Arkisto :: 2011
EROON STRESSISTÄ JA UUPUMUKSESTA

Stressi alkaa usein jo lapsuudessa. Erilaiset sairaudet, rokotukset, päiväkoti, koulu, opiskelu, työympäristö, perhesuhteet, surut ja murheet altistavat henkilön eriasteiselle stressille. Yleisesti tiedetään, että stressi sairastuttaa, mutta miten siltä voi suojautua, kun stressin aiheuttajia ei voida poistaa? Tärkeintä on ensin ymmärtää, mitä elimistössä tapahtuu stressin aikana, jonka jälkeen on helpompi oppia hallitsemaan sitä.

Stressireaktiossa lisämunuaiset alkavat tuottaa runsaasti stressihormoneita, mm. kortisolia ja adrenaliinia. Tämän seurauksena elimistössä tapahtuu muutoksia, sydämen syke nousee, hengitys tihenee ja verenpaine sekä verensokeri nousevat, josta seuraa ruoansulatuksen, kasvun, immuunipuolustuksen sekä hedelmällisyyden estyminen. Nämä reaktiot ovat tarkoitettu lyhytaikaiseen stressiin, jolloin saadaan suorituskyky huomattavasti tehostumaan. Ongelmat alkavatkin siitä, kun elimistö ei palaudu tästä reaktiosta, vaan siitä tulee pysyvä tila, joka johtaa erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Lopulta stressi uuvuttaa lisämunuaiset, jolloin kortisolin tuotanto romahtaa ja vaivat vain lisääntyvät.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Tämä maanis-depressiivinen häiriö, mikä Turollakin todettiin, on koko ajan yleistymässä. Näillä henkilöillä elimistön kortisolituotanto tekee siksakkia, joka johtaa mielialan voimakkaisiin nousuihin ja laskuihin. Syynä tähän ovat erilaiset stressitekijät, sekä ravintoaineiden puutokset. Tänä päivänä ruoan ravintoarvo on todella heikko ja viralliset ravintosuositukset pahentavat tilannetta, suosimalla runsashiilihydraattisia ruoka-aineita. Ravinnossa gluteiiniviljat eli vehnä, ohra, ruis ja speltti sekä myös kaura, ovat liitetty noin 200 eri sairauteen ja erityisesti kilpirauhashäiriöihin sekä erilaisiin mielialaongelmiin. Kilpirauhashäiriöt eivät useinkaan näy normaaleissa laboratoriokokeissa, kuten ei Turollakaan, vaan henkilön oireet ovat ratkaisevassa asemassa. Ulkomailla tehtävissä laajemmissa kilpirauhastutkimuksissa häiriöt näkyvät paremmin. Lääkäri voi kuitenkin laittaa kilpirauhaslääkityksen kokeeksi pelkkien oireidenkin perusteella, jonka jälkeen seurataan oireiden muuntumista. Lääkityksen tukena on tärkeää aloittaa VHH- tai gluteiiniton ruokavalio sekä lisäravinteiden käyttö.

Stressinhallinta
Mielialahäiriöiden oikeanlainen hoito on erittäin tärkeää, sillä näistä häiriöistä kärsivillä on suuri itsemurhariski. Virallisen koululääketieteen hoito perustuu pelkästään mielialalääkkeiden käyttöön, vaikka vika on hormoniperäinen. Mielialalääkkeiden teho on huono kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa ja jotkut niistä jopa lisäävät itsemurhariskiä. Lääketiedettä ei kuitenkaan kiinnosta tutkia, miten luonnollisilla ravintolisillä ja erilaisilla stressinhallintamenetelmillä saadaan vaikutuksia kortisolituotantoon, koska luonnonaineita ei voida patentoida. Lisämunuaisuupumuksen (josta kaksisuuntainen mielialahäiriökin johtuu) hoidossa on saatu erittäin hyviä tuloksia James L. Wilsonin luonnonmukaisilla menetelmillä. Hoito koostuu useasta osatekijästä, kuten riittävä lepo, oikea ravinto (VHH), uusi elämänasenne, hyvät ihmissuhteet, ilo ja nauru (erittäin tärkeää), rentoutuminen, sopiva liikunta sekä lisäravinteet. (Lue nettisivuiltamme lisämunuaisuupumuksesta Terveydenhoito/Aikuiset 2010)

Ravintoainepuutokset
Stressaantunut henkilö kärsii aina ravintoainepuutoksista, koska ruoansulatus heikkenee lähes olemattomiin, jolloin ravinteiden saanti vähenee. Elimistö tarvitsee kaikkiin elintoimintoihin erilaisia aminohappoja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä rasvahappoja. Luonnollisilla ravintolisillä pystytään huolehtimaan elimistön kasvaneesta ravintotarpeesta tehokkaasti. Ruoansulatuksen tueksi on tärkeää nauttia ihmisspesifisiä maitohappobakteereja sekä haimaperäisiä ruoansulatusentsyymejä, jotka parantavat ravinteiden hyväksikäyttöä ja tehostavat myös immuunipuolustusta, josta lähes 80 % on paksusuolessa.

Lisäravinteet
Stressin ja uupumuksen hoidossa runsas C-vitamiinin saanti on tärkeää, kuten myös kaikkien B-ryhmän vitamiinien ja erityisesti B5-vitamiinin eli pantoteenihapon saanti. Vitamiinien tulisi olla aina luonnollisia, ei synteettisiä valmisteita. Kaikki ns. adaptogeeniset kasvit normalisoivat stressihormonien tuotantoa eli laskevat liian korkeaa ja nostavat liian alhaista kortisolitasoa. Näitä ovat mm. ruusujuuri, Ginkgo biloba, ashwagandha, astragalus, inkivääri ja nokkonen.

Lakritsin juuriuute on erittäin hyvä, jos kärsii alhaisesta verenpaineesta, mutta sitä ei suositella korkeasta verenpaineesta kärsiville, myös ginseng voi nostaa verenpainetta. Muita hyviä aineita ovat AntiSTRESS, Mincartil, L-tyrosiini, magnesium, sinkki, luonnon E- vitamiini sekä A- ja D-vitamiini (aito kalanmaksaöljyvalmiste). Lisäravinteet valitaan aina tapauskohtaisesti, jo muutamilla oikein valituilla valmisteilla saadaan nopeasti hyviä tuloksia.

Unettomuutta ja poissaolokohtauksia
Akateemisesti koulutettu 40-vuotias Heikki, on kärsinyt vuosikausia unettomuudesta, muistamattomuudesta, poissaolokohtauksista, alhaisesta verenpaineesta ja alhaisesta verensokerista. Varsinkin poissaolokohtaukset ja muistihäiriöt alkoivat olla jo pelottavia. Hän kävi kaikki mahdolliset tutkimukset läpi, mutta mitään vikaa ei löytynyt ja hoidoksi annettiin mielialalääke. Lääke vähensi vaivojen aiheuttamia pelkoja, mutta muistihäiriöt ja poissaolokohtaukset jatkuivat. Heikki oli kokeillut VHH-ruokavaliota, mutta verensokeri laski aina liian alas, eikä olotila parantunut. Heikille tehtiin meidän kauttamme lisämunuaisen stressitesti, josta kävi ilmi lisämunuaisuupumus ja alhainen DHEA taso. Hänelle aloitettiin lisäravintohoito ja jo muutaman päivän kuluttua muistihäiriöt ja poissaolokohtaukset alkoivat vähentyä. Lisäravintojen ohella Heikki aloitti myös VHH-ruokavalion, joka on nyt sopinut erinomaisesti ja hän lopetti mielialalääkkeen asteittain lääkärin valvonnassa. Hoito on edelleen kesken, mutta toipuminen on jo hyvällä mallilla.

VHH-ruokavalio
Stressin ja uupumuksen hoidossa VHH-ruokavalio on aina paras, mutta pitää muista, että uupuneet kärsivät yleensä myös hypoglykemiasta eli alhaisesta verensokerista, sillä kortisolia tarvitaan verensokerin säätelyyn. Tämä voi aiheuttaa ongelmia VHH:n alkuvaiheessa, kun elimistön oma glukoosintuotanto on heikkoa. Ongelma korjaantuu yleensä nopeasti, kun ruokavalion tueksi otetaan erilaisia lisäravinteita, jotka tukevat kortisolin tuotantoa. Toinen syy alhaiseen verensokeriin on liian korkea insuliinipitoisuus, joka laskee verensokerin liian alas. VHH:lla insuliinitaso normalisoituu, jonka jälkeen verensokeri pysyy ihanteellisella tasolla.

Oikeanlainen hoito tuo tuloksia
Meillä on lisämunuaisuupumuksen ja kilpirauhashäiriöiden luonnonmukaisesta hoidosta valtavasti hyviä tuloksia. Liikkeessämme käy kaksi lääkäriä, jotka otattavat potilailtaan laajaa kilpirauhaspaneelia sekä lisämunuaisen stressitestiä syljestä. Testien ansiosta monet ihmiset ovat saaneet mielenrauhan, kun heidän vaivoilleen on vihdoinkin löytynyt selvä syy. Mielenrauhan lisäksi, heidän elämänlaatunsa on muuttunut radikaalisti paremmaksi. Eräskin asiakas, joka oli yrittänyt epätoivoisesti laihduttaa itseään, kävi ihmettelemässä hyvää oloaan ja sanoi, ettei enää välitä vaikkei laihtuisikaan. Ei kuitenkaan kauaa kulunut, kun hän tuli iloisena liikkeeseemme ja kertoi laihtuneensa useita kiloja muutamassa viikossa. Kaikki tämä on VHH-ruokavalion, lisäravinteiden sekä kilpirauhaslääkityksen ansiota

Fytonomi
Marjo Sukeva-Hakanpää

LUENTO: Eroon stressistä ja uupumuksesta Tiistaina 22.3.2011 klo 12 ja klo 17