olla jopa myrkyllinen. Luonnossa A- ja D- vitamiinit esiintyvät aina yhdessä rasvan kanssa, miten ihmeessä rasvaliukoinen D- vitamiini imeytyy rasvattomista tuotteista?

Vitamiinit ovat välttämättömiä
Vitamiinien ja muiden ravintoaineiden liian vähäinen saanti johtaa sairauksiin koska immuunipuolustus heikkenee. Heikentynyt vastustuskyky ei pysty torjumaan viruksia ja bakteereja, vaan ne pääsevät elimistöön aiheuttamaan sairauksia. Moni luontaistuotteiden käyttäjä havaitseekin ensimmäisenä positiivisena muutoksena parantuneen immuniteetin tartuntatauteja vastaan. Monessa perheessä sekä lasten, että vanhempien toistuvat tulehdukset ja räkätaudit ovat jääneet pois. Monet asiakkaat kertovat myös, että jos ravintolisät ovat olleet koko kesän pois käytöstä, niin syksyllä on huomattavasti enemmän tulehdustauteja.

Uusin tutkimus korostaa lisäksi vitamiinien toimintaa antioksidanttijärjestelmässä, kudosten ja solujen uudistumisessa, soluvaurioiden korjaustapahtumassa, rasva-aineenvaihdunnassa, syövän estossa ja hoidossa sekä elimistön kriisi- ja hälytystilanteissa. Nykyään vitamiinien tarve on suurempi, kuin ennen. Syitä lisääntyneeseen tarpeeseen ovat ilmansaasteet, stressi, nautintoaineiden käyttö ja köyhtynyt ravinto sekä e-pillereiden, hormonihoidon ja muiden lääkkeiden käyttö. Nämä kaikki kuluttavat kehon vitamiinivarastoja. Monia rappeutumissairauksia on alettu entistä enemmän hoitaa vitamiineilla ja luonnollisilla ravintolisillä erinomaisin tuloksin.

Tällaisen kohun myötä joillekin luontaistuotteiden käyttäjille tulee hetkellisesti uskon puute ja he lopettavat tuotteiden käytön. Sitten he huomaavat jonkin ajan kuluttua, että vaivat palaavat takaisin ja tulevat entistä tyytyväisempinä hakemaan tuotteet takaisin. Seuraavan kohun tullessa he jättävät viranomaisten lausunnot omaan arvoonsa, sillä sikapiikki ja väärät ravintosuositukset ovat syöneet viranomaisten uskottavuuden.

Merja Lindström